Előretörnek a használt és felújított okostelefonok

Tech Hírek   |   2024.02.01 - 09:41   |   Írta: L Ferenc   |   9327
01. feb Előretörnek a használt és felújított okostelefonok

A felújított készülékek forgalmát pörgethetik fel a legújabb mobilpiaci trendek.

Rég volt olyan izgalmas a mobilpiac évkezdése, mint 2024-ben: az IDC és a Canalys piackutató cégek egybehangzóan azt mutatták ki, hogy a 2023 évi előzetes telefonértékesítési statisztikái alapján a 20,1 százalékos piacrészű Apple letaszította trónjáról a 19,4 százalékos Samsungot, amely 2010 óta őrizte az első helyét. A Samsung 14 évvel ezelőtt vette át a vezetést a Nokiától, akkoriban az Apple részesedése még elhanyagolható volt a mobilpiacon.

Az okostelefon-piaci statisztikák szerint a három legnagyobb mobilgyártó közül tavaly csak az Apple tudta növelni újkészülék-eladásait, amelyet elősegített, hogy a 2023-ban piacra dobott iPhone 15-sorozat kedvezőbb új áron került a boltokba a 14-es széria modelleinél. A szakértők ennek nyomán arra számítanak, hogy 2024-ben is jelentős készletek érkeznek majd felújított iPhone-okból. 

Az, hogy épp a legdrágább készülékek gyártója volt képes növelni piacát egy kedvezőtlen gazdasági környezetben, több tényezőre vezethető vissza: miután az amerikai gyártó jellemzően hét-nyolc évig is kiad szoftverfrissítéseket telefonjaihoz, az ezeket használók kevésbé vannak rákényszerítve a gyakori készülékcserére. 

Vélhetően a rivális Samsungnál is tudatosult a támogatás fontossága, ugyanis a nemrégiben bejelentett Galaxy S24 csúcsmodelljéhez minden korábbinál hosszabb, hét éves támogatási ciklust jelentett be a dél-koreai gyártó. Várakozások szerint az S24 első felújított példányainak idén év végi megérkezése jelentős lökést adhat a felújított piac androidos részlegének. 

Utóbbi eladásai a Rejoynál nagyjából a jelenlegi eladások negyedét teszik ki. A felújított készülékekkel foglalkozó startup által működtetett piactéren a tavalyi év elején az iPhone 11 volt a legnépszerűbb felújított modell, ám miután a vártnál kedvezőbb új áron érkező iPhone 15 kissé lenyomta a gyártó egyéb modelleinek árát, az utolsó negyedévben a magyar vásárlók már a két évvel újabb iPhone 13 alapmodell felújított példányait rendelték - főként a kiváló esztétikai állapotúakat részesítve előnyben. Mindez összhangban van a nemzetközi trendekkel, hiszen a Counterpoint elemzőcég szerint a 2016-os 6 százalékról 2020-ra 15 százalékra, 2023-ra pedig már 24 százalékra nőtt a prémium készülékek részesedése.

Az IDC jelentése szerint 2023 folyamán 9,5 százalékkal nőtt a használt okostelefonok piaca, amelyek forgalmába beleszámítanak a felújított készülékek eladásai is - ezekből a telefonokból tavaly összesen 309,4 millió darab talált gazdára világszerte. Az elemzőcég e piacon olyan dinamikus növekedést jósol, amely alapján 2027-re már évi 431,1 millió darabos lesz a használt okostelefonok forgalma.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése