Unalmas évnek nézhetünk elébe az új Mac-ek szempontjából

Almás Pletykák   |   2024.02.17 - 20:00   |   Írta: Hidasi Ákos   |   2593
17. feb Unalmas évnek nézhetünk elébe az új Mac-ek szempontjából

Mit várhatunk az Apple-től idén?

A 2024-es év elején tartunk, és ha az Apple termékeinek híve vagy, valószínűleg te is úgy érzed, hogy rengeteg minden vár rád ebben az évben a vállalattól. Ez azonban nem igaz mindenre, amit az Apple készít - sőt, ez egy hihetetlenül csendes 12 hónap lehet a Mac számára

Szilveszter környékén sokat írtunk arról, hogy 2024 tele lesz az Apple jelentős újdonságaival, de az összes finomság között, ami idén érkezik hozzánk, csak egyetlen olyan Mac bejelentés van, amit figyelemre méltónak tartanék az Apple számítógépek rajongói számára. És ez is annyit jelent, hogy a MacBook Air megkapja majd azt az M3 chipet, amit a MacBook Pro már 2023-ban megkapott.

Szóval mi a helyzet? Miért lesz 2024 valószínűleg ilyen unalmas év a Mac-felhasználók számára? És tényleg nincs semmi olyan a láthatáron, aminek örülhetnénk az Apple számítástechnikai világában?

 

Az okok

Lényegében mindez egyetlen hatalmas új termékre vezethető vissza: a Vision Pro-ra. Az Apple nagy teljesítményű (és magas árú) fejhallgatója kétségtelenül a vállalat fő fókusza jelenleg, és minden mástól, így a Mac-től is, elszívja az erőforrásokat. Csak az iOS 17 és a macOS Sonoma erőtlen szoftverfrissítéseit kell jobban megnézni ahhoz, hogy ezt igazán lássuk.

A néhány napja kiadott Vision Pro tehát a felelős a többi terület stagnálásáért, az Apple ugyanis igencsak jelentős erőforrásokat fektetett a headsetbe. A jelentések szerint a vállalat az elmúlt egy év során számos más terméktől a Vision Pro-ra helyezte át a mérnököket, és ha nincsenek emberek, akik új funkciókkal foglalkoznának, akkor minden más elkerülhetetlenül szenved.

Ne érts félre, nagyon várom már, hogy kipróbálhassam a Vision Pro-t, de valószínűleg ezt a terméket (főleg először) én inkább a pálya széléről fogom figyelni, minthogy magam is beszerezzek egy 3500 dolláros headsetet. Sokkal szívesebben kapnék néhány szilárd frissítést azokra a termékekre, amelyeket minden nap használok, és nem hiszem, hogy ezzel egyedül vagyok. Megértem, hogy az Apple miért dolgozik a Vision Pro-n - ez lesz az elmúlt évek legfontosabb új Apple-eszköze -, de ez a céltudatos koncentráció olyan dolgokra is kihat, amelyek engem sokkal jobban érdekelnek.

 

Akció-hiány

A pletykák szerint az Apple-nek sok minden van a tarsolyában, ami a Macet illeti - csakhogy a legtöbbjük nem idén érkezik.

Nézzük például az M4 chipet. Ez hatalmas változásokat hozhat a Mac termékcsaládban, de szinte biztos, hogy nem 2024-ben, hanem 2025-ben érkezik majd. Az Apple még az M3-as sorozatú chipek bevetését sem fejezte egészen be - a MacBook Air még mindig az M2-es szettet használja, míg az M3 Ultra még sehol sincs - nem is beszélve az M4-esről. És ha már az M3 Ultra szóba került, nem lennék meglepve, ha ez is jövőre csúszna, tekintve, hogy milyen sokáig tartott az M2 Ultra megjelenése az M2 után.

Míg az Apple 2023-ban adta ki az új iMac-et, addig a régóta pletykált iMac Pro valószínűleg legkorábban 2025-re készülhet el. Mark Gurman - az egyik legmegbízhatóbb Apple-kiszivárogtató - például nem számít arra, hogy idén látjuk.

Úgy tűnik, még a kisebb dolgok is késés felé tartanak. Több jelentés szerint az Apple lecseréli a MacBook Pro-ban lévő mini-LED kijelzőket, és OLED panelekre cseréli őket, de ez még mindig távolinak tűnik. Ross Young kijelzőipari szakértő például úgy véli, hogy 2026-ig vagy 2027-ig várhatunk a technológiára.

Mindezzel együtt a legtöbb nagyobb frissítés, amelyet hónapok óta várunk, valószínűleg 2024 utánra húzódik. Ez kiábrándító, de mivel a Vision Pro a láthatáron van, nem mondhatom, hogy meglepődtem.

 

A remény csillogása

Tudjuk, hogy nem lesz teljesen üres a következő nagyjából 12 hónap a Mac számára, mert az Apple minden évben kiad egy új macOS-verziót. Fogalmam sincs, mit terveznek a 2024-es kiadáshoz, de remélhetőleg lesz valami, amiről lehet majd írni, amikor az Apple júniusban bemutatja. Ez már önmagában is valami, amit várni kell.

Visszatérve a Mac hardverekre, van pár új eszköz, ami hamarosan napvilágot láthat. Az Apple először 2022 márciusában mutatta be a Mac Studio-t, majd 2023 júniusában egy M2 Ultra verzióval követte azt. Ez a nagyjából 15 hónapos ütemezés azt jelenti, hogy 2024 vége felé feltehtően láthatunk majd egy újabb verziót az M3 Ultra-val.

Az Apple idén is találhat módot arra, hogy meglepjen minket. A Mac mini esetében például három évet kellett várni az M1 és M2 változatok között, a legutóbbi kiadás 2023 júniusában érkezett. De ki mondja, hogy az Apple nem keveri-e meg a dolgokat, és nem rövidíti le a kiadások közötti időt egy új verzióval idén?

Nem hiszem, hogy idén abszolút semmi érdekes frissítés nem lesz, amiért érdemes lenne izgatottnak lenni, ha a Mac-ről van szó. Ha mást nem is, a macOS új verzióját és valószínűleg egy MacBook Air frissítést mindenképp kapunk, és néhány embernek ez is elég lesz. De nem tudok szabadulni attól a nyugtalanító érzéstől, hogy ez egy elég csendes 12 hónap lesz - cserébe talán a pénztárcám meg fogja köszönni ezt.

Forrás: digitaltrends

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése