Az Apple Vision Pro titkai

Tech Hírek   |   2024.02.12 - 11:57   |   Írta: L Ferenc   |   10961
12. feb Az Apple Vision Pro titkai

Vázoljuk, hogy milyen kijelzők és milyen akkumulátor található az Apple AR/VR szemüvegében.

Az elmúlt években megannyi pletykát lehetett hallani arról, hogy az Apple meg kívánja vetni a lábát a virtuális szemüvegek piacán, és aztán tavaly nyár elején a WWDC 2023 rendezvényen sokak örömére végre hivatalosan is leleplezték a Vision Pro névre keresztelt újdonságot. 

A 3500 dolláros, vagyis átszámítva mintegy 1,2 millió forintos áron debütált készülék első körben nemrégiben az Egyesült Államokban vált elérhetővé, és most friss hardveres információk láttak róla napvilágot. 

Történt ugyanis, hogy az iFixit munkatársai apró darabokra szedtek szét egy Vision Prót, így aztán többek közt arra is fény derült, hogy pontosan milyen kijelzők teljesítenek benne szolgálatot. A két apró micro OLED képmegjelenítő egyenként 3660x3200 pixeles felbontással kényezteti szemeinket, ami konkrétan 11,7 megapixeles felbontást jelent.

Emlékezetes, hogy az Apple korábban a 4K televíziós készülékekénél jobb képminőséget ígér, ami végül is igaz, hiszen ezek a tévék 3840x2160 pixellel, vagyis "csak" 8,3 megapixeles felbontással rendelkeznek. 

Mivel a micro OLED panelek mindössze 24x27,5 milliméteres méretűek, a pixelsűrűségük eléri a 3380 ppi-t (pixel per inch), vagyis colonként 3380 képpontot vonultatnak fel.

Viszonyításképp, az Apple jelenlegi csúcsmobiljaiban, az iPhone 16 Próban és az iPhone 16 Pro Maxben lévő 6,1-6,7 colos OLED képernyők mindössze 460 ppi-s pixelsűrűséggel rendelkeznek, azonban gyorsan hozzá kell tennünk, hogy a mobilok kijelzőjét ugyebár nem közvetlen közelről szoktuk pislogni. És még egy példa: egy 65 colos képátlójú Ultra HD 4K tévé mindössze 67 ppi-s pixelsűrűségű. 

Az igen magas pixelsűrűséghez hasonlóan komoly fontosságú a kiváló, 34-es ppd (pixel per degree) érték, mely jelentősen jobb az egyik fő rivális szemüveg, a Meta Quest 3 által prezentált 25-ös értéknél. Ez egyébként azt mutatja meg, hogy nézőszög fokonként hány horizontális pixel áll rendelkezésre. 

A Vision Pro energiaellátásáról három, az iPhone-okéhoz hasonló méretű akkumulátor gondoskodik, a három darab 15,36 Wh-s telep összesen 46,08 Wh-t vonultat fel, noha a gyártó hivatalosan csak 35,9 Wh-s értékről tesz említést. Az iFixit munkatársainak meglátása szerint az Apple első AR/VR termékét nem túl könnyű szervizelni, a 10-es skálán 4-es értékelést kapott a készülék, melyhez máris napvilágot látott az első szoftverfrissítés, a visionOS 1.1 Beta. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése