2024 Január・Apple Arcade

Alkalmazások - Játékok   |   2024.01.30 - 17:52   |   Írta: Ca$h   |   7257
30. jan 2024 Január・Apple Arcade

Jöhet akkor az idei első Arcade válogatás?

Word Laces:

Jól indul az évünk, eljutottunk óráig, hogy a végtelennek tűnő Arcade játékok sorának a végéhez érkeztem, pontosabban az elejéhez, mert visszafele mentem. Ez azt jelenti, hogy minden idáig megjelent játékról írtunk már egy szösszenetet és eljutottam az utolsó négy címig, ezek közül az első a Word Laces ami egy nagyon egyszerű mégis nagyszerű kis szókirakós puzzle. Ami eleinte meglehetősen egyszerűnek tűnik, szinte már nevetséges, de ahogy haladunk előre a játékban eléggé meg tudja izzasztani az embert, főleg hogy ugye angolul kell játszani. Lesznek napi kihívások is, amik előremutatóan bizonyítják mennyire nehéz tud lenni ez a játék, ha kicsit bemelegednek a készítők. Remek lehetőség lehet kicsiknek nyelvet tanulni, esetlegesen felnőtteknek bővíteni a szókincsüket. Ha nagyon elakadnánk mindig lesz egy kis segítség a villanykörtére nyomva, ez megmutatja az első kettő betűt, ami a legtöbb esetben elég is a megoldáshoz.

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: álló

 

Way of the Turtle:

Szereted a Mariót, esetlegesen a Sonicot? Megérkezett Apple Arcade-ra is a játék, ami kicsit visszaadja ezeknek a legendáknak a hangulatát illetve játékmenetét. Főhősünk egy kis teknős, aki ellentétben fajtársaitól nem éppen lassú, sőt egy kicsit talán még túl gyors is, gyakorlatilag megállíthatatlan, mert magától megy. Ez talán az egyetlen negatívuma a játéknak, nem tudom miért esett erre a megoldásra a választás, amikor a játék hibátlanul működik kontrollerrel, valójában semmibe nem telne, ha mi irányíthatnánk a főhőst. A Way of the Turtle egy ügyességi platfromer, ami eleinte nevetségesen könnyűnek tűnik, viszont meglepően hamar bekeményít. Idővel kapni fogunk különböző teknőspáncélokat, amik között váltogatva alkalmazhatunk az éppen aktuális helyzetben. Az első a kék páncél lesz, aminek segítségével meg tudunk állni egyhelyben, ez jól tud jönni olyan esetekben amikor éppen egy csapdát kell elkerülni vagy éppen nyugton maradni egy liften, vagy éppenséggel jön felénk egy ellenfél, akire nem tudtunk időben ráugrani, ismerős valahonnan? Aranyos kis játék leginkább a fiatalabb korosztálynak ajánlanám, remek lehetőség lehet a kontroller megtanulására, még jobb lehetett volna, ha nem menne magától a főszereplőnk.

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

The Getout Kids:

A játék első körben bevezet minket az alapokba, aminek a lényege, hogy a kontroller jobb analógjával tudjuk a játékot irányítani, ezzel tudjuk forgatni, illetve ezzel tudunk ki-be zoomolni. A többi lehetőségre ott lesz a bal analóg és a gombok. A játék erősen nyit, kapni fogunk egy nagyon hangulatos és érdekes háttérsztorit, aminek a végén megismerhetjük a két főszereplő srácot, akik mindig pontban éjfélkor találkoznak az este kellős közepén és elindulnak kicsit kalandozni, házakat felfedezve, izgalmasabbá téve kicsit unalmas kocka életüket. Az első estén az lesz a feladatunk, hogy beállítsuk az ébresztőórát majd összeszedve minden fontos dolgot útnak eredjünk. Ezzel a tutoriallal gyakorlatilag mindent meg fognak tanítani, amikre később még szükségünk lesz. A Getout Kids alapvetően egy kalandjáték, ahol a sztori a fontos és a történések, minden más tevékenység, ami miatt gyakorlatilag játéknak nevezhető csak másodlagos. Éppen ez volt vele a bajom, hogy elég hamar azon vesszük észre magunkat, főleg ha nem érdekel annyira a sztori, hogy miért is játszunk vele tulajdonképen? Hiszen a játékelemek arról szólnak, hogy állandóan forgatva illetve ki-be zoomolva a pályát tárgyakat keresünk, tárgykeresgélős játékokra meg ott van a kismillió másik cím, amik sokka jobbak ennél. Szóval nem is tudom, így első körben engem nem nagyon fogott meg, lehet hogy egy kis időt adva ez a véleményem megváltozott volna, de itt csak 5-10 perc jut egy címre és a lényeg mindig az első benyomás, ami számomra kicsit olyan középszerű volt, semmi kimagasló.

