Mik az Apple hosszútávú tervei? - 2. rész

Almás Pletykák   |   2023.12.21 - 21:06   |   Írta: Hidasi Ákos   |   8885
21. dec Mik az Apple hosszútávú tervei? - 2. rész

Milyen termékeket várhatunk a jövőben az almás vállalattól?

Mindig érdekes olyan híreket hallani, amik a technológiai világ távolabbi jövőjébe engednek betekintést engedni. Úgy döntöttünk, hogy ennek jegyében összegyűjtjük az Apple ismert távolabbi jövőt érintő terveit és ambícióit. Nézzük tehát, hogy mit várhatunk a következő néhány évben az egyik legnagyobb és leginnovatívabb technológiai vállalattól a világon. Ez a cikk egy kétrészes cikksorozat második része. Az elsőt ide kattintva tudod elérni.

 

Összecsukható iPhone

A Samsung még 2019-ben mutatta be az első összehajtható okostelefonját, és azóta is minden évben új modelleket ad ki. Más cégek, például a Google, az LG, a Motorola és a Huawei is a Samsung nyomdokaiba lépett, így több Android-alapú összehajtható okostelefon közül is választhatunk már.

A Samsung kétféleképpen készíti összecsukható okostelefonjait, a telefonból táblagéppé alakítható Galaxy Folddal, amely úgy nyílik ki, mint egy könyv, és a kisebb, függőlegesen félbehajtható Galaxy Flip Z-vel.

A piacon lévő legtöbb összecsukható készülék a könyvszerű összecsukható mechanizmussal rendelkezik, és miközben az Apple arra vár, hogy bemutatkozzon egy összecsukható készülékkel, az androidos okostelefon-gyártók egyre jobbak a zsanérok, a gyűrődésmentesen összecsukható kijelzők és egyebek terén. A Samsung már az ötödik generációs összehajtható készülékeknél tart, az Apple viszont még mindig nem mutatott be összehajtható készüléket.

Egyelőre egyetlen összehajtható telefon sem tökéletes, és még mindig vannak problémák az árazással és a tartóssággal, de az összehajtható okostelefonok növekvő trendnek számítanak. Vannak pletykák arról, hogy az Apple kísérletezik összehajtható iPhone-okkal és más készülékekel, de egyelőre semmi konkrétumot nem hallottunk.

 

 

Összehajtható iPhone pletykák Az első utalások egy összehajtható iPhone-ra 2016-ban bukkantak fel, amik alapja az az akkori feltételezés volt, hogy a pletykák szerint az LG Display 2018-ban tömegesen fog összehajtható kijelzőket gyártani okostelefonokhoz, és olyan cégeknek szállítja majd, mint az Apple és a Google, de az LG nyilvánvalóan nem szállított végül összehajtható kijelzőket az Apple-nek akkoriban, mert nem valósult meg összehajtható iPhone elképzelése.

Egy 2017-es pletyka életben tartotta az összehajtható iPhone-koncepciót, amely szerint az Apple az LG-vel együttműködve egy összehajtható kijelzővel ellátott iPhone-t fejleszt. Az LG-nek számos összehajtható kijelző-prototípusa van, amelyek hajlékony OLED-paneleket használnak, köztük egy olyan, amely úgy hajlik félbe, mint egy könyv, és egy másik, amely úgy tekeredik össze, mint egy újság. A pletyka szerinte az LG minden évben továbbfejlesztette a technológiát.

A 2019-es pletykák szerint a Samsung felajánlotta, hogy összehajtható kijelzőket szállít az Apple-nek, és az Apple beszállítója, a Corning állítólag egy összehajtható üveg megoldáson dolgozik, amelyet az Apple is átvehetne.

Összehajtható iPhone prototípusok 2020 decemberében egy ázsiai beszállítói láncból származó pletyka szerint az Apple két összehajtható iPhone-prototípusa átment a belső tartóssági teszteken, de ebből az információból végül nem lett semmi.

Az Apple állítólag két különböző összehajtható iPhone-dizájnt tesztelt a Foxconn gyárában, a kínai Sencsenben. Az egyik állítólag egy kétképernyős modell, amely két különálló, zsanérral összekötött kijelzővel rendelkezik, míg a másik egy összecsukható iPhone, amely a Galaxy Z Fliphez hasonló kagylós kialakítású.

A tesztkészülékeket korlátozott belső elemekkel rendelkező és nem teljesen működőképes iPhone-okként írták le, és továbbra sem világos, hogy ez a termék eljut-e a piacra kerülésig.

Mikor dobja piacra az Apple az összehajtható iPhone-t? Ming-Chi Kuo Apple-elemző úgy véli, hogy az Apple 2025-ben vagy később fogja bemutatni az első összehajtható iPhone-t.

Ross Young kijelzőelemző úgy véli, hogy az Apple 2025-re halasztotta az összehajtható iPhone-t. Az Apple állítólag nem siet az összehajtható iPhone piacra dobásával.

 

Apple autó

Az Apple 2014-ben kezdett el dolgozni a "Project Titan" nevű projektjén, amelynek keretében több mint 1000 autóipari szakértő és mérnök fejlesztett egy korlátozott önvezető képességekkel rendelkező elektromos járművet a vállalat cupertinói központjának közelében lévő titkos helyszínen.

Az Apple Car projekt az elmúlt évek során többször is változott és módosult a belső viszályok és vezetési problémák miatt, de a fejlesztés sínen van. Bár a 2016-os pletykák szerint az Apple félretette az autóval kapcsolatos terveket, 2020-ra ez ismét beindult. 2022-ben kiderült, hogy az Apple teljesen autonóm járműre vonatkozó terve nem fog működni, a projektet átdolgozták.

Az Apple most a pletykák szerint egy félig autonóm önvezető járművön dolgozik, amely képes lesz önállóan vezetni az autópályákon, de vészhelyzetekben és városi utakon manuális vezetést igényel majd. Az Apple eredetileg egy kormánykerék és pedálok nélküli járművet tervezett, de a design most már inkább egy hagyományos járműhöz fog hasonlítani.

Az Apple Car-t az Apple "következő sztártermékeként" jellemezték, mivel várhatóan az Apple képes lesz "a hardver, a szoftver és a szolgáltatások jobb integrációját" kínálni, mint a potenciális versenytársak az autópiacon. Az Apple Car valószínűleg inkább csúcskategóriás járműként, mint hagyományos elektromos járműként kerül majd forgalomba, de az Apple 100 000 dollár alatti árat céloz meg.

Megjelenési dátum Az Apple állítólag 2026-ban szeretné piacra dobni a fogyasztóknak szánt Apple Car-t, a jármű tesztelése pedig 2025-ben kezdődne. Az ütemtervet azonban többször is eltolták fejlesztési problémák miatt, így az időzítés még mindig a levegőben lóg egyelőre.

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése