Hatalmas új iPadek érkezhetnek

Almás Pletykák   |   2021.06.29 - 08:25   |   Írta: L Ferenc   |   1247
29. jún Hatalmas új iPadek érkezhetnek

Az Apple azt fontolgatja, hogy minden korábbinál nagyobb tableteket dob piacra.

Az Apple legutóbbi negyedéves beszámolójában arról adott hírt, hogy a tabletpiacról származó bevétele elérte a 7,8 milliárd dollárt, ami éves szinten közel 79 százalékos növekedést jelent. Az amerikai gyártó iPad termékeit tehát világszerte viszik, mint a cukrot, ez azonban nem jelenti azt, hogy az Apple egyszerűen csak ülne a babérjain.

Jól értesült források szerint az Apple mérnökei és tervezői most a korábbiaknál is jelentősen nagyobb iPadek fejlesztésén dolgoznak. Ezen források úgy tudják, hogy ezek az új modellek 14 colos, vagy akár 16 colos képátlójú kijelzővel is rendelkezhetnek. Nem tudni, hogy a hatalmas méret mennyire nehezíti majd meg a használatot, és persze korántsem biztos, hogy a gigantikus méretű prototípusok végleges változatai a kereskedelmi forgalomban is megjelennek majd. Illetve, ha zöld jelzést is kapnak a hatalmas új iPadek, állítólag még évek telhetnek majd el addig, mire megvásárolhatóvá válnak.

Az Apple által közelmúltban piacra dobott iPad Prók közül egyelőre még csak a nagyobbik változat, a 12,9 colos modell váltott át az új mini-LED kijelző technológiára, a 11 colos kisebb verzió ellátási nehézségek miatt még régebbi displayt vonultat fel. A 14, illetve 16 colos képátlójú mini LED paneleket az év második felében érkező új MacBookokba szerelik majd be, vagyis az Apple-nek egyelőre nem is nagyon lenne lehetősége arra, hogy 14-16 colos új tableteket dobjon piacra.

Az iPadOS és a macOS konvergenciája, az Apple M1 chipsetre történő átállás és a Magic Keyboard bemutatkozása egyre jobban elmosta az iPad Prók és a MacBookok közötti határmezsgyét. A jelenleg kapható legnagyobb iPad Pro 12,9 colos képátlójú kijelzővel bír, a legkisebb MacBookot pedig 13,3 colos képernyővel szerelik. 

Kérdéses, hogy ha tényleg érkeznek majd a 14-16 colos iPad Prók, milyen áron dobják majd piacra őket. A 12,9 colos aktuális iPad Próért minimum 450 ezer forintot kell fizetnünk, ennyibe kerül ugyanis a 128 GB flashmemóriával szerelt, csak Wi-Fi-s változat. A 256 GB-os és 512 GB-os modellekért 490, illetve 570 ezer forintot kérnek el, az 1 TB-os és 2 TB-os verziók árcéduláján pedig rendre 730, illetve 890 ezer forintos összeg szerepel. A mobil funkcionalitású modellek ára 510-950 ezer forint magasságában mozog.

Ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy a 14-16 colos iPad Prók esetében az Apple már könnyedén átlépheti majd a lélektani 1 millió forintos határt is.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése