Az iOS 18 hatalmas frissítéseket hozhat

Almás Pletykák   |   2024.02.16 - 20:55   |   Írta: Hidasi Ákos   |   2602
16. feb Az iOS 18 hatalmas frissítéseket hozhat

Nagy lépéseket várunk az Apple-től az új szoftverfrissítéskor.

Az AI hype-ciklus közepette a Google a mobil felhozatalán belül bemutatta a zászlóshajóját, a Pixel 8 termékcsaládot, valamint a feljavított AI funkciókat, melyek szoftveresen váltak újonan elérhetővé. Nem sokkal később a Samsung bejelentette a Galaxy S24 sorozatát, amely a vállalat által Galaxy AI-nak nevezett, saját AI-funkciókkal ellátott készüléket hozta be a képbe.

Ennek fényében nem lenne nagy meglepetés, ha az Apple ugyanebbe az irányba lépne a pletykált iPhone 16 (nem hivatalos név) esetében. Bár az Apple már most is rendelkezik az iPhone-okba épített AI funkciókkal - a fotók duplikációjának felismerése funkcióban és a készülék fotók javításakor használják ezt a technológiát az Apple szoftverei -, az iPhone-gyártó a generatív AI terén valószínűleg felzárkózik riválisaihoz, már ami a nagyközönséget illeti.

Az Apple azonban jelentős előrelépést tehet a következő nagy szoftverfrissítéssel. Az iOS 18, amelyet várhatóan a következő hónapokban mutatnak majd be, az iPhone történetének "legnagyobb" szoftverfrissítését hozhatja - olvasható Mark Gurman Power On hírlevelének januári kiadásában. A novemberi kiadásban Gurman azt írta, hogy az iOS 18 "viszonylag úttörő" frissítéseket hozhat az iPhone számára, kiegészítve "jelentős új funkciókkal és dizájnnal".

Azonban az iOS 18-ról (a várakozásoknak megfelelően) egyelőre korlátozottak a konkrét részletek, amiket biztosra lehet tudni. Az Apple ugyanis jellemzően a júniusban megrendezésre kerülő WWDC-n, azaz az éves szoftverfejlesztési konferenciáján mutatja be előzetesen az iPhone és más termékek nagyobb szoftverkiadásait.

Az idei iOS 17-tel az Apple egy sor AI-alapú funkciót jelentett be, köztük a saját hang klónozásának lehetőségét az iPhone-on és egy frissített billentyűzetet jobb automatikus javítással. A vállalat azonban egyelőre elállt attól, hogy a Google Bardhoz vagy az Open AI Chat GPT-hez hasonló generatív AI-termékeket mutasson be. A pletykák szerint azonban a jövő évi iOS 18-ban már érdemi változásokra lehet számítani ilyen téren is. Íme, mire számíthatunk.

Okosabb Siri

Siri már a 2011-ben bemutatott iOS 5 óta képezi az Apple szoftveres kínálatának részét, de az iOS 18-cal az Apple hangvezérelt asszisztense sokkal okosabbá válhat. a generatív AI technológia "javíthat azon, hogy mind a Siri, mind az Üzenetek alkalmazás hogyan tudja megválaszolni a kérdéseket és automatikusan kitölteni a mondatokat" - véli Gurman. Ez jelentős fejlődést jelenthetne az okos asszisztens számára.

 

 

Azonban már Mark Gurman hírlevele előtt is rebesgettek pletykákat az Apple okos asszisztenséről. az Information szeptemberi jelentése szerint az Apple azt tervezi, hogy nagy nyelvi modellekkel, a generatív AI egyik kulcsfontosságú részével teszi okosabbá Sirit. Egy abban a cikkben részletezett példa elmagyarázta, hogyan tud a Siri egyszerű hangparancsok mellett összetettebb feladatokat is ellátni, a cikk példának azt hozta, hogy egy fotósorozatot GIF-fotóvá alakítson, majd elküldje az egyik ismerőünknek. Ha ez a példa pontos, akkor ez jelentős előrelépést hozhat a Siri képességei terén.

Őszintén szólva ha valami, akkor ez az, ami engem személy szerint igazán lázba hoz az új szoftverfrissítéssel kapcsolatban. A virtuális asszisztensek hasznossága csak azon múlik, hogy mennyire bonyolult feladatokat tudnak egyszerű szöveges promptokra reagálva elvégezni. Ha az Apple eléri, hogy Siri komplexebb feladatokat is képes legyen elvégezni anélkül, hogy egyesével kelljen neki utasításokat adni, azzal az almás vállalat jelentősen javíthat a felhasználói élményen és az összesített használhatóságon.

Javított szöveges üzenetküldés az Androiddal

Az Apple közölte, hogy az RCS-támogatást, a platformok közötti üzenetküldési szabványt elhozza az iPhone-ra. A 9to5Mac novemberi beszámolója szerint az Apple szóvivője azt mondta, hogy ez a funkció "még a jövő év folyamán" érkezik az iPhone-ra, és az iMessage mellett fog működni.

Az RCS-támogatás az iMessage-szerű funkciókkal javítaná az iPhone és az Android-felhasználók közötti jelenlegi üzenetküldési élményt. Ezek a fejlesztések közé tartozik a kiváló minőségű fényképek és videók küldése a kapcsolatoknak, az olvasási visszaigazolás, a gépelési mutatók és - ami a legfontosabb - a végponttól-végpontig történő teljes titkosítás, ami az SMS-üzeneteknél hiányzik. Más szóval, ha Androidos telefonod van, és egy iPhone-osnak írsz, akkor SMS helyett RCS-en keresztül küldhettek egymásnak üzenetet. Fontos azonban megjegyezni, hogy az iMessage továbbra is kizárólag az iPhone-ra és más Apple-eszközökre korlátozódik. Az RCS tehát nem hozza el az iMessage-t az androidos telefonokra.

Összefoglalva

Ahogy korábban említettük, az Apple iOS 18-at illető pontos terveiről egyelőre kevés a biztos részlet, amit tudni lehet, ráadásul azt sem tudjuk még, hogy mely iPhone-ok lesznek kompatibilisek az iOS 18-cal. Ami azonban biztos, hogy az iparági trendek alapján, illetve a cég korábbi fejlesztéseit és fejlesztési irányait figyelembe véve jó eséllyel az Apple is jobban nyit majd az Ai funkciók felé a telefonjai következő nagy szoftverfrissítésével. Ezáltal pedig olyan újdonságok bevezetéséhez lehet ez a frissítés az első lépés, amit talán még mi sem látunk pontosan egyelőre.

Forrás: Cnet

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése