WWDC 2020: Búcsúzik az Intel chipektől az Apple

Apple Hírek   |   2020.06.23 - 09:12   |   Írta: L Ferenc   |   954
23. jún WWDC 2020: Búcsúzik az Intel chipektől az Apple

Komoly lépésre határozta el magát a Mac számítógépek gyártója.

Az Apple 15 évvel ezelőtt lépte meg a PowerPC chipekről Intel processzorokra történő váltást, és most hasonlóan éles váltásra készül. A WWDC 2020-on tegnap hivatalosan is bejelentették, hogy az Apple megkezdi az Intel processzorokról a saját fejlesztésű egyedi ARM chipekre történő átállást, és az utóbbi hardverre épülő első Mac számítógépek még az év vége előtt megérkeznek majd a boltokba. 

Addig pedig az Apple és a szoftverfejlesztők meglépik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy lehetőleg minden szoftver natív módon fusson az új processzorokon. Ennek érdekében az amerikai vállalat elindított az 500 dolláros áron elérhető Quick Start Programot, melynek keretein belül a fejlesztők nemcsak a macOS Big Sur és az Xcode 12 bétaváltozataihoz férhetnek hozzá, hanem egy Apple A12Z Bionic chipes, 16 GB RAM-os és 512 GB SSD meghajtós Mac mini számítógéphez is. 

Az Apple szerint a fejlesztők egyszerűen megoldhatják majd, hogy a szoftverek kihasználhassák az új Macekben lévő Apple processzorok képességeit, miközben továbbra is támogatni tudják a régebbi Intel-alapú számítógépeket. Az Apple azokra a third-party alkalmazásokra is gondol, melyeket nem sikerül időben átírni ARM alapokra: a Rosetta 2 nevet kapott köztes megoldás segítségével az Intel x86-ra írt szoftverek is futtathatók lesznek ARM hardveren.

A WWDC 2020-on ezenkívül arra is fény derült, hogy az elkövetkezendő két évben még Intel chipes Mac modellek is napvilágot fognak látni, hogy az átállás ne egyik percről a másikra sokkolja a felhasználókat. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése