Így változik meg a Command billentyű

Apple Hírek   |   2023.10.29 - 22:08   |   Írta: Hidasi Ákos   |   3487
29. okt Így változik meg a Command billentyű

Mutatjuk mostantól hogy fogod tudni használni.

A Mac Option billentyűjét már évtizedek óta használjuk az asztali alkalmazások vezérlésére. A macOS Sonoma azonban megváltoztatott néhány felhasználási módot.

Amióta a Mac az 1990-es évek elején bevezette a multitaskingot, a felhasználók azóta tudják az asztali alkalmazásokat és az ablakokat a Mac billentyűzetek Option billentyűjével vezérelni.

A billentyű azóta egyértelműen a mindennapi életünk részévé vált, nagyon sok praktikus felhasználási módja van és már szerves része a Mac felhasználói élménynek.

Nézzük milyen változtatásokat vezetett be a macOS Sonoma a billentyű működésébe.

 

Az Option gomb-Asztalra kattintás már nem rejti el az összes alkalmazást

A macOS korábbi verzióiban, ha el akartad rejteni a kijelződön az összes futó, felhasználói felületet elfoglaló alkalmazást, akkor egyszerűen csak Option-kattinthattál egyet a Finder asztalon bárhová. Ez pedig elrejtette az összes megjelenített futó alkalmazást, és csak az Asztalt hagyta meg.

Most a macOS Sonoma rendszerben, ha a Finder Asztalán az Option gombra kattintasz, csak a legelső futó alkalmazás lesz elrejtve. Az összes többi látható futó alkalmazás továbbra is látható marad a háttérben.

Ha a Finder kivételével az összes látható futó alkalmazást el akarod rejteni a macOS Sonomában, akkor mostantól anélkül kell a Finder Asztalára kattintanod, hogy lenyomva tartanád a billentyűzeted bármelyik billentyűjét.

Ez ugyanazt az eredményt biztosítja, mint korábban az Asztalra való Option-kattintás: az összes látható, futó, nem Finder alkalmazás ablakát elrejti, de most úgy, hogy a képernyőn kívülre, a kijelző szélére kicsinyíti őket.

Helyettük a Finder mostantól a kijelző összes oldala köré egy halványított négyzet alakú keretet rajzol, kivéve a Dock oldalát. Az ablakszélek és egy asztali keret pedig mostantól kirajzolódnak az alkalmazásablakok puszta elrejtése helyett.

Az asztalon bárhová történő újbóli kattintással az összes futó, felhasználói felülettel rendelkező alkalmazás visszakerül eredeti helyére a képernyőn.

Ez az új viselkedés gyorsabb és egyszerűbb, mivel egyetlen asztali kattintással elrejtheti és megjelenítheti az összes látható futó alkalmazást. Ez simább, gyorsabb és egyszerűbb.

Továbbra is lehetőséged van arra, hogy csak egyetlen alkalmazást rejts el úgy, hogy előtérbe hozod, majd az Asztalra kattintasz az Opcióval, mint a macOS korábbi verzióiban.

A Command-Tab megnyomásával a Finder képernyőn megjelenő alkalmazásikonok listájával továbbra is változatlanul végigböngészheted az összes futó alkalmazást. Ha Command-Tabbbal kiválasztasz egy alkalmazást az ikonok listájából, az ugyanúgy előtérbe kerül, ha van felhasználói felülete, mint korábban.

 

 

A régi működés továbbra is elérhető

Ha ugyanazt a működést szeretnéd, mint a macOS korábbi verzióiban - nevezetesen, hogy az új keret vagy zoomolási animáció nélkül azonnal el tudj rejteni minden nem Finder-alkalmazást, akkor ezt továbbra is megteheted. Csak kattints Command-Option-kattintással bárhová a Finder asztalon, hogy azonnal elrejtsd az összes látható alkalmazást.

Ez a művelet pontosan azt a viselkedést biztosítja, mint a korábbi macOS verziókban: az új keret nem rajzolódik ki, és a látható ablakok nem zoomolnak ki a képernyőről. Egyszerűen eltűnnek - elrejtve a háttérben, mintha a "Hide others" opciót választottad volna volna egy alkalmazás menüjéből.

Ilyen esetben persze nehezebb az összes alkalmazást visszahozni a láthatóságba, mivel mindegyiknél Command-Tabthoz kell majd nyúlni, hogy visszakapjuk őket a képernyőnkre - de legalább az Apple úgy döntött, hogy biztosít egy módot a régi viselkedés megtartására.

 

Be- vagy kikapcsolhatod a Beállításokban

A macOS Sonomában az Apple hozzáadta a lehetőséget, hogy az "Apple menu->System Settings->Desktop & Dock->Click wallpaper to reveal desktop" menüpont alatt be- vagy kikapcsolhassuk az új zoomolási effektet az ablakok esetében. Ezzel a felugró menüvel eldöntheted, hogy az új nagyítást mindig, vagy csak a Stage Manager használatakor kapcsolod be.

Ha a felugró ablakból a Csak a Stage Managerben opciót választod, az Asztal és az alkalmazásablakok úgy viselkednek, mint a korábbi macOS-verziókban, de van egy bökkenő. Az Asztalra kattintás továbbra is csak a legelső alkalmazást rejti el - az összes elrejtéséhez továbbra is a Command-Option-kattintásra lesz szükséged.

 

Egy kisebb bosszúság

A kis átlátszó keret, amelyet a Finder mostantól a kijelző szélei köré rajzol, amikor az összes futó alkalmazást elrejti, egyeseknek kissé idegesítő lehet majd. De az új paradigma jól működik: amikor a keret látható, akkor tudod, hogy vannak rejtett alkalmazások, amikor nem, akkor tudod, hogy az összes alkalmazást látod.

Persze hacsak előtte nem kattintottál egy vagy több alkalmazásra az Option gomb lenyomása közben, ezzel láthatatlanná téve azokat.

Valószínűleg a legnagyobb bosszúság az új kerettel kapcsolatban az, hogy akkor is megjelenik, ha az Asztalra kattintasz, ha csak a Finder fut.

Az Apple megváltoztathatná ezt a viselkedést, hogy a keret csak akkor jelenjen meg, ha más alkalmazások is futnak a háttérben. Egyáltalán nincs rá szükség, ha a Finder az egyetlen futó alkalmazás, hiszen nincs más elrejthető alkalmazás.

Ez az egyetlen apró változtatás nagyban hozzájárulna az eredeti Finder multitasking-koncepció és az egyszerű megjelenés tisztaságának megőrzéséhez.

Összességében az új dizájn könnyebben használható, mivel mostantól egyetlen asztali kattintással az összes alkalmazás összes látható ablakát félrerakhatod az útból - és egy második kattintással visszazoomolva az összeset visszahozhatod őket. Ráadásul ki is kapcsolhatod, ha nem tetszene.

A régi Command-Option-Desktop-kattintás megtartása a Finder kivételével minden látható alkalmazás elrejtéséhez szintén jó döntés volt az Apple részéről.

 

Összefoglalás

Mostantól tehát így fog működni az Option gomb. Valószínűleg elsőre szokatlan lesz, de szerintem idővel nem lesz nehéz hozzászokni az új felhasználási módhoz.

Forrás: Apple insider

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése