Import tilalom alá kerülhet a legtöbb Apple Watch

Apple Hírek   |   2023.12.18 - 21:45   |   Írta: Hidasi Ákos   |   18426
18. dec Import tilalom alá kerülhet a legtöbb Apple Watch

A napokban fog eldőlni, hogy kitiltásra kerül-e az Apple Watch-ok nagy része.

Lehetséges, hogy importálási tilalom alá kerül az Apple Watch, és az Apple már fel is készült erre a kimenetelre. Íme, amit tudnod kell, mielőtt a törvényes tilalom 2023 karácsonyán potenciálisan életbe lép.

Miután az Amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) október végén az Apple Watch-ra importtilalmat kezdeményezett az Egyesült Államokban, a Biden-adminisztráció a 60 napos felülvizsgálati ablak nagy részét már magunk mögött tudjuk. Ha a kormányzat ennek az időszaknak a végén úgy véli, hogy az Apple Watch-ra importtilalmat kell bevezetni, az korlátozni fogja, hogy a vállalat 2023 végétől milyen Apple órákat vihet majd be az Egyesült Államokba.

A rendelet időzítése azt jelenti, hogy a Fehér Háznak gyakorlatilag karácsony napjáig van ideje meghozni a döntést az ügyben.

 

Az ügy jelenlegi állása

December 18-án az Apple közölte, hogy megelőzésképpen leállítja az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra 2 értékesítését az Egyesült Államokban, mint egy "just-in-case" intézkedést, hogy szükség esetén mindenképpen megfeleljen a tilalomnak, ha az érvénybe lép. Az Apple december 21-től online, december 24-től pedig a fizikai Apple Store üzletekben is leállítja a két modell értékesítését.

 

Apple Watch importtilalom: az eddigi történet

A Masimo orvosi vállalat 2020-ban nyújtott be keresetet az amerikai kerületi bírósághoz, azt állítva, hogy az Apple üzleti titkokat lopott és szabadalmakat sértett az Apple Watch-ban található oximéterrel. Ezt 2021-ben követte az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának beadványa.

A Masimo azzal vádolta az Apple-t, hogy tisztességtelenül lemásolta termékeinek véroxigén-érzékelő funkcióját.

A Masimo azzal is érvelt, hogy az amerikai lakosságot nem érintené az Apple Watch importtilalma, mivel az érzékelő nem "alapvető fontosságú a közegészségügy vagy a közjólét szempontjából". Ez annak köszönhető, hogy az Apple apró betűs figyelmeztetésekkel jelezte, hogy az érzékelő méréseire "nem lehet orvosi célokból támaszkodni" - jelentette ki a Masimo.

Bár a kerületi bírósági tárgyalás félresikerült és nem folytatódott, az ITC januárban a Masimo javára döntött.

Október 26-án az ITC kiadta végzését, amely a teljes körű felülvizsgálatot követően megtiltja az Apple-nek, hogy olyan Apple Watch modelleket importáljon, amelyek sértik a Masimo szabadalmait. Ez a döntés aztán elindította a 60 napos felülvizsgálati időszakot a Fehér Ház számára.

"A Masimo helytelenül próbálta felhasználni az ITC-t arra, hogy egy potenciálisan életmentő terméket tartson távol amerikai fogyasztók millióitól, miközben utat tör magának az Apple-t másoló saját órája előtt" - mondta az Apple szóvivője. "Bár a mai döntésnek nincs azonnali hatása az Apple Watch értékesítésére, úgy gondoljuk, hogy azt egyelőre vissza kell vonnunk, és folytatjuk a fellebbezéssel kapcsolatos erőfeszítéseinket."

 

 

Apple Watch importtilalom: Mi történik ezután?

A Fehér Ház 60 napos döntési időszaka nem garantálja, hogy valóban sor kerül az Apple Watch importtilalmára, de van rá esély, hogy bekövetkezik.

Ha a Biden-kormányzat egyetért, akkor a már importált készülékek import- és értékesítési tilalma december 25-től, az Apple értékesítési csúcsidőszakának végétől lép életbe. Ez magában foglalná az érintett modellek behozatalának, valamint értékesítésének megakadályozását az Egyesült Államokon belül. Szerencsére ebben az esetben ez azt jelentené, hogy ez a korlátozás csak az USA-ra vonatkozik.

Ha ezt az esetleges döntést az Apple oldaláról nem támadják meg, az Apple Watch importtilalma elméletileg addig tart, amíg maga a szabadalom 2028 augusztusában le nem jár.

Abban az esetben, ha a Fehér Ház végül végrehajtja az Apple Watch importtilalmát, az Apple még fellebbezhet a döntés ellen, de csak a 60 napos időszak lejárta után. A fellebbezési eljárás meglehetősen hosszadalmas volta miatt az Apple ezesetben végül jelentős időt várhat a tilalom feloldására.

Ráadásul a Szövetségi Kerületi Bírósághoz benyújtott fellebbezés nagy valószínűséggel tartalmazná az Apple kérését a tilalom felfüggesztésére, amíg egy újabb felülvizsgálatra kerül sor. Nincs azonban garancia arra, hogy az Apple Watch importtilalmát ideiglenesen feloldaná az említett bíróság.

 

Mit jelent az Apple Watch importtilalma a fogyasztók számára?

Ha az Apple Watch importtilalmát bevezetik, egyszerűen fogalmazva, az amerikai fogyasztók által megvásárolható Apple Watch modellek választéka hirtelen sokkal kisebb lesz.

Az Apple Watch importtilalom csak azokra a modellekre lesz hatással, amelyek állítólagosan sértik a szabadalmat, vagyis az Apple Watch Series 6 és későbbi modellekre. A korábbi modellek és az Apple Watch SE nem kínálja a funkciót, így az esetleges tilalom sem érinti őket.

Az ITC végzése szerint a tilalom csak magára az Apple Watch-ra vonatkozik karácsony napján. Az Apple Watch importtilalom bevezetése előtt vásárolt új készülékeket a fogyasztók továbbra is legálisan használhatják.

Az Apple garanciái is a megszokott módon működnek majd, így a garancián belül megvásárolt készülékeket továbbra is szervizelheti a vállalat.

Az ITC által nem érintett más területeken élő fogyasztók nem fogják érezni a tilalom közvetlen hatásait, így ettől nekünk sem kell aggódnunk.

 

Mit tehet az Apple?

Ahogyan a múltban más import- vagy értékesítési tilalmak esetében is tette, az Apple szinte biztosan fellebbezni fog a végzés ellen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy azt feloldják. Mivel az Egyesült Államok jelentős piac, az Apple-nek komoly érdeke fűződik ehhez.

Az Apple Watch importtilalmának enyhítésére egy másik lehetőség, hogy magát az Apple Watch-ot is megváltoztatják.

Ahelyett, hogy a funkciót a jelenlegi állapotában tartaná meg, az Apple egyszerűen eltávolíthatná azt a jövőbeli modellekből. Ha az Apple Watch belsejében nincs jogsértő alkatrész, akkor azt nem érinti az importtilalom, hasonlóan az Apple Watch SE-hez.

Az Apple kitalálhatna egy alternatív módot is a funkció Apple Watch-on belüli megvalósítására, bár ez valószínűleg megnövelné a kutatási és fejlesztési költségeket. Az is lehet, hogy a jogi harc megvívásához képest túl sokáig tartana a kivitelezés és a tényleges megvalósítás.

Egyelőre a vállalat és a fogyasztók csak annyit tehetnek, hogy kivárják, mit tesz a Biden-adminisztráció az ügyben. A vállalat máris lépéseket tett a két legújabb modelljének értékesítésének leállítására, hogy felkészüljön a tilalom karácsonyi bevezetésére.

Viszont még a legrosszabb esetben is az Apple lobbierejével még mindig lehet esély a karácsonyi csodára az Apple hordható eszköze számára, ha a vállalat jól játssza ki a kártyáit.

Forrás: Appleinsider

 

kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése