A macOS Sonoma 20 legfontosabb újítása - 2. rész

Apple Hírek   |   2023.09.29 - 17:31   |   Írta: Hidasi Ákos   |   2341
29. szept A macOS Sonoma 20 legfontosabb újítása - 2. rész

Új funkciók, változások, frissítések - mindenről egy helyen.

Az Apple kedden kiadta a macOS Sonoma-t, a vállalat Mac operációs rendszerének legújabb verzióját. A macOS Sonoma interaktív asztali widgeteket, webes alkalmazásokat, új videohívás-funkciókat és új funkciókat vezet be a platform különböző területein.

Ebben a cikksorozatban 20 új funkciót és kevésbé ismert változást válogattunk össze, amelyeket érdemes megnézni, ha frissítés előtt állsz. Ha pedig már frissítettél a legújabb változatra, akkor is érdemes lehet ezekkel a funkciókkal tisztában lenned. Ez a cikk a sorozatunk második része, így azt tanácsoljuk, hogy ha még nem tetted, akkor ide kattintva mindenképp olvasd el az első részt is.

 

11. Asztal megjelenítése/elrejtése

Alapértelmezés szerint a macOS Sonoma elrejti az összes ablakot, amikor a háttérképre kattintasz. Ez praktikus, ha hajlamos vagy egy csomó olyan fájlt tartani a képernyőn, amihez hozzá szeretnél férni, viszont máskor csak káoszt csinálnak az asztalodon. De ha ezt a funkciót őrjítőnek találod, korlátozhatod, hogy csak akkor történjen meg, amikor a Stage Manager be van kapcsolva.

Ehhez menj a Rendszerbeállítások -> Asztal és dokkoló menüpontba. Az Asztal és Stage Manager szakaszban keresd meg a "Click wallpaper to reveal desktop" (Háttérképre kattintás az asztal megjelenítéséhez) lehetőséget, majd kattints az Always (Mindig) lehetőségre, és válaszd helyette az Only in Stage Manager (Csak a Stage Managerben) lehetőséget.

 

12. Szöveges előrejelzés

A továbbfejlesztett gépi tanulási technológiának köszönhetően az Apple sokkal hasznosabbá tette a macOS-t, mert az így jobban meg tudja jósolni, hogy mit tervezel legközelebb beírni. Az Apple azt mondja, hogy egy "transzformációs nyelvi modellt" alkalmaz, amely még a jóslatokat is képes személyre szabni az egyes felhasználók számára, megtanulva a személyes preferenciáidat és szóválasztásaidat, hogy hasznosabb legyen a gépelés során.

Ahogy gépelsz, a megjósolt szöveg megjelenik a kurzor előtt. Ha pontosan megjósolta, hogy mit akarsz beírni, nyomd meg a szóköz billentyűt, és a macOS behelyettesíti a szöveget. A macOS Sonoma néhány hetes használata után észre kell venned, hogy a javaslatok sokkal jobban megjósolják, hogy mit akarsz mondani, és egyre jobb automatikusan kitölthető szavakat mutatnak neked.

Ha viszont mindezt zavarónak találod, ki is kapcsolhatod. Menj a Rendszerbeállítások -> Billentyűzet menüpontba. A Beviteli források mellett kattints a Szerkesztés.... gombra. A következő ablakban kapcsold ki a Show inline predictive text melletti kapcsolót.

 

13. PDF-ek kezelése a jegyzetekben

Amikor PDF-eket húzol a Jegyzetekbe, azok mostantól teljes szélességben jelennek meg a jegyzetben, így könnyebb a megtekintésük és a velük való interakció.

A Jegyzetek már nem korlátozódik a PDF első oldalának megjelenítésére. Mostantól közvetlenül a jegyzetben is megtekintheted az éppen áttekintett dokumentum egyes oldalait, ami nagyon praktikus, ha több PDF előnézetét szeretnéd megnézni ugyanabban a jegyzetben. A PDF tetején egy sor miniatűr képet is megjeleníthetsz, amelyekre kattintva gyorsabban navigálhatsz egy adott oldalra.

 

14. Jegyzetek összekapcsolása

Az Apple jelentősen hasznosabbá tette a Jegyzetek alkalmazást azzal, hogy hozzáadta a jegyzetek összekapcsolásának egyszerű, de hatékony lehetőségét az alkalmazáshoz, azaz mostantól összefűzheted a kapcsolódó jegyzeteket egymással. A macOS Sonomában néhány kattintással létrehozhatsz linkeket a jegyzetek között, így könnyedén átugorhatsz egyikről a másikra.

Egy új link hozzáadásának egyik módja, hogy jobb gombbal kattintasz egy szóközre, szóra vagy kifejezésre bármelyik jegyzetben, és a kontextuális menüből kiválasztod a Link hozzáadása lehetőséget. Használhatod a Command-K gyorsbillentyűt is. Ezzel egy másik jegyzetre hivatkozhatsz a címének beírásával. A "Név" mező segítségével létrehozhatsz egy választható alternatív címet a hivatkozáshoz, vagy az egyértelműség kedvéért maradhatsz az eredeti címnél is. Ha kész, a hivatkozás hiperlink-szerűen aláhúzott szövegként jelenik meg a jegyzetben, és ha rákattintasz, egyenesen a hivatkozott jegyzetbe ugrik.

 

15. Hivatkozás a jegyzetek listájából

A Jegyzetek alkalmazás egy további, gyorsabb módot is kínál a linkek hozzáadására: Ha két nagyobb mint szimbólumot (>>) írsz egy jegyzetbe, akkor egy lista jelenik meg, amely a hat legutóbb módosított jegyzetet tartalmazza, és ezekre koppintva azonnal hozzáadhatsz egy linket az adott jegyzethez.

Ugyanez a funkció megtalálható az iOS rendszerben is, ami azt jelenti, hogy mostantól wiki-stílusú, egymással összekapcsolt jegyzetgyűjteményeket hozhatsz létre, amelyek segítségével rendszerezheted a gondolataidat, vagy új kapcsolatokat és asszociációkat fedezhetsz fel az ötletek között.

 

16. Studio Light és a háttér elmosása

A Studio Light mostantól elérhető a macOS-ben videokonferencia-alkalmazások használata esetén, a Studio Display és az Apple szilíciummal ellátott Mac modelleken, a Continuity Camera használata nélkül. A FaceTime menüsor felhasználói felületén a Studio Light intenzitás csúszkával elsötétítheted a hátteret és megvilágíthatod az arcodat.

 

 

A Portré csúszkával a háttér elmosódásának mértékét is szabályozhatod, több vagy kevesebb elmosódást adva a mélységélesség-hatáshoz.

 

17. Válaszd a Center Stage kamerát

A macOS Sonoma rendszerben a Continuity Camera automatikusan felismeri az arcodat, és középre keretez, anélkül, hogy engedélyezned kellene a Center Stage funkciót. A Center Stage bekapcsolásával pedig akkor is középen maradsz, amikor mozogsz.

Válaszd a Center Stage menüpontot a menüsor Video menüpontjában. Az iPhone hátsó kamerái közötti váltáshoz kattints a Center Stage melletti nyílra, majd válaszd a Main vagy az Ultra Wide lehetőséget.

 

18. Üzenetek gyorsabb keresése

Korábban a macOS-ben beírhattál egy szót vagy kifejezést az Apple Üzenetek alkalmazás keresőmezőjébe, és a keresés megfelelő találatokat adott vissza, de nem volt mód az üzenetek szűrésére, hogy könnyebben megtaláld, amit keresel.

Ez megváltozott a macOS Sonomában, és mostantól több szűrőt is kombinálhatsz. Ha például egy bizonyos személy képeit keresed, beírhatod a "fotók" szót, majd a személy nevét, és minden egyes általad választott keresési szűrőre kattintva leszűkítheted a keresési eredményeket.

 

19. Minden URL-követés eltávolítása

A Safari képes eltávolítani a nyomonkövetési paramétereket az URL-ekből, hogy megakadályozza a webhelyek közötti nyomon követést. Ha a Safari egy link böngészése vagy másolása közben nyomkövető paramétert észlel, akkor az URL azonosító összetevőit eltávolítja, a többit pedig érintetlenül hagyja. A linkek továbbra is a várt módon működnek, de már nem rendelkeznek egyedi azonosítókkal.

A funkció minden böngészésre történő engedélyezéséhez nyisd meg a Safari -> Beállítások... menüpontot, kattints a Speciális fülre, ellenőrizd, hogy a Speciális nyomkövetés és ujjlenyomat-védelem használata mellett be van-e jelölve a négyzet, majd válaszd a legördülő listában a "minden böngészésben" lehetőséget.

 

20. Safari kedvencek

A Safari 17-ben, ha engedélyezve van a Kedvencek sávja (Nézet -> Kedvencek sávjának megjelenítése a Safari menüsorában), akkor az egyes webhelyek faviconja megjelenik a címük mellett, így könnyebben észrevehető a sávban.

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése