Ezek az újdonságok várhatóak még 2023-ban 2. rész

Almás Pletykák   |   2023.01.31 - 08:01   |   Írta: Hidasi Ákos   |   6040
31. jan Ezek az újdonságok várhatóak még 2023-ban 2. rész

Az iOS 16 tartogat még meglepetéseket mindannyiunk számára.

Bár az iOS 17 spekulációk már javában zajlanak, még mindig van egy pár olyan funkció, amelyet az Apple bejelentett az iOS 16 részeként, de még nem adott ki az iPhone és iPad felhasználók számára. Ilyenek például az új Apple Pay és Apple Card funkciók, a Safari frissítései és persze még sok minden más. A következő kétrészes cikksorozatban összegyűjtjük a korábban bejelentett funkciókat, amelyek még az iOS 16-tal érkeznek iPhone-ra és iPadre.

Ne feledd, hogy ez a cikk egy kétrészes cikksorozat második része, így ha még nem tetted, akkor mindenképp azt tanácsoljuk, hogy az első rész elolvasásával kezdd. A sorozat első felét ide kattintva éred el. Ha pedig már azt elolvastad, akkor a legjobb helyen vagy.


Apple Music Classical

Á, igen, az Apple Music Classical. Ez nem feltétlenül az iOS 16-ra jellemző funkció, de ez olyasmi, amiről az Apple azt mondta, hogy még 2022-ben elérhető lesz. Végül azonban mégsem lett. Az Apple 2021-ben felvásárolta a Primephonic nevű klasszikus zenei szolgáltatást, és azonnal eltávolította az alkalmazást az App Store-ból, a tartalmakat pedig integrálta a saját Zene alkalmazásába.


Az Apple azonban azt is megígérte, hogy valamikor 2022-ben kiad egy "specifikusan klasszikus zenei alkalmazást", amely "a Primephonic klasszikus felhasználói felületét egészíti majd ki több hozzáadott funkcióval". Ez 2022-ben nem valósult meg, és az Apple a közelmúlttat tekintvehallgat arról, hogy az app mikor fog végül így megjelenni.


Lassan azon a ponton tartunk, hogy kezdünk megkérdőjelezni, hogy az Apple Music Classical-t végül mégis elkaszálták (vagy legalábbis jelentősen csökkentették a projekt méretét), tekintve az Apple hallgatását az ügyben. A jó hír vizont az, hogy az iOS kódjában már kiszúrtak utalásokat a szolgáltatásra. Remélhetőleg hamarosan kapunk olyan frissítést, ami már ezt is tartalmazni fogja.

Az Apple szerint a webes értesítések támogatása az iPhone és iPadOS rendszereken valamikor 2023-ban lesz elérhető. A funkció azonban egyelőre még nem valósult meg az iOS 16 bétáiban.

 

Új Home architecture

Az iOS 16.2-vel októberben az Apple bevezette a HomeKit új optikai elrendezését, amely az Apple szerint "jobb teljesítményt és megbízhatóságot kínál az otthonodban lévő kiegészítők számára". Mint kiderült, ez nem így volt, és az új architektúra sok olyan felhasználó számára, aki beleegyezett a változásba, éppen a kívánttal ellentétes hatást váltott ki.
A negatív visszhangra és a panaszokra reagálva az Apple végül a múlt hónapban teljesen visszavonta az új architektúrát. A vállalat közleményében így fogalmazott:


Tudomásunk van egy olyan problémáról, amely hatással lehet a felhasználók azon képességére, hogy megosszák a Home-jaikat a Home alkalmazáson belül. A javítás hamarosan elérhető lesz. Addig is ideiglenesen eltávolítottuk az új Home architektúrára való frissítés lehetőségét. A már frissített felhasználókat ez nem érinti.


Arról nincs hivatalos információ, hogy az Apple mikor tervezi újra elérhetővé tenni ezt az új HomeKit architektúrát. A legutóbbi iOS béta kiadásokon belüli bizonyítékok azonban azt mutatják, hogy a vállalat továbbra is dolgozik a platformon.


iMessage kapcsolat kulcsának ellenőrzése

Végül van egy biztonságra és adatvédelemre összpontosító funkció, amelyet az Apple már bejelentett. Az almás vállalat elmondása szerint a funkció valamikor idén érkezik. Az iMessage Contact Key Verification "olyan felhasználók számára készült, akik rendkívüli digitális fenyegetésekkel néznek szembe", beleértve az újságírókat, emberi jogi aktivistákat és kormánytagokat.


A funkció ezeknek a felhasználóknak lehetőséget biztosít arra, hogy még hatékonyabban ellenőrizzék, hogy vajon valóban azokkal az emberekkel üzengetnek-e, akikkel szándékoznak. Az Apple et a következő módon magyarázta el:


A felhasználók túlnyomó többsége soha nem lesz célpontja rendkívül kifinomult kibertámadásoknak, de a funkció fontos további biztonsági szintet jelent azok számára, akik esetleg mégis. Az iMessage Contact Key Verification funkciót bekapcsoló felhasználók automatikusan riasztást kapnak, ha egy kivételesen fejlett ellenfélnek, például egy államilag támogatott támadónak valaha is sikerülne feltörnie a felhőszervereket, és saját eszközzel behatolva lehallgatni a titkosított kommunikációt. És a még nagyobb biztonság érdekében az iMessage Contact Key Verification felhasználói kapnak egy úgy nevezett Contact Verification kódot, amit aztán személyesen, FaceTime-on vagy más biztonságos híváson keresztül is összehasonlíthatnak.


Az iMessage Contact Key Verification az Apple szerint valamikor 2023-ban lesz elérhető "világszerte".


Az iOS 16.4 valószínűleg hamarosan érkezik...

Az iOS 16.3 a múlt héten jelent meg mindenki számára néhány új funkcióval és változtatással, amelyek kifejezetten a HomePodot célozták meg. Most, hogy ez a frissítés megjelent, arra számítunk, hogy a vállalat hamarosan - esetleg a következő napokban - megkezdi az iOS 16.4 bétatesztelését.


Hogy az iOS 16.4 tartalmazza-e ezeket a funkciókat, azt még nem tudjuk, de reméljük, hogy igen.

Forrás: 9to5Mac

 

Kapcsolódó történetek:




Kommentek megjelenítése