Az M3-mas Mac Pro egy igazi erőgép lesz

Hardver Hírek   |   2024.02.20 - 18:52   |   Írta: Hidasi Ákos   |   14208
20. feb Az M3-mas Mac Pro egy igazi erőgép lesz

Minden, amit eddig tudni lehet.

A jelenlegi M-sorozatú Mac-családdal az Apple egyáltalán nem fogta vissza magát. Az apple chipjei ugyanis a világ legjobbjai közé tartoznak. A jelenlegi kiadási ciklusban, amelyben az M3, M3 Pro és M3 Max lapkák szerepelnek, az Apple megmutatta, hogy az örökös fejlődést helyezi előtérbe. Az Apple-nek az M3-as sorozatból még egy chipet kell kiadnia, az M3 Ultra-t, és ha a történelem bármi jelet mutat, akkor ez egy hihetetlen erőmű lesz.

Papíron az M3 Max MacBook Pro gyengébb, mint a csúcskategóriás M2 Ultra Mac Studio, de a gyakorlatban a teljesítménye valós körülmények között nagyon közel kerül hozzá. Az M3 Max teljesítmény- és hatékonyságnövekedése egyaránt egy potenciálisan úttörő chiphez vezet a várható M3 Ultra esetében.

Egy új jelentés szerint az M3 Ultra idén nyáron érkezik az új, továbbfejlesztett 3 nm-es eljárással, és amikor megérkezik, a kis Mac Studio-ba zsúfolt új chip teljesítménye szupernova-szintű esemény lehet a Mac-felhasználók számára. Nézzük meg, milyen lesz az M3 Ultra Mac Studio, és hogyan fogja felrázni az egész Mac termékcsaládot.

A profi gépek örökre megváltoztak Éveken át a profi felhasználóknak és a rajongóknak kompromisszumot kellett kötniük, amikor Mac-et választottak. Néhányan lemondtak a méretes Mac Pro-ról, és megelégedtek a Mac mini vagy MacBook Pro kisebb teljesítményével a kompakt kialakítás érdekében. Az ár is problémát jelentett, mivel a csúcskészülékekért mindig jelentős felárat kellett fizetni.

Az Apple szilíciummal ez a különbség azonban gyorsan csökkent. A kis gépek teljesítménye jobb, mint valaha, és az ár sem olyan magas, mint korábban. Ez az M-szériás MacBook Pro és a Mac Studio miatt van így.

Emlékszel, amikor a laptopokat súlyosan hátráltatta az akkumulátor élettartama, a hőkezelés és a formátum miatt csökkentett rendszerteljesítmény? Az Apple szilikonja ezt eltörölte, és az M3 Max ennek ékes példája.

Ha ezt a laptopot kibővíted egy nagyobb házba, például a Mac Studio-ba, akkor még Mac Pro szintű hardvereknek is bőven van hely. Ezt bizonyította a legújabb M2 Ultra Mac Studio és a Mac Pro közötti teljesítményparitás.

M3 Ultra Mac Studio: Potenciális teljesítmény Hogy képet kapjunk arról, hogy mire számíthatunk az M3 Ultra-tól, megvizsgálhatjuk az M2 Ultra Mac Studio-t és az újonnan bemutatott M3 Max MacBook Pro-t. A specifikációk alapján az M2 Ultra egyértelmű előnyben van, különösen a CPU- és GPU-magok számát tekintve.

A gyakorlatban a MacBook Pro M3 Max chipje lenyűgöző számokat produkál, amelyek azt mutatják, hogy a motorháztető alatt több van, mint ami látszik. A Macworld M3 Max MacBook Pro felülvizsgálata szerint az M3 Max chip a Geekbench 6 teszteken a 24 magos M2 Ultra CPU-t veri. Az M3 chipek tehát egyértelműen magasabb szinten vannak.

A valós világbeli teljesítménnyel a történet folytatódik. Íme egy egyszerű teszt: R3D Raw kódolású felvételekkel, egy 20 perces videó, amelyet ProRes HQ 422-be exportáltunk a Final Cut Pro-ban. Az R3D Raw más kodekekhez képest erősebben függ a GPU erejétől, és az eredmények sokatmondóak. (Az eredmények másodpercekben vannak megadva. Az alacsonyabb idők és a rövidebb sávok jobbak.)

Az újabb Apple chipek uralják az immár ősrégi AMD Radeon Vega II GPU-t, amely 2019-ben még csúcskategóriás opció volt. A MacBook Pro M3 Max-szal pedig gyakorlatilag holtversenyben áll a Mac Studio M2 Ultra.

A szoftverek is gyorsan tovább optimalizálódnak az Apple szilíciumos Mac-ek kihasználására, ami tovább magyarázza, hogy az előző generációs hardverek egyre inkább lemaradnak.

 

 

Vannak azonban biztosan olyan területek, ahol a Mac Studio az M2 Ultrával még mindig kiemelkedik. A hatalmas 76 magos GPU egyes 3D-s felhasználási esetekben még mindig jobb lesz, mint az M3 Max.

Például a Shadow of the Tomb Raider játékban 4K-ban magas fokozaton az M2 Ultra átlagosan 76 képkockát ér el másodpercenként. A MacBook Pro az M3 Max-szal lényegesen kevesebbet, 54 képkocka/mp-t ér el, ami jól mutatja a köztük még mindig meglévő különbséget.

Ha feltételezzük, hogy a teljesítmény továbbra is csúcsra jár, akkor az M3 Ultra egy Mac Studio-ban abszolút erőmű lesz. A több GPU-maggal rendelkező M3 Ultra minden bizonnyal ki fogja ütni az M2 Ultra-t, és ezzel teljessé teszi az M3-as chipek dominanciáját.

Az Apple némi figyelmet fordított a játékra a Mac-ekkel, nemrég mutatta be, hogy az M3 Max hardveresen gyorsított ray tracinggel és mesh shadinggel rendelkezik. Párosítsa ezeket a technológiai előrelépéseket a nyers teljesítménnyel, amelyet egy M3 Ultra tartalmazni fog, és a kép világossá válik, hogy mennyire lesz domináns a meglévő M2 Ultra ellenében.

M3 Ultra Mac Studio: Mire számíthatunk Bár nincs megerősítés, sőt, még csak konkrét dátum sincs, hogy mikor érkezik az állítólagos M3 Ultra, az M2 Ultra Mac Studio kiadása alapján valószínű, hogy tavasszal vagy a júniusi WWDC-n. Az M3 Ultra-t a Mac Studio és a Mac Pro kínálatában láthatjuk majd.

Ez azt eredményezi, hogy a Mac Studio az egyik legerősebb gép lesz a méretéhez képest, amit valaha láttunk. A Mac Pro pedig továbbra is opció marad azok számára, akiknek PCIe foglalatra van szükségük.

Mit jelent ez azoknak a vásárlóknak, akik már befektettek az Apple szilícium ökoszisztémájába? Ezek a mostani kiadási ciklusok valóban agresszívabbnak tűnnek, mint ami az Apple-re jellemző. Az M3, M3 Pro és M3 Max 10 hónappal az M2 Pro és Max szállítása után jelent meg. Ha az M3 Ultra júniusban jelenik meg, az egy évvel az M2 Ultra után érkezik. Az M1 és M2 széria közötti ciklus körülbelül két év volt.

Ha az új MacBook Prók csak egy kisebb frissítés vagy színváltás lennének, akkor könnyen lehet, hogy nem is gondolnánk az új kiadásokra. Az M3 Max azonban jelentős teljesítménynövekedést jelent az M2 Max-hoz képest, a többmagos Geekbench 6-ban akár 43 százalékot is. Ez egyben azt is jelzi, hogy az M2 Ultra-t hamar lekörözheti a közelgő M3 Ultra, így az egykor domináns opció a szokásosnál is jobban lemaradhat.

Az Apple agresszív frissítési görbéje elbizonytalaníthatja a vásárlókat. Ez eltér az Intel Mac-ek ciklusaitól, mivel az Apple az Intel kiadási ütemtervétől függött. Az Apple szilícium nem egyszerűsíti ezt a folyamatot a gyors haladás javára. Ha ezt összekapcsoljuk az utóbbi hónapok Mac-eladásainak lassúságával, akkor az Apple-nek ösztönzőleg hat, hogy gyorsan adjon ki izgalmas termékeket, hogy új vásárlókat csábítson.

Az M2 Ultra még mindig egy erős chip. A meglévő tulajdonosoknak nem kell aggódniuk a legújabb és legnagyszerűbb miatt. Bár a frissítési ciklusok minden bizonnyal rövidebbek lettek az Apple szilíciummal, a csúcsteljesítmény még évekig több mint elégséges marad a korábbi modellekkel is.

Forrás: Macworld

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése