2023 Szeptember・Apple Arcade

Alkalmazások - Játékok   |   2023.09.30 - 10:03   |   Írta: Ca$h   |   12191
30. szept 2023 Szeptember・Apple Arcade

Jöjjön akkor az első őszi válogatás.

Retro Goal+

Akik már régóta olvassák a tesztjeimet pontosan tudják, hogy nem vagyok valami nagy sportjáték rajongó, ennek ellenére mégis számtalan olyan Játékkal találkoztam, amik ebbe a kategóriába tartoztak és tetszettek. Múlt hónapban volt egy hasonló cím, ami nagyon nem fogott meg, éppen ezért azt gondoltam ez se lesz valami nagy eresztés. Hát ... ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Első körben mindenképpen megemlíteném, hogy kontroller ehhez a játékhoz nagyon, de nagyon ajánlott, így is borzalmasan nehéz és komplikált az irányítás, el se tudom képzelni mindezt tapiképernyőn mekkora szenvedés lehet. Ha van kontroller akkor már csak egy kis időre, türelemre van szükség ahhoz, hogy a Retro Goal elkapjon minket, de úgy rendesen. A játék egyszerre foci manager és egyszerre sima foci is, ahol mi irányítjuk a mezőn a játékosokat. Meglepő, hogy mennyire élvezetes, addiktív kis játék ez. Ahhoz képest, hogy retro pixeles grafikája van és nem a látvánnyal akar minket letaglózni, az ember nem is gondolná hogy ez lehetséges. Ha nekem, mint antisport gamernek tetszett, biztos vagyok benne hogy nektek is fog. Ez a hónap is jól indult, csapjunk akkor a lecsóba!

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

Millionaire+

Nem semmi, nesze neked tizenöt perces próbakör. Bevallom férfiasan első körben minimum olyan egy órát elvoltam ezzel a meglepően remek játékkal. Nem tudom, hogy létezik-e olyan ember aki ne imádná a legendás „Legyen Ön is milliomos” tévés vetélkedőt. Persze lehet vannak olyan fiatalok az olvasók között, akik nem láthatták, de legyen ez az ő bajuk. Egy egész ország nézte minden egyes alkalommal, izgultunk az okosabbnál okosabb emberekért és nem egyszer láthattuk ahogy elviszik a főnyereményt, volt olyan is, aki segítség nélkül úgy elvitte mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lett volna. Hiába tett meg a legendás műsorvezető Vágó István mindent azért, hogy félrevezesse, nem járt sikerrel, mert emberünk tudása döbbenetes volt. Eljött végre az idő, hogy mi magunk is próbára tegyük tudásunkat, ráadásul más élő playerek ellen ebben a remek kis játékban. A kérdések természetesen angolul lesznek, illetve lehet választani pár másik nyelv közül is, de magyar persze nem lesz köztük. A sima játékon kívül lesz napi kihívás, amiben mindenféle kategória megtalálható, illetve a telefonos segítség helyett itt legendás történelmi embereket hívhatunk segítségül, akik nem mindenhez értenek, de a szakterületükön belül érdemes rájuk hallgatni. A szokásos segítségek itt is meglesznek, a felezés, a közönség szavazata, illetve itt lehetőségünk lesz arra is, hogy új kérdést kérjünk illetve játékon belüli pénzért új életet is vásárolhatunk, szóval jóval könnyebb dolgunk lesz mint az eredeti tévés műsorban. Az esetek többségében alapműveltséggel és némi angoltudással nyerni fogjuk a legtöbb kihívást, a kérdés már csak az lesz, hogy tovább akarunk-e menni még több kreditért és hogy képesek leszünk-e időben kilépni. Mert ha nem megyünk végig és hibázunk, akkor csak azt a jutalmat fogjuk megkapni, ami az eredeti másik játékos elleni mérkőzésben elértünk. Számtalan jópofa jutalom és kozmetikai dolog közül válogathatunk, a történelmi segítőinket is tudjuk fejleszteni, illetve különböző küldetésekre küldeni amiért ugyancsak jutalom üti a markunkat. A pénzünkért nem csak kozmetikát vehetünk, hanem random lootboxokat is, amik bizonyos idő után fognak nekünk unlockolódni. Hát igen, ha valami jó akkor jó és ez a játék piszok élvezetes ezt senki sem veheti el tőle. 

