Megérte ennyit várni az M3 MacBook Pro-ra?

Apple Hírek   |   2023.12.18 - 20:38   |   Írta: Hidasi Ákos   |   27753
18. dec Megérte ennyit várni az M3 MacBook Pro-ra?

Érdemes most megvásárolni a legújabb MacBook-ot?

Az Apple továbbra is támogatja a belépőszintű MacBook Pro kínos elképzelését, pedig a fogyasztók sokkal jobban járnának egy MacBook Air-rel. Vajon az M3-as MacBook Pro meghozza a változást, vagy továbbra is egy ügyetlen és ízléstelen megoldás marad?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ. A végeredmény talán téged is melep majd.

 

Mi várható?

Az Apple 2024. márciusi eseménye nem kizárólag a MacBook-oké lesz. A Bloomberg legfrissebb értesülései szerint az asztali számítógépek mellett nemcsak egy új iPad portfólió, hanem több iPad Pro táblagép is bemutatkozik majd, amelyek ugyanarra az M3-as Apple Silicon chipsetre épülnek majd, mint a MacBook Air laptopok.

A COVID-19 járvány előtt az Apple erősen támaszkodott arra az elképzelésre, hogy az iPad lehet a következő számítógép. A marketing az iPad rugalmasságát hangsúlyozta, különösen billentyűzettel, tokkal és egérrel párosítva. A laptopokhoz hasonló eszközök lecserélésének igénye és a világjárvány különböző zárlatai alatt az otthoni munkavégzés elterjedése miatt a MacBookok eladásai mindenütt növekedtek - ezt az M1 Apple Silicon chipkészlet bevezetése is jelentősen elősegítette.

Lenyűgöző manőver lesz, hogy az Apple hogyan fogja kiegyensúlyozni a legújabb modelleket a legerősebb tabletjei közül, amelyek ugyanazt az alaphardvert hordozzák, mint a legkevésbé erős laptopjai. Ez elég nagy kihívás lehet, mivel az Apple csendben egyre közelebb tolja egymáshoz a macOS-t és az iPadOS-t az alkalmazások kompatibilitása érdekében. Ez viszont egy elég fura helyzethez vezet minket, ahol a két termék egészen közel kerül egymáshoz tudásban és funkcionalitásban is.

 

Lassú bevezetés

Az Apple Silicon M3 lassú bevezetése egyébként nem csak az új MacBook Air hat hónapos késését jelenti. Míg a laptopokkal kapcsolatban a vállalatnak a jövő év második negyedévére rendeznie kell a sorait, addig a professzionális Mac asztali gépek erőteljes frissítéseire váróknak sokkal tovább kell majd valószínűleg várniuk.

A legfrissebb tervek szerint, a lehetséges megjelenések 2024 végén, de talán még 2025-ben is tartanak majd. Ott van még a mac Mini kérdése is. A mac Mini volt az első asztali Mac, amely az M1-es megjelenésekor Apple Silicon-nal érkezett, de az M3-as változatot sehol sem látjuk egyelőre.

Ezek a csúcskategóriás gépek, különösen a Mac Pro, egyfajta totemterméknek számítanak. Meghatározzák a végső teljesítményt, amit az Apple egy szérián belül nyújtani képes. Lehet, hogy nem sok fogy belőlük, de akinek szüksége van az általuk bemutatott teljesítményre, az nem kereshet máshol. Az M3-korszak itt van, de egyelőre egy kicsit digitális szellemvároskánt funkcionál.

 

 

Hogyan jutottunk ide?

Amikor Tim Cook és csapata bemutatta az M1 Apple Silicon lapkakészletet a Mac-hez, ezt a MacBook Air, a macMini és a MacBook Pro modellekkel tette. Az Intel-alapúról az ARM-alapú szilíciumra való átállás ellenére logikus volt a felépített modellnevek és kategóriák megtartásával továbbmenni.

Az M1 megnövekedett teljesítménye, kitartása és lehetőségei azonban azt jelentették, hogy az M1 MacBook Air messze felülmúlta még a csúcskategóriás Intel lapkakészleteket is. A MacBook Air több mint elég MacBook volt a fogyasztók számára. A MacBook Pro által elért enyhe teljesítménynövekedés - amely alig volt több, mint egy M1 MacBook Air egy hűtőventilátorral - jelentős felárral járt.

Ennek talán néhány hónapig volt értelme, de amint megérkeztek az M1 Pro és M1 Max MacBook Pro laptopok, egyszerű választ kaptunk, ha professzionális teljesítményre volt szükségünk. Habár tény, hogy mindenkinek más az igénye, - a fogyasztók túlnyomó többsége számára - a válasz a nagy teljesítményű MacBook Air volt.

Az M2 megjelenésével az Apple folytatta a kínos olcsób és gyengébb MacBook Pro-t, amelyet most még kínosabbá tett az M2 lapkakészlet megnövekedett teljesítménye.

 

Az M3 megjelenése

Most itt van az M3-as chipkészlet. Az Apple azon döntése, hogy 2023 negyedik negyedévében csak "Pro" modelleket dob piacra, azt jelenti, hogy az alacsony teljesítményű M3 MacBook Pro az új lapkakészletű MacBook széria belépőszintű MacBookja. Ez így is marad egészen 2024 márciusának végéig, amikor az M3 technológia eléri a MacBook Air-t is.

Ezek miatt nehéz jó szívvel ajánlani az M3 MacBook Pro-t annak tudatában, hogy mi következik. Ha eltekintünk attól a nevetséges elképzeléstől, hogy 8 GB RAM elfogadható egy 1599 dollárba (nagyjából 800.000 forintba) kerülő laptopban, akkor a tényleges belépőszintű modell 1799 dollár, azaz 899.990 Forint. Kétségtelen, hogy az M3 MacBook Pro nagyobb teljesítményt nyújt majd, mint a jövőre érkező M3 MacBook Air. Történelmileg ez körülbelül 15-20 százalékkal volt magasabb az alapszintű Air-nél, és az alapszintű M3-ban lényegesen több potenciál lesz, mint az M1-ben és az M2-ben volt.

Talán az egyetlen említésre méltó változás, hogy az Apple ezt a MacBook Prót a nagyobb teljesítményű MacBook Próval azonos dizájnnyelv felé mozdítja el. A 13 hüvelykes képernyő helyett egy 14 hüvelykes képernyő került a helyére. A plusz képernyőméretet örömmel fogadjuk, de az Apple várhatóan márciusban a fogyasztók által kedvelt 13 hüvelykes modell mellett egy 15 hüvelykes M3 MacBook Air-t is kiad.

 

Összesítve

Ha több pénzt szeretnél költeni nagyobb teljesítményre, akkor az M3 Pro és M3 Max MacBook Pro modellek a legjobb választás a számodra. Ha a szokásos 13 hüvelykesnél nagyobb képernyőre vágysz, a 15 hüvelykes MacBook Air lesz a legjobb választás. Ha egy pofás, macOS-t futtató laptopot szeretnél, akkor a standard 13 hüvelykes MacBook Airrel sem tévedhetsz.

A legfontosabb érv az M3-as MacBook Pro mellett talán az, hogy ez már most itt van, március pedig még jóval odébb van.

Forrás: Forbes

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése