Steve Jobs produktív napirendje

AlmaBlogger   |   2023.09.30 - 12:43   |   Írta: Hidasi Ákos   |   7103
30. szept Steve Jobs produktív napirendje

Mindannyian tanulhatunk valamit a legendás Apple alapítótól.

Steve Jobs hihetetlen életet élt, és nem csoda, hogy sokan kíváncsiak arra, hogyan töltötte a mindennapjait. Még az FBI is állított össze jelentéseket a viselkedésmintáiról, amelyek megerősítik, hogy például lelkes futó volt. Úgy vélem mindannyian tanulhatunk valamit az elmúlt pár évtized egyik legbefolyásosabb személyének szokásaiból.

Fontos azonban azt is megjegyezni Steve Jobs és életmódja vizsgálatakor, hogy az Apple néhai CEO-ja az Amerikai Egyesült Államokat tekintve az országos átlagot 20 évvel megelőzve hunyt el egy súlyos betegség következtében. A 20-as évek munkamániás mintáinak, a gyümölcsökből álló étrendjének vagy a hírhedten szeszélyes viselkedésének teljes másolása és átvétele egyszerűen hiba lehet.

Mindazonáltal aligha kérdéses, hogy tanulhatunk attól a személytől, aki megálmodta azokat a készülékeket, amelyen kétharmadunk ezt a cikket olvasni fogja.

 

Reggel 6 óra: ébredés

"Reggeli ember vagyok. Szeretem a kora reggeli órákat. Hat óra körül kelek."

Steve minden nap ugyanazt a ruhát vette fel - egy Issey Miyaki fekete garbót és egy kék farmert, hogy ne kelljen minden reggel "időt vesztegetnie" arra, hogy kiválassza, mit vegyen fel. Ébredés után tehát felöltözött és összekészülődött, mint ahogy azt a legtöbben tenni szoktuk. Amit viszont (több okból sem) csinált, az a felébredés utáni social media pörgetés volt.

 

6:30: Munka

"Elég kifinomult munkaállomásom van; akár az Apple-nél, akár a Pixarnál, akár otthon vagyok... bárhol is vagyok, a teljes világom megjelenik, az összes fájlom. Minden... Betettem egy T1-et a házamba... így az irodám is otthon van. És amikor nem értekezleteken vagyok, akkor a munkám alapvetően e-maileken keresztül történik. Így egy kicsit dolgozom, mielőtt a gyerekek felkelnek."

Steve Jobs korában (főleg a tevékenysége első éveiben) még nem volt olyan általános az, hogy a telefonunkon, asztali iMac-ünkön vagy MacBook-unkon bármikor elérhetünk bármit. Összességében jelentősen könnyebb dolgunk van ilyen téren, mint neki volt akkor.

 

7:30: Reggeli a családdal

"Közösen eszünk egy kicsit, befejezzük a házi feladatokat, és elkísérjük őket az iskolába."

A Steve által előnyben részesített nasik közé tartoztak a nyers és aszalt gyümölcsök, zöldségek és Odwalla gyümölcslevek "a csavaros kupakkal". A család sok gyümölcse és zöldsége a házi kertből származott.

 

9 óra: Érkezés az irodába

"Ha szerencsém van, akkor otthon maradok és dolgozom egy órát, mert sok mindent el tudok végezni, de gyakran be kell jönnöm. Általában 8 vagy 9 körül érek ide, miután otthon egy-másfél-két órát dolgoztam".

 

9:30: Megbeszélések

"Minden hétfőn átnézzük az egész üzletet. Megnézzük, mit adtunk el az előző héten. Megnézünk minden egyes fejlesztés alatt álló terméket, azokat a termékeket, amelyekkel gondjaink vannak, azokat, amelyeknél a kereslet nagyobb, mint amennyit elő tudunk állítani. Minden fejlesztés alatt álló terméket felülvizsgálunk. És ezt minden egyes héten megtesszük. Kiadok egy napirendet - 80%-ban ugyanaz, mint a múlt héten volt, és minden egyes héten végigmegyünk rajta. Az Apple-nél nincs túl sok folyamat, de ez egyike azon kevés dolgoknak, amit azért teszünk, hogy mindannyian egy oldalon álljunk."

A hétfői "maratoni megbeszélések" az Apple tíz vezetője számára voltak fenntartva. Szerdánként Steve a marketingcsapattal találkozott.

 

Délben: Ebéd

Steve a veganizmus egy alfajának, a fruitáriánusok képviselője volt, és alkalmanként heteken keresztül csak egy vagy két ételt, például almát vagy sárgarépát evett. Az ételek iránti megszállottsága mélyreható volt, és tizenéves korában kezdődött. Ha pedig ezt megtudva arra gondolsz, amire én gondoltam először, akkor igen, a válasz igen:

"A gyümölcsdiéták egyikén voltam - emlékezett vissza Steve Jobs. "Épp akkor tértem vissza az almafarmról. A farm szórakoztatónak, lendületesnek és nem megfélemlítőnek hangzott. Az Apple elvette az élét a 'számítógép' szónak, ráadásul a telefonkönyvben az Atari elé juttatott minket". Wozniaknak,azt mondta, hogy ha másnap délutánig nem találnak jobb nevet, akkor maradjanak az Apple-nél, és így is tettek.

Rákdiagnózisa után Steve-et a családja és az orvosok arra biztatták, hogy fogyasszon több fehérjét, többek között állati eredetűt is. Steve előszeretettel fogyasztott sushit, többek közt tonhalasat vagy lazacosat és tojást is evett. Későbbi életében Steve-et leginkább peszkatáriánusnak lehetett volna nevezni.

Rendszeresen járt a Palo Alto-i Fraiche joghurtkávézóba és a helyi Whole Foodsba, ahol teljes kiőrlésű kenyeret és zöldségeket vásárolt. Összefoglalva ha nem is volt nutricionális szempontból a legkiegyensúlyozottabb az étrendje, a maga elképzelései szerint mindig igyekezett egészségesen táplálkozni.

 

13:30: Design Lab látogatás

"Délután meglátogatom az ipari formatervezés laboratóriumát, ahol Jony Ive és tervezőcsapata a jövőbeli hardvertermékek prototípusain dolgozik. Ha éppen egy új iPhone-on dolgoznak, lehet, hogy leülök, és elkezdek játszani a különböző modellekkel, és a kezemben érezni őket."

Steve munkanapjának nagy részét a termékértékelő ülések és a kapcsolódó megbeszélések vették igénybe. Az Apple legfőbb végfelhasználójaként tekintett magára, és saját megérzéseire hagyatkozott az új termékek fejlesztésével kapcsolatban.

 

Délután 3 óra: E-mailek, megbeszélések és telefonhívások

"Az összes ügyfél e-mailben elküldi nekem az összes panaszát és kérdését, amit tulajdonképpen megkedveltem. Olyan ez, mintha gyakorlatilag bármilyen kérdésben lenne hőmérőm, ami mutatja a problémák fontosságának mértékét. Ha itt valaki nem húzza le a vécét, kapok egy e-mailt Kansasból erről. Néha 100 vagy annál is több ilyen levelet kapok naponta olyan emberektől, akikkel soha nem fogok találkozni. De igyekszem megválaszolni őket, és jó, hogy mindannyian kapcsolatban maradunk."

Steve nyilvánosságra hozta e-mail címét, amíg vezérigazgató volt, és átlagosan több mint 100 e-mail választ és 10 telefonhívást teljesített naponta a Pixar és az Apple között. A délután egyéb eseményei közé tartozhattak a közelgő keynote előadások próbái is.

Emellett Steve nagy rajongója volt a sétáló megbeszéléseknek. Úgy érezte, hogy ezek segíthetnek egyesíteni a kilátásokat és a perspektívákat.

 

17:30: Családi vacsora

A vacsora tészta nyers paradicsommal, friss nyers kukoricával a kertből, párolt karfiollal és nyers, aprított sárgarépából készült salátával. Amíg Steve, a felesége, Laurene és a lányai esznek, a hatéves fiuk citromverbénát és más fűszernövényeket szed a kertben a vacsora utáni teához. Jutalma egy kis csiklandozás, és az, hogy apa később este betakargatja az ágyban.

Steve nővére úgy emlékszik, hogy az étkezés gyakran "csak egy zöldségből állt. Rengeteg abból az egy zöldségből. De csak egy. Brokkoli például, mikor szezonban volt. Egyszerűen elkészítve. Pontosan a megfelelő, nemrég vágott fűszernövénnyel."

Steve soha nem ivott alkoholt egy-egy pohár boron kívül.

 

18:30: Séta Laurene-nel.

Néhány üveg ásványvizet előkapva a hűtőből, ketten elindultak sétálni Palo Alto környékén.

 

Este 10 óra: Zene, meditáció és spiritualitás.

Kedvenc előadói Bob Dylantől Bachig terjedtek. A zene segített Steve-nek érzelmileg és spirituálisan újra megtalálnia a helyét. Yo Yo Ma csellista egyszer a nappalijában játszott, és Steve az előadást "a legjobb érvnek nevezte, amit valaha hallottam Isten létezése mellett".

Steve gyakorolta a zen buddhizmust, és mindig magánál hordta az Egy jógi önéletrajza című könyvet.

 

Áttekintés: Teljes kör

Steve Jobs 2010-ben az All Things Digitalnak adott közvetlen kérdés-felelet során foglalta össze legjobban a munkanapjait:

Egész nap emberekből álló csapatokkal találkozom, és ötleteken és új problémákon dolgozom, hogy új termékekkel álljak elő.

Különösen későbbi éveiben volt arról híres, hogy kibújt a celebélet alól, és az egyszerűbb életet választotta. "Megdöbbentő, hogy mennyire normális családi életet él. Steve egyszerűen sosem járt társaságba. Minden este otthon volt" - számol be Isaacson. Jobs maga mondta: "Nagyon egyszerű életet élek. Ott van a családom, az Apple és a Pixar. És nem csinálok sok mást".

Steve ethoszát talán a saját szavai fogalmazták meg a legjobban, amikor a Sony alapítóját és a szórakoztatóelektronika nagyapját, Akio Moritát méltatta: "Minden termékében kifejezte az emberi faj iránti szeretetét".

Az ő erőfeszítései nélkül, hogy az animáció és a technológia révén mindannyiunkat összekapcsoljon, talán nem lennének olyan technológiai fejlesztések és emberi kapcsolatok, mint amilyenek ma vannak. Élete és eredményei megdöbbentőek voltak, és a nap végén aztis tanították, hogy a virtuális kapcsolatokon túl a valós emberi kapcsolatok fenntartása is nagyon fontos. Példaként az élet legzavarosabb kihívásaival való szembenézésre Steve Jobs mélyen hitte a következőt: "Néha az élet téglával veri fejbe az embert. Ne veszítsd el a hitedet".

Forrás: Owaves

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése