Jön az Apple M2 chip

Almás Pletykák   |   2021.08.16 - 08:55   |   Írta: L Ferenc   |   2625
16. aug Jön az Apple M2 chip

Az almás logós gyártó apait-anyait belead új processzora fejlesztésébe.

Az Apple tavaly novemberben dobta piacra vadonatúj M1 chipjét, mely nem más, mint egy a legmodernebb technológiával rendelkező, ARM alapokon nyugvó SoC (System on Chip). Az A14 Bionic chip által ihletett Apple M1-ben négy darab nagy teljesítményű, illetve négy darab alacsony fogyasztású processzormag található, ezenkívül pedig a nyolcmagos GPU mellett sem mehetünk el szó nélkül. 

A legfejlettebb 5 nanométeres gyártási technológiával készülő, nem kevesebb, mint 16 milliárd tranzisztort felvonultató mini erőművel az Apple különböző számítógépeiben és tableteiben találkozhatunk. Összehasonlításképp, a tavaly ősszel debütált 12-es iPhone-okban lévő A14 Bionic chipben 11,8 milliárd tranzisztor rejtőzik. 

Jó ideje nyílt titok, hogy hamarosan érkezik az M1 továbbfejlesztett változata, a várhatóan a 2021-es MacBook Próban debütáló és még nagyobb teljesítményű M1X. Az Apple-nél azonban már egy ennél is újabb és még komolyabb chip fejlesztésén is dolgoznak a mérnökök.

Ez pedig nem más, mint az M2. Jól értesült források szerint az Apple második generációs M processzora a TSMC legújabb 4 nanométeres gyártási technológiájával fog készülni, ami minden korábbinál nagyobb teljesítménnyel, illetve kiváló hatékonysággal kecsegtet. Amennyiben hinni lehet a pletykáknak, az Apple M2 már a jövő évben be fog mutatkozni, és jó eséllyel a 2022-es évjáratú új MacBook Airben találkozhatunk majd vele elsőként, utána pedig akár az új iPad Prókba is bekerülhet. Ahogy az M1X, úgy az M2 is 10 magosnak ígérkezik, a grafikusgyorsítók száma pedig akár a 32-t is elérheti. 

Az idén ősszel debütáló iPhone 13 széria "agya" az A15 Bionic lesz, mely a TSMC továbbfejlesztett 5 nanométeres gyártási technológiával fog készülni. Az egy évvel később debütáló iPhone 14-es sorozat okostelefonjaiba pedig már várhatóan azt az A16 Bionic chipet fogják beszerelni, mely az Apple és talán a komplett iparág első 3 nanométeres csíkszélességű megoldása lehet. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése