Az új Apple Watch-ok legjobb funkciója

AlmaBlogger   |   2023.10.28 - 17:25   |   Írta: Hidasi Ákos   |   3552
28. okt Az új Apple Watch-ok legjobb funkciója

Az Apple újra megreformálta az okosórák piacát

A legmenőbb Apple Watch Series 9 és Ultra 2 funkció valójában még nem is volt elérhető, amikor az órák a múlt hónapban megjelentek. A dupla koppintás, amely azóta végre megérkezett a watchOS 10.1 frissítéssel, lehetővé teszi, hogy anélkül lépj interakcióba az órával, hogy egyáltalán használnod kellene az érintőképernyőt. Egy gyors csippentő mozdulattal görgethetsz vele a watchOS 10 új, intelligens widget-halmazában, szüneteltetheted vagy leállíthatod az időzítőket, átugorhatod a zeneszámokat, és válaszolhatsz a telefonhívásokra. Ez az a fajta funkció, amiről talán ha csak olvasol, akkor szkeptikusan rázod a fejed - egészen addig, amíg épp nem akkor érkezik egy fontos hívásod, amikor a bevásárlást pakolod ki az autóból és tele van a kezed.

Természetesen ez emberenként változik. Van, akinél ez a fajta forgatókönyv naponta többször is előfordulhat, de olyan is, akinél csak egyszer-egyszer nagy ritkán. Az a helyzet, hnéhány napig nem nehéz teljesen elfelejteni, hogy a dupla koppintás egyáltalán létezik.  Viszont ha egyszer megszokjuk, onnantól észre fogjuk venni, hogy időnként valóban milyen jól tud jönni és milyen intuitív a funkció használata.

A kütyük gesztusokkal történő vezérlése gyakran felesleges a saját bonyolultsága miatt - olyan technológia, amely inkább hivalkodni akar, mintsem megoldani egy problémát. A double tap azonban valódi problémát old meg, és olyan tervezés eredményeként született, amely valódi igényeket szolgál. Ez viszont még kíváncsibbá tett arra, hogy mi állt a gesztus létrehozásának hátterében, a mögötte álló technológiára, a korlátaira és arra, hogy mit jelent az okosórák jövőjét illetően.

 

Dupla kattintás csuklóból

Ez az egyenlet technikai oldalát tekintve fontos különbséget tenni a funkció hátterét megteremtő Assistive Touch technológia és a dupla koppintás funkció közt, ugyanis ezek gyakran egymás mellett vannak emlegetve.

"Az Assistive Touch egy átfogó navigációs rendszer" - mondja Eric Charles, az Apple Watch termékmarketingért felelős vezető menedzsere. Ha például az Assistive Touchot használod, észrevehetsz egy kék körvonalat, amely vizuálisan jelzi, hogy a képernyő mely részeivel mikor tudsz interakcióba lépni. Engedélyezheted a mozgásalapú kurzort is. Egy másik különbség, amire Charles rámutat, hogy az Assistive Touch használatával négy gesztus áll rendelkezésre: egyszeri koppintás, dupla koppintás, szorítás és dupla szorítás. Charles szerint már a fejlesztés korai szakaszában kiderült viszont, hogy nem mindenkinek van meg a megfelelő ereje ahhoz, hogy összeszorítsa a kezét, míg mások esetleg nem képesek két gyors, egymást követő mozdulatra - például a dupla koppintásra. Ennek megfelelően az Apple több módszerrel is kísérletezett, hogy a felhasználók lehető legszélesebb körét tudja kiszolgálni a funkcióval.

 

 

A dupla koppintás nem arra szolgál, hogy segítsen navigálni bármiben is. A legjobban úgy tudom leírni, hogy az Assistive Touch olyan, mint a számítógép egere. Görget, kiválaszt, és nagyon jól programozható. A dupla koppintás inkább az egér használatának dupla kattintásos része. Kizárólag egy alkalmazás fő műveletének elvégzésére használhatjuk. Ehhez az Apple-nek rengeteg időt kellett azzal töltenie, hogy kiderítse, mit akarnak vagy mit várnak el az emberek egy dupla koppintástól.

Az ebből a belső kutatásból származó válaszokat aztán többször végigelemezték, figyelembe véve a különböző típusú tesztelőket. Voltak, akik teljesen kezdők voltak ezzel a technológiával, míg mások már jobban ismerték a gesztust, és voltak, akik az emberi interakciótechnika szakértői voltak.

 

Az egyszerűség határai

Az Apple fejlesztésért felelős illetékeseivel folytatott beszélgetéseket látva egyértelmű, hogy az Apple azért ment végig egy ilyen fárasztó és bonyolult folyamaton, mert ez egyike azoknak a varázslatos funkcióknak, amelyek "csak úgy működnek".

És amikor a dupla koppintás a tervezett módon működik, akkor tényleg olyan érzés, mintha az óra olvasni tudna a gondolataimban. Zseniális látni, hogy a dupla koppintás nem csak a mutatóujjammal, hanem a többi ujjammal is működik. Meglepetésemre kevésbé érzem giccsesnek, mint vártam. De az Apple erőfeszítései ellenére nem tart sokáig, hogy belefussunk a double tap korlátaiba.

A média vezérlése jó példa erre. Egy dupla koppintással szüneteltetni vagy lejátszani tudjuk a zenét? Vagy inkább a következő zeneszámra tudjunk ugrani? Ha olyan valaki vagy, aki az okosóráját az okos hangszórók vezérlésére használja, akkor az előbbinek több értelme van. Ha futó vagy, és a lejátszási listádon felbukkan a rossz dal, az utóbbi hasznosabb. Különböző forgatókönyveknél futottam már bele ebbe, de történetesen ez az egyike annak a két esetnek, amikor kiválaszthatod, hogy mit csináljon a dupla koppintás. (Nálam a dupla koppintást úgy állítottam be, hogy a következő számra ugorjon.)

Ez a választási lehetőség hiánya a harmadik féltől származó alkalmazásokban is megmutatkozik. Az e-mail alkalmazásom lehetővé teszi, hogy dupla koppintással gyors választ indítsak Siri segítségével, de még 2023-ban sem diktálom az e-mailjeimet. Az olyan alkalmazások, mint a Spotify és a Pocket Casts sem működnek dupla koppintással. A legtöbb harmadik féltől származó alkalmazás, amelyik működik dupla koppintással, csak az értesítések elutasítását teszi lehetővé. Ez hasznos, de még mindig erősen korlátozó.

 

Az okosóra gesztusok jövője

A korlátozások ellenére a már most jól integrált alkalmazások, widgetek, Siri és a dupla koppintás kombinációja elkezdte megváltoztatni azt, ahogyan az Apple Watch-ot használom. Régebben soha nem használtam az analógabb, esztétikusabb órafelületeket, mert ez a hasznosság feláldozását jelentette. A dupla koppintással viszont most már használhatom ezeket az óralapokat, mert csak a csuklómat kell mozgatnom és duplán koppintanom a widgetek megtekintéséhez. Ha pedig el akarok indítani egy alkalmazást, akkor csak megkérem Sirit, hogy nyissa meg.

Ez persze nem mindig működik ilyen zökkenőmentesen. Van, amikor az elsődleges művelet nem az, amit szeretnék, vagy végül eljutok arra a pontra, amikor a másik kezemet kell használnom. (A fenti példában, miután megkérem Sirit, hogy nyissa meg az alkalmazást, előfordulhat, hogy a digitális koronával kell görgetnem, hogy elérjem a kívánt információt.) De nem nehéz elképzelni, hogy a double tap jövőbeli változatai a görgetést és a kiválasztást is lehetővé tegyék majd. Összességében tehát még egyértelmű, hogy gyerekcipőben jár a technológia, viszont arra is jó esélyt látok, hogy a jövőben egyre intuitívabbá és egyre jobban integrálttá hangolva még alapvetőbb funkcióvá váljon.

Forrás: The Verge

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése