Mik az Apple hosszútávú tervei? - 1. rész

Almás Pletykák   |   2023.12.20 - 09:27   |   Írta: Hidasi Ákos   |   13524
20. dec Mik az Apple hosszútávú tervei? - 1. rész

Milyen termékeket várhatunk a jövőben az almás vállalattól?

Mindig érdekes olyan híreket hallani, amik a technológiai világ távolabbi jövőjébe engednek betekintést engedni. Úgy döntöttünk, hogy ennek jegyében összegyűjtjük az Apple ismert távolabbi jövőt érintő terveit és ambícióit. Nézzük tehát, hogy mit várhatunk a következő néhány évben az egyik legnagyobb és leginnovatívabb technológiai vállalattól a világon.

 

iMac Pro

A pletykák szerint az Apple a nagyobb képernyős iMac újratervezett változatán dolgozhat, amely esetleg visszahozhatja az "iMac Pro" nevet, hogy megkülönböztesse a kisebb képernyős 24 hüvelykes iMac-től.

2022 márciusában az Apple megszüntette az iMac 27 hüvelykes Intel-alapú változatát, és csak a 24 hüvelykes iMac maradt, de ez nem jelenti azt, hogy egy új, nagyobb képernyős iMac ötletét végleg elvetették. Egyes pletykák szerint még mindig fejlesztés alatt áll egy ilyen modell, és 2025-ben kerülhet piacra, de nem minden forrás ért egyet az iMac jövőjét illetően. Egyelőre az Apple a 27 hüvelykes iMac helyett a Mac Studio-t és a hozzá tartozó Studio Display-t kínálja, és a 24 hüvelykes modell az egyetlen elérhető iMac.

Az Apple megerősítette, hogy nem tervezi egy újabb 27 hüvelykes iMac kiadását, de ez nem zárja ki egy nagyobb kijelzővel ellátott modell megjelenését.

 

 

Kialakítás és képernyőméret

Egy felfrissített, nagyobb képernyős iMac a 24 hüvelykes iMachez, a Pro Display XDR-hez és a Studio Displayhez hasonló kialakítású lehet. Állítólag fekete keretekkel rendelkezik majd, és ha valóban a Pro Display XDR-hez hasonlóan néz ki, akkor a keretek mérete sokkal vékonyabb lehet, és talán kevesebb alsó állal rendelkezhet majd.

Ming-Chi Kuo, az Apple elemzője szerint az iMac 32 hüvelykes kijelzővel rendelkezik majd, ami a Pro Display XDR méretét jelentené.

 

Színek

A 24 hüvelykes iMachez hasonlóan egy jövőbeli iMac Pro is többféle színben lehet majd elérhető. A DigiTimes egy 2021-es jelentése szerint az Apple azt tervezi, hogy az új iMacet különböző színekben árulja majd, bár konkrét részletek nincsenek arról, hogy az Apple milyen színeket fog használni, és ez a pletyka mára javarészt elavultnak tekinthető.

 

Kijelző

A 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro modellekhez hasonlóan a következő generációs iMac várhatóan mini-LED kijelzőt alkalmaz majd a világosabb színek, mélyebb feketék és a továbbfejlesztett HDR érdekében, és ProMotion kijelzőtechnológiával rendelkezik majd, amely akár 120 Hz-es képfrissítési frekvenciát is lehetővé tesz.

A 120 Hz-es képfrissítési frekvencia simább játékot és görgetést tesz lehetővé a különböző alkalmazásokban, például a Safariban, valamint javítja az általános animációkat a macOS-ben. Ming-Chi Kuo Apple-elemző szerint az Apple egy 32 hüvelykes mini-LED iMac-en dolgozik, míg Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa szerint az iMac Pro kijelzője 30 hüvelyk feletti lesz.

Az Apple a jelek szerint tesztelte az iMac Pro Face ID-t, de ez nem egy megerősített funkció, és az sem világos, hogy a Face ID bekerül-e a gép kiadási verziójába.

 

Portok

Az iMac várhatóan a MacBook Pro-hoz hasonló portkonfigurációt kínál majd: Apple USB-C és Thunderbolt portokat, SD-kártyahelyet és HDMI-portot is tartalmazni fog. Az Apple a 24 hüvelykes iMachez hasonlóan a hálózati adapterbe épített Ethernet-portot is beépíthet.

 

M3 Pro/Max lapkák

Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa úgy véli, hogy a nagyobb, erősebb iMac az M3 Pro és M3 Max chipeket használhatja majd, amelyek a 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro-ban debütáltak 2023 végén, bár a pletykák szerint a nagyobb képernyős iMac csak 2025-ben érkezik, így az akár M4 Pro és M4 Max chipeket is alkalmazhat, ha azok időben elkészülnek.

 

Névválasztás

Az Apple a hírek szerint az iMacet belsőleg "iMac Pro"-nak hívja, és ez lehet a bevezetési neve is, ami összhangban lenne a MacBook Pro és az iPad Pro nevével.

Az "iMac Pro" név megkülönbözteti a nagyobb iMacet a 24 hüvelykes modelltől, és egyértelművé teszi, hogy ugyanazokat a "Pro" chipeket használja, mint a MacBook Pro, de az nem világos, hogy az "iMac Pro" belefér-e a Mac termékcsaládba a nagyobb teljesítményű Mac Studio mellett.

 

Megjelenési dátum

A pletykák szerint egy nagyobb képernyős iMac, amelyet iMac Pro-ként pozícionálhatnának, 2025-ben jelenik meg. 2023 júniusában Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa azt mondta, hogy az iMac egy-két év múlva kerülhet piacra, mivel a készülékkel kapcsolatos munkálatok még a korai szakaszban vannak.

 

iPad mini 7

Ming-Chi Kuo Apple-elemző és Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa is úgy véli, hogy az Apple 2024 elején, talán márciusban fogja majd kiadni az iPad mini frissített változatát.

 

 

Arra számítunk, hogy a hetedik generációs iPad mini egy gyorsabb chippel frissül, valószínűleg az A16 Bionic-kal, bár az A17-es vagy akár egy M-szériás chip is szóba jöhet. Frissített 12 megapixeles elülső és hátsó kamerák kerülnek bele, és a táblagép valószínűleg megkapja a Wi-Fi 6E és a Bluetooth 5.3 támogatást is, mely szabványokat az Apple a legutóbbi termékfrissítésekben már beépítette.

A belső frissítéseken kívül az egyetlen újdonság, amit láthatunk, az új színek, de arról nincs szó, hogy az Apple milyen színeket választ majd.

Az iPad mini 7 állítólag elforgatott képernyőszerelvényt tartalmaz majd, és az új pozícionálás csökkenti azt a kellemetlen görgetési effektust, amire néhány iPad mini-tulajdonos panaszkodott. A korábbi panasz a képernyő szakadozására utalt, amely a nem megfelelő frissítési sebesség miatt a kijelző egyik oldalán lévő szöveget vagy képeket lefelé dőlőnek tünteti fel. Az Apple szerint a képernyőszakadás normális viselkedés az LCD iPadek esetében.

Miután jövőre az OLED technológiát az iPad Pro-ra is bevezették, az Apple a pletykák szerint a jövőben az OLED kijelzőket az iPad minire is ki akarja terjeszteni. Az OLED kijelzővel ellátott iPad mini 2026-ban kerülhet forgalomba.

Ez egy kétrészes cikksorozat első része, a második részben még messzebbre mutató és izgalmasabb újításokat veszünk majd sorra. A második részt ide kattintva tudod elérni.

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése