Mikor jön az Apple mesterséges intelligenciája? - 1. rész

Almás Pletykák   |   2023.10.29 - 22:01   |   Írta: Hidasi Ákos   |   3407
29. okt Mikor jön az Apple mesterséges intelligenciája? - 1. rész

Minen, amit az Apple GPT-ről tudni lehet.

A mesterséges intelligencia viharként söpört végig az egész világon az elmúlt néhány hónapban. Azonban az már az elején is feltűnő volt, hogy ameddig a legtöbb tech-óriás az elejétől fogva igyekezett beszállni az MI versenybe, addig az Apple először csak hátradőlve figyelt. Azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy az almás vállalat is dolgozik a saját mesterséges intelligencia platformján.

Ebben  a kétrészes cikksorozatban összegyűjtünk mindent, amit az Apple mesterséges intelligenciával kapcsolatos kísérleteiről és terveiről egyelőre tudunk. Kezdjük is az egészet a legelején.

 

Belső tesztelés és fejlesztés

Az Apple AI vezetője, John Giannandrea vezeti a nagy nyelvi modellek fejlesztését az Apple-n belül. Érdekesség, hogy Giannandrea közvetlenül Tim Cooknak, az Apple vezérigazgatójának jelent, ami jól mutatja a terület fontosságát a vállalaton belül. Giannandrea négy évvel ezelőtt alapított egy csapatot, amely a társalgási célú Mesterséges intelligencián dolgozik, a munka pedig azóta jelentősen felgyorsult.

Az elmúlt hónapokban az Apple egy olyan "Apple GPT" verziót tesztelt, amely a ChatGPT-vel veheti fel majd a versenyt. A Bloomberg munkatársa, Mark Gurman szerint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos munka prioritást élvez az Apple számára  A megvalósítást tekintve a vállalat egy "Ajax" keretrendszert (egy webfejlesztési technika interaktív webalkalmazások létrehozására) tervez  kialakítani a nagyméretű nyelvi modellekhez.

Az Apple-nek van egy belső chatbotja, amelyet egyes mérnökök "Apple GPT" néven emlegetnek, de az Apple természetesen soha nem használná ezt az elnevezést egy fogyasztói termék esetében. A tesztelés ezen fázisában az Apple munkatársainak külön engedélyre van szükségük a chatbot használatához, és annak válaszai nem használhatók fel új, felhasználóknak szánt termékfunkciók kifejlesztésére. Jelenleg a mesterséges intelligenciát termékprototípusok készítésére használják, és képes válaszolni a betanításához használt adatokkal kapcsolatos kérdésekre.

Az Ajax állítólag jobb adottságokkal rendelkezik, mint az előző generációs ChatGPT 3.5, és több mint 200 milliárd paraméteren képezték ki. Az OpenAI újabb modelljei azonban 2023 szeptemberétől állítólag erősebbek, mint az Ajax.

Az Apple-nek állítólag nincs "egyértelmű stratégiája" arra vonatkozóan, hogy miként fog generatív AI-terméket létrehozni a fogyasztók számára. Az Apple kísérletezik az egyértelműnek tűnő vonallal, vagyis a Siri továbbfejlesztésével, emellett azonban videókat és képeket generáló szoftverekkel, valamint multimodális AI-technológiával is, amely képekkel, videókkal és szöveggel egyaránt dolgozik.

Az Apple állítólag naponta több millió dollárt költ a társalgási AI-kutatásra, mivel a nyelvi modellek képzése egy kimondottan hardverigényes folyamat.

 

AI a Siri számára

Az Apple számára az egyik legegyértelműbb mesterséges intelligencia felhasználási terület a vállalat saját okos asszisztense, Siri. Nem lepődnénk tehát meg különösebben, ha az Apple generatív MI-vel kapcsolatos fejlesztése végül beépülne a Siri hangalapú asszisztens működésébe. Az Apple 2023 februárjában AI-csúcstalálkozót tartott, és tájékoztatta a dolgozókat a nagyszabású nyelvi modellmunkáról.

A Siri felépítése miatt az Apple-nek elég sok időbe telhet, amíg frissíti az asszisztens adatbázisát az új képességek támogatására. John Burkey, a Siri korábbi mérnöke a The New York Timesnak korábban azt nyilatkozta, hogy a Siri "nehézkes felépítése" miatt az új kifejezések hozzáadásához újra kell építeni a Siri adatbázisát, ami minden egyes alkalommal akár hat hetet is igénybe vehet, míg a bonyolultabb funkciók, például a keresőeszközök hozzáadása akár egy évet is igénybe vehet.

 

 

Az Apple-nek emellett azonban adatvédelmi aggályokkal is meg kell küzdenie ahhoz, hogy a Siri generatív mesterséges intelligencia képességekkel rendelkezhessen. Az Apple mindig is óvatosabb volt versenytársainál, és sokak szemében számít piros pontnak, hogy a vállalat általánosságban elmondható, hogy az adatvédelmet a funkcionalitás elé helyezte, ami miatt viszont a Siri lemaradt az Alexa, a Google Assistant és más hangalapú személyi asszisztensek mögött az elmúlt időszakban.

Az információ szerint az Apple célja egy olyan funkció létrehozása, amely lehetővé tenné, hogy a Siri többlépcsős feladatokat automatizáljon, automatikusan elvégezve olyan tevékenységeket, amelyekhez ma a Shortcuts-t kell használnunk még.

 

Harmadik féltől származó AI-tilalmak az Apple-nél

Az Apple alkalmazottai számára tilos a ChatGPT, a GitHub Copilot és más mesterséges intelligencia eszközök használata. Az Apple ugyanis attól tart, hogy az AI-eszközök bizalmas vállalati adatokat szivárogtathatnak ki. Ennek megelőzése miatt van jelenleg az összes hasonló alkalmazás tiltólistán. Természetesen ez az ésszerűségnek megfelelően csak a vállalattal kapcsolatos ügyekre vonatkozik, nem pedig a magánfelhasználásra.

Egyébként többek közt az amerikai kormány, illetve egyes egészségügyi intézmények és bankok is hasonló félelmek miatt tiltották meg az alkalmazottaknak a ChatGPT használatát. Olyan technológiai vállalatok, mint a Verizon, a Google, a Samsung és mások is betiltották a generatív AI-eszközöket az ügyeikkel kapcsolatban. Úgy tűnik tehát, hogy ez az egyelőre nem igazán szabályozott és hihetetlen ütemben változó és fejlődő terület sok nagyvállalat szerint rejt magában kockázatokat.

Ne feledd, hogy ez a cikk egy kétrészes cikksorozat első része. A következő részben végignézzük, hogy jelenleg milyen területeken használ az Apple mesterséges intelligenciát, illetve azt is elmondjuk, hogy várhatóan mikor jelenhet meg az "Apple GPT". Azt a cikket ide kattintva érheted majd el, amint az felkerül az oldalunkra.

Forrás: Macrumors

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése