Mit tudunk az új iPad Air-ről?

Almás Pletykák   |   2024.02.17 - 18:48   |   Írta: Hidasi Ákos   |   5212
17. feb Mit tudunk az új iPad Air-ről?

Nagyobb kijelzővel érkezhet?

Az új iPad Pro termékcsalád mellett idén egy új iPad Air is érkezik. Valójában ez lehet az iPad Air termékcsalád eddigi legnagyobb frissítése, mivel az Apple most először tervez nagyképernyős modellt kiadni.

A legfrissebb pletykák alapján tudni lehet, hogy az Apple két J537 és J538 azonosítóval ellátott iPaden dolgozik, amelyek az iPad Airre épülnek. Korábbi spekulációk szerint ez lehet a jelenlegi 10,9 hüvelykes iPad Air formavilágának nagyobb képernyős társa.

A DigiTimes azonban most azt írja, hogy az Apple iPad Air ütemtervében szerepel egy új 12,9 hüvelykes modell, amely mini-LED helyett hagyományos LCD képernyőtechnológiát használ. Ez összhangban van a jelenlegi iPad Airrel, amely szintén LCD képernyővel érkezik.

"A hamarosan megjelenő 12,9 hüvelykes iPad Air hagyományos LCD képernyőtechnológiával rendelkezhet, szemben a mini-LED háttérvilágítással" - állítja a jelentés, ami névtelen "iparági forrásokra" hivatkozik.

Tekintettel arra, hogy a DigiTimes jelentései gyakran ellátási láncbeli forrásokon alapulnak, ez valószínűleg azt jelenti, hogy bizonyíték van arra, hogy egy új 12,9 hüvelykes LCD panel van az Apple ellátási láncában. Jelenleg az Apple nem árul egyetlen terméket sem 12,9 hüvelykes LCD-panellel. A 12,9 hüvelykes iPad Pro mini-LED-et használ, és a várakozások szerint az iPad Pro termékcsalád valamikor 2024 elején OLED-re fog váltani.

Ha az Apple a képernyőméret alapján kettéválasztaná az iPad Air termékcsaládot, az illeszkedne az iPad Pro stratégiájához. Ezáltal a vásárlóknak egy nagyképernyős iPad opciót biztosítana anélkül, hogy 1099 dollárt kellene kiadniuk a 12,9 hüvelykes iPad Próért. Az is elképzelhető, hogy a 12,9 hüvelykes iPad Pro még drágább lesz a jövőre érkező M3 és OLED revízióval.

Jelenleg az Apple a következő iPad készülékeket kínálja:

  • iPad (9. generáció): 169 990 Ft-tól
  • iPad (10. generáció): 199 990 Ft-tól
  • iPad mini: 249 990 Ft-tól
  • iPad Air: 299 990 Ft-tól
  • 11 hüvelykes iPad Pro: 399 990 Ft-tól
  • 12,9 hüvelykes iPad Pro: 549 990 Ft-tól

 

A jelenlegi iPad Air és a 12,9 hüvelykes iPad Pro között egyértelműen van hely egy megfizethetőbb, nagy képernyővel rendelkező opciónak. Az iPad termékpaletta zavaros, de az Apple racionalizálhatná azt a 9. generációs modell elhagyásával és az iPad 10 árának esetleges csökkentésével.

Egy nagyképernyős iPad Air hozzáadása a MacBook Airhez is igazodna, amely már 13 és 15 hüvelykes formátumban is elérhető. Az iPhone 15 szintén ugyanolyan képernyőméretekben kapható, mint Pro társai.

Íme három dolog, amire számíthatunk az új iPad Air termékcsaládtól.

 

Új iPad Air formavilág

Az Apple 2020-ban átdolgozta az iPad Air-t, hogy 10,9 hüvelykes kijelzőt és az iPad Pro-hoz hasonló, lapos peremű kialakítást kapjon. Idén az Apple azt tervezi, hogy megtartja ugyanezt a dizájnnyelvet, de egy új formafaktorra is kiterjeszti a dizájnt.

Több jelentés, köztük a Bloomberg szerint az Apple idén egy új, 12,9 hüvelykes iPad Air modellt fog bemutatni. Ez lesz az első alkalom, hogy az iPad Air két kijelzőméretben lesz elérhető, ugyanazt a kettéválasztást modellezve, mint az iPad Pro termékcsalád. A 12,9 hüvelykes iPad Air ugyanazt az LCD képernyő technológiát használja majd, mint a 10,9 hüvelykes modell.

 

Nagyobb kamerasziget

Az Apple beszállítói láncából kiszivárgott vázlatok szerint az új iPad Air modellek újratervezett kameraszigettel rendelkeznek majd. Jelenleg az iPad Air hátoldalán egyetlen, kör alakú kamerakivágás található.

Az új kamerasziget állítólag függőlegesen tájolt kialakítású lesz, amely a néhány évvel ezelőtti iPhone kameradizájnokra emlékeztet, például az iPhone X-re. A kamera és a vaku is ugyanabban a kameradudorban kap majd helyet, ami növeli a kiemelkedés méretét. Jelenleg az iPad Air nem rendelkezik vakuval.

Egyelőre nincs szó arról, hogy az Apple miért tervezi ezt a változtatást a vaku hozzáadásán túl. Ez azt jelentheti, hogy az Apple-nek más új kamerafunkciói vannak, amelyek szükségessé teszik az új kialakítást.

 

Nem jön új Magic Keyboard az iPad Airhez

Míg az Apple a pletykák szerint az iPad Pro számára egy új Magic Keyboardot tervez, amely inkább laptop-stílusú alumínium kialakítású lesz, az iPad Air kimarad ebből a változásból.

A Bloomberg Mark Gurman beszámolója szerint az új Magic Keyboard kizárólag az iPad Pro termékcsaládban lesz megtalálható. Az iPad Air termékcsalád - beleértve a 10,9 hüvelykes és a 12,9 hüvelykes modelleket is - a jelenlegi Magic Keyboarddal fog működni. Ezzel az Apple lényegében egy újabb okot ad a felhasználóknak arra, hogy a drágább iPad Pro-t válasszák.

Gurman decemberben számolt be róla:

Az új Magic Keyboard egy újabb megkülönböztető jegyet biztosít az iPad Pro számára. Az Apple nem tervez új változatot ebből a kiegészítőből az iPad Airhez. Az új 12,9 hüvelykes modell marad a jelenlegi Magic Keyboard használatánál az adott képernyőmérethez. Ha tehát a legjobb billentyűzetet szeretnéd, újabb okod van arra, hogy a Pro-t válaszd.

Egyéb jellemzők Az új iPad Air modellek várhatóan már valamikor márciusban megjelennek. A változásokon kívül az új iPad Air feljavított teljesítményt is kínál majd, valószínűleg az M2 vagy M3 chip formájában. Az is lehet, hogy az Apple néhány új színválasztékot is bevezet.

Forrás: 9to5Mac

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése