2023 Október・Apple Arcade

Alkalmazások - Játékok   |   2023.10.30 - 06:00   |   Írta: Ca$h   |   10043
30. okt 2023 Október・Apple Arcade

Jöhet akkor az októberi árkád csomag?

Kingdoms: Merge&Build

Kezdjük akkor a hónapot egy nagyon kellemes kis játékkal, ami igaz leginkább csak a kisebb korosztályt fogja igazán érdekelni, de ettől függetlenül még jó lehet akár felnőtteknek is. Manapság nagyon divatosak lettek azok a játékok, ahol párosítani kell a dolgokat, nem tudom hogy miért de ez van. Itt is az lesz a legfőbb feladatunk, hogy teljesítsük a különböző megrendeléseket. Adott lesz egy üllő, amit nyomogatva megkapjuk a kettő alap tárgyunkat, ezeket párosítva kapjuk majd mindig ugyanazt a tárgyat ami egy előre kitalált „tree” alapján jönnek egymás után, tehát ha mondjuk kettő szöget párosítunk akkor kapunk egy reszelőt, ha kettő reszelőt párosítunk akkor mondjuk egy kalapácsot és így tovább. A játék igazából két részre lett felosztva, az egyik maga a sztori és a város újjáépítése, a másik pedig maga a párosítós játékmód. Aki élvezi az ilyen típusú címeket az jó helyen jár, mert idáig még nem találkoztam ennyire színvonalas és kibalanszolt címmel ebben a kategóriában. 

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

 

finity.

Sajnos egyre ritkábban találkozok az Arcade felhozatalban logikai játékokkal, ha meg esetlegesen mégis akad egy, akkor az meg nem elég jó ahhoz hogy komolyabban, hosszabb időre lekössön. Végre valahára itt van nekünk egy cím, ami minden szempontból fantasztikus. A finity alapfelállása, hogy van egy négyszer négyes tábla, ami tele van pakolva négyzetekkel, amik különböző színűek. A sorokat minden horizontális mind pedig vertikális módon tudjuk csúsztatni, pont mintha egy Rubikkockát tartanánk a kezünkben, csak nem három hanem kettő dimenziósat. Eleinte nagyon könnyű dolgunk lesz, mert kedvünkre tudunk mozgatni mindent, idővel azonban megjelennek olyan négyzetek, amik fixek nem lehet őket elmozdítani, lesznek olyanok amik csak egy irányba mozgathatók utána fixé válnak, lesznek olyanok amiket csak annyiszor lehet mozgatni amekkora számot mutatnak és még sorolhatnám az ötletesebbnél ötletesebb megoldásokat. Az ember el se tudja képzelni milyen durván be tud keményíteni a játék egy ilyen kicsi mozgásterű táblán. Aztán persze több mint valószínű, hogy idővel a tábla mérete is nőni fog, de ilyen sokat azért nem toltam a játékkal. A grafika és a hangok is nagyon hangulatosak és stílusosak kicsit a régi webes felületű minijátékok jutottak róla az eszembe. Mindenképpen tegyetek vele egy próbát, megéri!

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: álló

 

 

Samba de Amigo+

Van egy olyan érzésem, hogy már meg is találtuk a hónap játékát. Nem tudom ki hogyan van ezzel, de én mindig is imádtam a ritmusjátékokat, amikor zenére kell nyomogatni gombokat, lásd Guitar Hero, vagy az ősrégi mobil klasszikus a Tap Tap Revenge. Ha jól tudom akkor a Samba de Amigo egy nagykonzolos játék, ahol ugye mozgásérzékelős rendszer segítségével kell utánozni a táncmozdulatokat. A készítők gondoltak egy nagyot és megpróbálták mindezt átültetni a tapiképernyőre. Először kontrollerrel próbálkoztam, de sajnos a gombok elosztása katasztrofális, pedig ugye jóval több van belőlük mint hat, a játékban meg ennyi pontra kell egyszerre figyelni. Szóval váltottam tapiképernyőre, ami meglepően jól működik, igaz a játék nem lesz velünk valami kegyes amikor a betanításról van szó, szóval intuitív módon leginkább nekünk kell majd rájönni, hogy mikor mit kell csinálni. Egy kis segítség, amikre nekem már sikerült; ha mozgást kell utánozni akkor elég csak a megfelelő irányba csúsztatni az ujjunkat, ha pózolni kell akkor csak a megfelelő pontokon kell hagyni az ujjunkat, ha minijáték van arra bizony mindenki jöjjön rá magától, legtöbb esetben elég csak tapizni a képernyőt. De miről is van itt szó? Adott lesz egy csomó eredeti sláger, amiket különböző nehézségi fokozatokon próbálhatunk ki, nem lesz más feladat csak annyi hogy ritmusra megéríntsük azokat a pontokat ahova a kis gömbök megérkeznek. Ha sikerül tökéletesen (perfect) eltalálni a pillanatot akkor a perfect meter feljebb megy, egyre több kombót csinálunk ezzel egyre több pontot is kapunk. Sajnos elég csupán egyszer hibázni és bukjuk az egész szorzót, ami miatt hiába csinálunk mindent szinte hibátlanul mégse tudjuk 100%-ra teljesíteni a pályát. Szóval érdemes nem hibázni. Nagy hiányértéket képvisel a piacon az ilyen típusú játék, mindig frissítőleg és pozitívan hat az emberre, ha valami jó zenére csinálhat valami izgalmasat, ami ráadásul még kihívást is tartogat bőségesen. Klasszikus partyjáték, ne hagyjátok ki!

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

 

My Talking Angela 2+

A My Talking Angela 2 gondolom nem árulok el vele titkot, leginkább lányoknak készült, azon belül is inkább a kisebb korosztálynak, akik az éppen bimbódzó nőiességüket élhetik ki abban, hogy van egy aranyos állatka akiről minden egyes nap gondoskodhatnak. Angela egy gyönyörű fehér cicalány, akit etetni kell, mosdatni, fésülni, ha mosdóra kell mennie segíteni kell neki, öltöztetni és számos olyan feladatot megoldani vele, ami a valóságos mindennapokhoz is szükségeltetik. Ez egy hatalmas rajongótáborral rendelkező sorozat, van többféle állat is, pl. Tom aki egy fekete fiú macska. Gyönyörű szép a grafikája, aranyosak a hangok és tényleg rengeteg minden vár azokra a gyerekekre, akik szeretik ezt a stílust. Nem sok rosszat tudok mondani róla maximum csak annyit, hogy a többi részhez képest nem nagyon láttam különbséget, persze az is igaz hogy ez nem igazán fog kiderülni abból a tíz tizenöt percből ami átlagosan egy Arcade játék kipróbáláshoz adott szokott lenni. Ez meg nem az a játék aminek én így 40+ férfiként több időt fogok adni. Jó viszont látni, hogy az Apple tényleg mindent megtesz annak érdekében, hogy minden nemet és korosztályt kiszolgáljon. Ennek a játéknak az öltözködés és a stílus a profilja, leginkább ezen lesz a hangsúly és a választék döbbenetes, hosszú időre le fogja kötni a kislányokat, ebben biztos vagyok.

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: álló

 

 

Japan Rural (A Hónap Játéka):

Tévedni emberi dolog, mondta sündisznó és lemászott a drótkeféről. Hát igen, most már biztos vagyok benne, hogy meglett a hónapunk játéka. A Japan Rural egy pixeles grafikájú, ámbátor döbbenetesen minőségi játék, mint láthatjuk újra beigazolódott az elmélet miszerint nem minden a grafika, az élmény az ami a legfontosabb. Sose szerettem igazán a survival játékokat, mert valahogy úgy voltam vele, hogy a teljesítendő feladatok mennyisége olyan szinten letaglózó, hogy nincsen nekem se időm sem pedig türelmem ahhoz, hogy végigcsináljam mindet. Ez a játék viszont nagyon szépen visz minket végig az alapokon és tökéletesen érthetően mutatja mit hogyan kell csinálni, mihez mire van szükségünk, átlátható, könnyen kezelhető, állatira hangulatos és élvezetes vele játszani. Főszereplőnk egy fiatalember, aki a nagyvárosi életbe belefáradva úgy dönt, hogy kimegy a természetbe, ahol jó a levegő, csönd van és nyugalom és megpróbál életben maradni. Amint megérkezünk a kunyhónkhoz első feladatunk az lesz, hogy kicsit kigyomláljuk a kert előterét, majd a házba lépve összeszedjük a szemetet. Ezután jön az első nehezebb feladat a kitakarítás, amihez kelleni fog egy vödör egy szivacs, ezeket a közelben lévő pajtában fogjuk megtalálni, majd az ugyancsak közel lévő folyóparton a vödröt vízzel feltöltve meg is indulhat a felmosás. Ha ezzel végeztünk el is fáradunk, szóval hunyunk egy órát a hálószobában és folytatódhatnak a javítási munkálatok. Ugyancsak a pajtában találni fogunk mindenféle szerszámokat, illetve egy pakk szöget, körbejárva a házat pedig egy csomó hasznos dolgot, olyanokat mint farönk amit szétfűrészelhetünk, sziklák amiket szétüthetünk és már mehet is a javítás. Közben megérkezik a tulajdonos, aki valahogy minden áron meg akar minket győzni arról, hogy városi gyerekként alkalmatlanok vagyunk az itteni életre, de miután pöpecre felújítjuk a házat megváltozik a véleménye. A játék gyönyörűen adagolja az egyre nehezebb és nehezebb feladatokat és szerencsére a legtöbb fontos dolog újratermelődik, a pajta lesz a legjobb barátunk, ahol valami miatt mindig van egy zsír új szerszám, vagy egy újabb pakk szög, szóval nem is kell annyira messze mennünk ha valamire szükségünk van. A Japan Rural egy igazi relax játék, pontosan az amire az embernek szüksége van egy nehéz nap után, ha egy kicsit lazulni szeretne és kikapcsolódni, nem is kell ennél több ezekben a nehéz háborús időszakokban, amikor az élet egyre drágább, egyre nehezebb és bármerre nézünk csak a negativitás vesz minket körül.

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: álló

 

 

Junkworld:

Az Apple mostanában igazán elkényezteti az Arcade rajongókat az Ironhide játékaival, akik köztudottan a Tower Defense stílus nagymesterei. Legújabb játékuk visszakanyarodott a régi bevált módszerhez, itt is tornyokkal és hősökkel kell megvédeni a lerongyosodott világunkat, ami kicsit olyan Mad Max stílusban lett megrajzolva. Változtattak a recepten, ugyanis a tornyokat bárhova le lehet rakni, illetve a fejlesztésük is skill pontokhoz vannak kötve, végül pedig de nem utolsó sorban minden toronynak lesz egy speciális képessége, amit ha feltöltődik kedünkre használhatunk, ezekkel jóval nagyobb szabadságot adva a játékosoknak, viszont valahogy ezzel együtt jóval nehezebb is lett a játék, rendesen fel kell kötni a gatyát azoknak, akik három csillaggal akarják teljesíteni a pályákat a legnehezebb fokozaton. Meglehetősen erős lett az e havi felhozatal, egyik játék jobb mint a másik. Az Ironhide most se nyúlt mellé, a Junkworld istant kedvencem lett már megint, azt se tudom mivel toljam ebben a hónapban olyan jók a címek.  

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

 

Cypher 007:

Újra meg kell említenem, hogy nem semmi milyen erősre sikeredett ez a hónap, nem nagyon számítottam az Arcade felhozatalban egy ilyen lopakodós ügyességi játékra. Leginkább az örök klasszikus Commandoshoz tudnám hasonlítani, itt is lopakodni kell, figyelve a zajokra és az őrség látómezőjére, ami ugye folyamatosan mozog. Itt is lesznek jó kis kütyüink, hátulról megközelítve az ellenfeleket el tudjuk kábítani őket, illetve idővel lesz kábítófegyverünk is. A cél mindig az lesz, hogy a lehető legkevesebb zajt csapva, lehetőleg észrevétlenül összeszedjük a pályán lévő összes intelt, a pálya végén ennek megfelelően fogjuk kapni a pontszámot, ami meg jutalommal jár. A jutalmakkal meg fejleszteni tudjuk a kütyüket, illetve ha igazán ászok vagyunk akkor ruhát is tudunk vásárolni belőlük. Érdemes egy-egy pályát tökéletesen kitanulni, annak megfelelően játszva a pontokkal, hogy mire van éppen szükségünk. Erőteljesen javallott a kontroller, ugyanis enélkül eléggé ügyetlenek leszünk, fedezzétek fel a rengeteg lehetőséget a pályákon és törekedjetek a tökéletességre, mert ugye a 007-es ügynök se hibázott túl sokat élete során, legyetek ti a legjobb ügynökök.

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

 

Jeopardy: World Tour+

A Jeopardy Amerikában egy nagyon sikeres műveltségi tévés vetélkedő, amit ha jól tudom itthon még egyik kereskedelmi csatorna sem honosított meg, de ha mégis akkor elnézést, én még nem láttam. Annak aki ismeri a szabályok sem lesznek ismeretlenek, mindig lesz három kategória amiken belül választani lehet az egyre jobban nehezedő kérdések közül, minél nehezebb a kérdés annál több pontot ér. Ha eltaláljuk a választ akkor megkapjuk a pontot, ha nem akkor levonják az összpontunkból. Lesz három segítségünk is akárcsak a legyen ön is milliomosban, amiket érdemes a játék végére a legnehezebb kérdésekre tartogatni. Mivel ugye a játék angolul van és a kérdések többsége is az amcsiknak készült, ezért nekünk magyaroknak igencsak nehéz dolgunk lesz, maximum csak az állatos, ételes és filmes hírességek kategóriában lesz esélyünk. Ebből kifolyólag annyira nem ajánlanám itthon senkinek sem. Pontosabban mondva nem ebből fog kiderülni mennyire vagyunk műveltek, mert egyszerűen nem nekünk lettek kitalálva a kérdések. A játék zenéje, és látványvilága egyébként egy az egyben az eredeti, a vetélkedő rajongóinak biztosan fog okozni pár kellemes percet vagy órát, annál többet nem nagyon hiszem.

Szerintünk: 3/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: álló

 

 

Ennyi fért most ebbe a hónapba, remélem azért tetszett a kis csokrunk, hamarosan újra találkozunk, addig is a játékokat az Appstore-ban található Apple Arcade-re való előfizetés után tudjátok letölteni és kipróbálni. Az első hónap ingyenes, utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$.

 

Kapcsolódó tatalom:

>>> A Hónap Játéka: Japan Rural

>>> Apple Arcade 2023 Szeptember

>>> Apple Arcade 2023 Augusztus

>>> Apple Arcade 2023 Július


Kommentek megjelenítése