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: álló

 

Duplo World+

Aki minimális szinten tisztában van a Lego fantasztikus világával, pontosan tudja, hogy a Duplo a legkisebb korosztálynak készült, nem tudom pontosan de kb. olyan 1-5 éves gyerekeknek. Szóval nagyjából sejtettem előre, hogy mire számíthatok. A címet a legendás Team 17 csinálta, sose gondoltam volna, hogy ők még mindig léteznek. Mit is mondhatnék, a Duplo World pontosan olyan amire számítottam, végtelenül egyszerű, monoton, szuper grafikával és aranyos hangokkal. Ezalatt a rövid idő alatt velem csak annyit történt, hogy egy kisbusszal mentem a három sávos autóúton, a sofőr kedvesen fütyörészett, majd néha jött egy parkoló, felvettem valakit majd együtt dudoráztunk, ha jött egy zebra akkor megálltam és hagytam, hogy egy random állatka állathangokat adva áthaladjon, majd folyatódott a közös dudorászás, majd újabb megálló jött és pont amikor tele lett a kisbusz jött valami épület ahol kiraktam mindenkit és kezdődött minden elölről. Nem tudom, hogy a későbbiek során fog-e jönni valami más tartalom is, a Team17-t ismerve biztos vagyok benne, de az én idegeim csak eddig bírták. A remek grafikán kívül nem sok jót tudok mondani erről a játékról. Szerintem sokkal ötletesebb lett volna, ha valamit építeni kell, ha már Lego ugye, kicsit az agyunkat is használva nem pedig leradírozni azt a kevés tekervényt is a színről, ami már kialakult a gyerekünk fejében. Persze ez csak én vagyok, nem szentírás a véleményem, mindenki döntse el maga, hogy valóban tablet előtt akarja-e a gyerekét felnevelni, vagy esetlegesen valami más hasznosabb tevékenységgel.   

Szerintünk: 3/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: fekvő

 

Slay the Spire+ (A Hónap Játéka)

Hölgyeim és Uraim ... khm ... úgy értem kedves mindenki, ahogyan az előre meg van írva szépen szembe is jött a Hónap Játéka, nem kellett sokat várni rá. Ha jól tudom a Slay the Spire egy legendás cím a mobilos játékok körében, sokan nem is értik hogyan sikerült lecsapni rá az Apple-nek, nekem lenne rá egy-két tippem hogyan. De most nem is ez az érdekes, hanem az hogy ez a játék valóban elképesztő. Aki játszott valaha szerepjátékkal vagy urambocsá’ kártyás szerepjátékkal (MAGIC, HK, Hearthstone) az biztosan hozzám hasonlóan szerelmes lesz első látásra. Az elején ki kell választani hősünket, amiből eleinte csak egy lesz, aztán látni fogjuk a térképet ami szerteszét ágazik, lesz rajta jó pár elágazás és csomópont, lesznek amikről előre tudni lehet milyen veszélyt tartogat a számunkra illetve lesznek kincsesládák és kérdőjeles encounterek is. Alapvetően ez egy kártyás játék, amit vizuálisan is látni fogunk. Meg lesz adva, hogy hány energiapontunk van és random kapni fogjuk minden körben a kártyákat is, amik lehetnek támadók, lehetnek védekezők illetve ahogy haladunk előre a sztoriban számtalan más fajta lapok is. Érdemes első körben a védekezésre gondolni nehogy kifussunk az energiából, majd csak ezután agyalni a támadásokon. Az életünk az fix egészen a főellenfélig, szóval jó alaposan át kell gondolnunk, hogy a pihenőpontokon, amit tábortűz jelöl mit fogunk csinálni, pihenni vagy pedig kicsit erősíteni a lapjainkon. A Slay the Spire több stílust is képvisel egyszerre, legfőképpen kártyajáték, emellett szerepjáték is illetve nem szabad elfelejteni hogy rougelike is, tehát többször is választanunk kell majd három lehetőség közül, hogy melyik lenne a legjobb a számunkra, ha meghalunk indul minden elölről, de lesznek olyan fejlesztések amik velünk maradnak. A döntéseink nagy hatással lesznek a végső harcra, ami mindig kőkemény efelől ne legyen kétsége senkinek. Okos, izgalmas, lebilincselő, egy igazi mestermű kéremszépen, igazi csemege a szerepjáték szerelmeseinek.

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: fekvő

 

Ridiculous Fishing:

Egyre ritkábban találkozni a felhozatalban eredeti és új Apple Arcade címekkel, amiknek a legfőbb jellemzői kb. ezek; őrület, szórakozás, kreativitás, szórakozás felső fokon. Hát ... bármennyire is furán hangzik a Ridiculous Fishing magyarra fordítva röhejes horgászás pontosan ilyen játék. Az ötlet nem teljesen eredeti találkoztam már hasonlóval, de a megvalósítás egyszerűen frenetikus. A játékmenet végtelenül egyszerű, adott lesz egy öreg horgász aki ledobja a csalit a tengerbe, ha a csali lefele menet nem ütközik bele egy halba se akkor eléri azt a maximális mélységet amit a súlya megenged, ezután elindul visszafele, ekkor nekünk csak annyi lesz a feladatunk hogy minél több halat horogra akasszunk, az igazi móka és őrület ezután jön, ugyanis emberünk feldobja az összes halat a levegőbe amit elegánsan amolyan igazi déli redneck módjára pisztollyal szét kell lőnünk, ekkor kapunk utánuk némi pénzmagot amiből fejlesztéseket tudunk venni. A fejlesztéseknek több csoportja is van, lesz ami a csali súlyát növeli, lesz ami a levegőbe dobást magasságát, lesznek kozmetikai cuccok illetve a kedvenceim a lőfegyverek. Elmondani nem tudom mennyire élvezetes Uzival lövöldözni a levegőbe dobott halacskákat. Vicces nem? Ha sikerül egy adott helyszínen az összes haltípust levadászni akkor jöhet is a következő nehezebb terep. Szavak nincsenek rá mennyire beteg, vicces és szórakoztató cucc ez a játék, ki ne hagyjátok!

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: álló

 

Stardew Valley:

Nah emberek, ezt is megéltük ... az újgenerációs iPad Prómon nem tudok új játékot indítani mert állandóan kidob a desktopra. Mit is mondhatnék most erre? Inkább nem mondok semmit, írjátok meg kommentben, hogy milyen ez a játék, érdemes-e várni rá, hátha jön valami frissítés hozzá ... ☹

Szerintünk: ?/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

Hello Kitty:

Nem tudom, hogy a mai generáció tudja-e hogy mi az a Hello Kitty, de a mi időnkben ez egy hatalmas nagy biznisz volt amivel a létező összes kislányt kilóra meg lehetett venni. A merch körülötte döbbenetes volt, kb. bármit el lehetett adni, ami Hello Kittys, tény hogy rettenetesen aranyos és nagyon ki van találva, de idővel azért már azt érezte az ember hogy ez már sok, elég volt. Csak idő kérdése volt míg az Arcade felhozatalba is belopta magát, hát itt van kérem, lehet vele játszani. Nyeltem egy nagyot és legyűrtem minden mélyről jövő gyűlöletemet és tisztességgel álltam neki a próbakörnek. Erre meglepődve kellett konstatálnom, hogy ez a cím egy szöveges kalandjáték. Olvasva kicsit a kommenteket kiderült, hogy idővel nagyon sok tennivaló és minijáték lesz a felhozatalban, ami mind ebben az ultracuki kis pufi stílusban van megrajzolva. Gondolom miután átszenvedjük magunkat a kezdő helyszínen, egy repülő ami egyébként egy egzotikus nyaralószigetre repít majd minket, a megérkezésünk után számtalan kaland és izgalom várja majd a nem túl idős korosztályt. Mivel rengeteg szöveg van a játékban ezért nem árt hozzá angoltudás, vagy egy apuka, akit befognak fordítógépnek sörrel a kezében unott arccal nézve ahogy a picik játszanak. Hát nem tudom, engem nem győzött meg annyira, de nyilván nem én vagyok a célcsoport, elnézve az értékeléseket másoknak sokkal jobban tetszett mint nekem, szóval lehet érdemes tenni vele nektek is egy próbakört, hátha a soknak (many) ezúttal igaza lesz.

Szerintünk: 3/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

Nekograms+

Nagyon régen nem találkoztam már valami igazán jó kis logikai játékkal az Arcade felhozatalban, erre pont a hónap végére jött a Nekograms, ami nem elég hogy logikai de még ultracuki is. A játékmenet végtelenül egyszerű, vannak macskák, akik párnán szeretnek aludni, nekünk az a feladatunk hogy adott lepésből összehozzuk ezt a dolgot, ha sikerül akkor három csillagot kapunk ha nem akkor kevesebbet. Nyilván mindenki célja a három csillag szóval ne merjetek nekem itt ennél rosszabb eredményt elérni. De mi is akkor a nehézség a játékban? Hát legfőképpen az, hogy a párnákat csak fel le lehet mozgatni a macskákat meg csak jobbra balra ... puff neki, hogy ebből mekkora kalamajkák tudnak kialakulni. Szóval rendesen meg kell dolgoztatni majd azt a bizonyos szürkeállományt, ha valóban Purrfectre (igen, jól olvastad) akarunk teljesíteni minden pályát. Igazi lazulós kis cuki játék, amivel tökéletesen ki tudjuk mosni az agyunkat egy nehéz és stresszes nap után. Mire vártok még?

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: álló

 

 

Ennyi fért most ebbe a hónapba, remélem azért tetszett a kis csokrunk, hamarosan újra találkozunk, addig is a játékokat az Appstore-ban található Apple Arcade-re való előfizetés után tudjátok letölteni és kipróbálni. Az első hónap ingyenes, utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$.

 

Kapcsolódó tatalom:

>>> A Hónap Játéka: Slay the Spire+

>>> Apple Arcade 2023 Augusztus

>>> Apple Arcade 2023 Július

>>> Apple Arcade 2023 Június


Kommentek megjelenítése