Szerintünk: 3/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

tint. (A Hónap Játéka)

Na az ilyen játékok miatt szeretem ennyire az Apple Arcade felhozatalt, minden hónapban legalább egy ilyen csodálatos játék van, ami végtelenül egyszerű mégis relaxálja az embert, a prezentáció kifogástalan, mindeközben kreatív és még szórakoztató is. A tint lényege, hogy mindig lesz egy vagy több origami állatka, ami az első könyvben pillangó, a mi feladatunk meg az lesz, hogy felhasználva az adott színeket húzzunk egy vonalat a festékpaca és az origami között. Mindig csak annyi vonalat tudunk húzni amennyi festékpacánk lesz és figyelni kell arra, hogy ha a vonalak keresztezik egymást, akkor a színek összekeverednek és más szín képződik belőlük. Például ha van a képernyőn egy kék és egy zöld pillangónk és a festékjeink kék és sárga, akkor ha első körben húzunk egy vonalat a kék festékkel a kék pillangóhoz, akkor a sárga festékkel áthaladva a kék vonalon zöldet fogunk kapni és már meg is lesz a zöld pillangó is. Ez eleinte nagyon könnyűnek tűnik, de persze nem kell sok idő ahhoz, hogy bonyolultabb legyen, sokkal de sokkal bonyolultabb. Szép, kreatív, relaxáló, szórakoztató és mindeközben még az agyunkat is használjuk, instant classic mestermű, könnyen lehet már meg is van a Hónap Játéka!

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: fekvő

 

Cut the Rope 3:

Akik régóta olvassák már a cikkeimet és tesztjeimet pontosan tudják rólam, hogy számomra minden idők talán legjobb mobilos játéka a régi hősidőket idéző Cut the Rope volt. Főszereplője egy imádnivaló kis békaszerű lényecske, akinek a neve OmNom aki a cukorkát a világon mindennél jobban szereti. Egy csodálatosan egyszerű, mégis nagyszerű logikai játék, aminek a főhőse valami egészen döbbenetesen cuki volt. Mindenre reagált és olyan cuki volt, hogy arra szavak nincsenek. A mai napig a kedvenc emote-om messengeren vagy éppenséggel iMessage-en. A második rész minden szempontból jobb volt, mint az első, kicsit talán sokat kellett várni a harmadik részre, ami túlságosan sok mindennel szakított amit eddig szerettünk. Az egyik hogy eltűntek a cukorkák, OmNom azóta természetesen felnőtt, családja lett és az új kedvence a kis porontya lett, akit úgy döntött, hogy világkörüli útra visz. Az út persze tele lesz akadályokkal, fejtörőkkel, továbbra is a cél a három csillagra teljesítés, szerencsére a kötelek és azok elvágása még mindig része a játéknak, főleg hogy ez a címe ugye. Nagyon kreatív, ötletes, jópofa játék, engem csak az zavart, hogy a kézzel rajzolt grafikát, ami annyira egyedivé és imádnivalóvá tette a játékot lecserélték lélektelen vektorgrafikára, ami matt főhősünk teljesen elvesztette legfőbb karakterisztikáját. Máshogy néz ki, ami engem nagyon zavart, ettől a játék még mindig nagyon jó, azok járnak a legjobban akik most találkoztak először ezzel a címmel, lehet nekik még jobban is fog tetszeni. Ne felejtsétek el, hogy a játék akkor igazán élvezetes, ha minden egyes pályát három csillagosra teljesítünk, különben elveszti a lényegét. Tessék szépen törni a fejeteket, higgyétek el lehetséges.  

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: álló

 

NBA 2K24 Arcade Edition:

Tudjátok hogy nem vagyok valami nagy sportjáték rajongó, ahogyan azt is szinte minden évben leírom nektek, hogy sose fogom érteni miért kell az EA-nek minden évben kiadnia gyakorlatilag ugyanazt a játékot, amiket ráadásul elképesztően sokan meg is vesznek mint a birkák. Igen, nagyon jó játékok ezek, és elhiszem, hogy egy rajongó látja a különbséget köztük, de szerintem sokkal korrektebb lenne, ha nem mindegyik egy külön dobozos játék lenne, hanem mondjuk egy nagyobb DLC féláron. De ez üzlet, hatalmas üzlet, sokkal nagyobb mint bárki gondolná, éppen ezért nem is csoda hogy már az Arcade változatokkal is elkészülnek minden évben. Tavaly dobtam egy hátast a játéktól olyan döbbenetesen jól nézett ki és olyan szépen folyékonyan röccenésmentesen ment kontrollerrel, igaz én iPad Prón toltam vele, nem tudhatom gyengébb tabikon hogyan fut, de nálam az élmény egészen döbbenetes. Megmondom őszintén nem játszottam vele olyan sokat, hogy lássam a különbséget az idei meg a tavalyi között, csak annyit tudok írni, hogy érdemes tévén tolni vele, kontrollerrel és sokkal jobban jártok ha ezzel játszotok nem pedig a teljes árú vagyonokért vesztegetett nagykonzolos változattal. Így sokkal jobban megéri, főleg hogy gyakorlatilag bárhol tolhatod ha akarod, legyen nálad csak teló, vagy iPad vagy éppenséggel otthon nagy tévén. Az élmény magáért beszél, a kosár rajongóinak kötelező a játék és még azoknak is, akik nem nagyon vannak oda érte, mint mondjuk én. 

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

Crossword Jam+

Érdekes, hogy egy hónapon belül kettő ennyire hasonló játék is szembejött, igaz a Word Laces egyike az első címeknek ami annak idején kijött Apple Arcade-ra, szóval most nem fogunk megharagudni érte. A Crossword Jam egy keresztrejtvény puzzle, ahol adott betük alapján ki kell találni az összes szót, ami a mini-keresztrejtvényben fel van adva nekünk. Ez a feladat eleinte nagyon könnyű lesz, aztán persze idővel sokkal de sokkal komolyabb kihívást fog jelenteni, főleg nekünk magyaroknak ugyebár, de ez gondolom egyértelmű. A játék grafikája és aláfestő zenéje kifogástalan, nekem csak annyi gondom volt vele, hogy azért vannak olyan címek amik ennél jóval igényesebbek. Ettől függetlenül keresztrejtvényt fejteni mindig is nagy kihívás volt és nagyon élvezetes. Míg a Word Laces a kisebb korosztálynak lett kitalálva, addig ezt már bárkinek ajánlani tudom, tegyetek vele egy próbát nyugodtan!

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: álló

 

Knotwords+

Na tessék, ez a hónap egyértelműen a szavak és a keresztrejtvények hónapja lesz ez nem vitás, itt van nekünk a harmadik ilyen játék. Ez megint egy teljesen másik kategória, mert ez bizony tényleg kőkemény keresztrejtvény, mintha éppen egy újság lenne az orrunk előtt. Annyi segítséget fogunk csak kapni, hogy bizonyos mezökben le lesz írva milyen betűket érdemes használni, de persze a sorrend nem lesz megadva. Ha nagyon elakadnánk, akkor egy fehér nyuszikától kérhetünk némi segítséget, de ha nincsen gyakorlatunk az ilyen puzzle-ek terén akkor ős sem lesz túl nagy help. Lényeg a lényeg ezt már az idősebb és gyakorlottabb korosztálynak ajánlanám csak, egy kisgyerek gyakorlatilag azt se fogja tudni hogyan álljon neki. Az egyetlen problémám csak a megvalósítás volt, ami kicsit olyan puritán, túlságosan egyszerű, nincsen semmi flanc vagy különösebb design, ami azért egy Apple Arcade címtől elvárható lenne. 

Szerintünk: 3/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: fekvő

 

Downwell+

Régen nem találkoztunk már ilyen vérbeli árkád játékkal mint a Downwell, benne van minden ami miatt annak idején a hasonló címek sikeresek lehettek a játéktermekben. Pixel grafika, végtelenül egyszerű játékmenet, de valahogy engem mégsem kapott el sajnos. Emberünk egy valaki, aki valahol van, eleinte azt se tudjuk mit kell csinálni, majd amikor leugrunk véletlenül vagy direkt egy hatalmas kútba és kiírják nekünk hogy Downwell avagy le a kútba, lassan kapizsgálni kezdjük majd mit is kell itt csinálni. Majd szépen lassan rájövünk arra, hogy nem csak ugrani tudunk, hanem magunk alá lőni is. Persze a lövedékeink száma véges, az ujratöltéshez kelleni fog egy kis idő vagy az is elég, ha lelövünk magunk alatt valami furcsa lényt. Ez a folyamatosan lefele zuhanó játékmenet nagyon érdekes egyedi élményt és pikantériát ad az egész hangulatnak. Biztos vagyok benne, hogy ha valakit elkap akkor halálosan rá fog kattanni, velem ez most nem történt meg.

Szerintünk: 3/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

Delicious:

Na tessék, már megint találkoznom kellett egy olyan játékkal, ami már hosszú évek óta hatalmas sikereket ért el, van vagy tíz része és én még csak nem is hallottam róla soha. Többek között erre is jó az Apple Arcade válogatás, hogy megismerhessünk olyan klasszikusokat mint a Delicious sorozat. Sok hasonló címmel találkoztam már korábban, ahol adott egy étterem és mi egyedüli felszolgálóként mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban és legpontosabban teljesítsük a vendégek rendeléseit. A Delicious ezen részében egy otthonos és hangulatos környezetben tehetjük mindezt. Eleinte szerencsére csak egy asztal lesz és kettő üres hely a pulton, szóval akinek minimális gyakorlata van az ilyen játékokban annak nem fog különösebb gondot okozni a három csillagozás. Hangulatos, aranyos kis játék, jól el lehet vele lenni, legyél fiú vagy lány, kicsi vagy felnőtt.

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: fekvő

 

 

Ennyi fért most ebbe a hónapba, remélem azért tetszett a kis csokrunk, hamarosan újra találkozunk, addig is a játékokat az Appstore-ban található Apple Arcade-re való előfizetés után tudjátok letölteni és kipróbálni. Az első hónap ingyenes, utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$.

 

Kapcsolódó tatalom:

>>> A Hónap Játéka: tint.

>>> Apple Arcade 2023 Október

>>> Apple Arcade 2023 Szeptember

>>> Apple Arcade 2023 Augusztus


Kommentek megjelenítése