A legfrissebb pletykák az iPhone 13-ról

Almás Pletykák   |   2021.01.18 - 08:40   |   Írta: L Ferenc   |   3261
18. jan A legfrissebb pletykák az iPhone 13-ról

Az idei új almás mobilokba új formában térhet vissza egy régi funkció.

Az Apple a koronavírus-járvány miatt tavaly kicsit megkésve, csak októberben leplezte le új csúcsmobiljait. Az iPhone 12 sorozat négy készüléke csak néhány hete, hónapja kapható, de már most egyre gyakrabban röppennek fel pletykák a várhatóan idén ősszel érkező újabb generációról. 

A minden valószínűség szerint a 2020-as mintának megfelelően iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro, illetve iPhone 13 Pro Max néven debütáló kvartett tagjai a legfrissebb pletykák szerint ismét felvonultatják majd az évek óta pihentetett Touch ID technológiát. 

Emlékezetes, hogy az Apple 2017 őszén dobta piacra az iPhone X nevezetű okostelefonját, melyből elsőként maradt ki a Touch ID ujjlenyomat-szenzor, és azóta sem tért vissza. Leszámítva persze egyetlen kivételt, a 2020 tavaszán debütált új iPhone SE-t, ami ugyebár egy enyhén módosított régi iPhone 8, így nem meglepő módon ott figyel benne a kijelző alatti gombban lévő Touch ID.

Az amerikai gyártó a Touch ID-t egy másik biometrikus azonosításra, a Face ID-re cserélte. A kezdeti idegenkedést követően sokan gyorsan megszerették az arcfelismerést, melyet azonban a mostani maszkviselettel terhelt koronavírusos világunkban ismét sokan megutáltak. Többek közt ez is lehet az oka annak, hogy hamarosan visszatérhet a fedélzetre a Touch ID.

Tűzhöz közeli források felhívják a figyelmet arra, hogy ez már nem a régi Touch ID lesz, vagyis az Apple nem egy gombba, hanem a mai trendeknek megfelelően az érintőkijelzőbe integrálja majd az ujjlenyomat-felismerő technológiát. Ahogy azt teszi évek óta megannyi gyártó az androidos ellentáborban. Ugyancsak fontos megjegyezni, hogy a Touch ID visszatérése nem hozza magával a Face ID száműzését, vagyis az iPhone 13-tól kezdődően lehetőségünk lesz használni mindkét biometrikus azonosítást. 

Korábban is hallottunk már olyan pletykákat, melyek szerint az Apple a 3,5 milliméteres jack dugaljhoz hasonló módon hamarosan a töltésre és adatátvitelre használt Lightning csatlakozó aljzatot is nyugdíjba fogja küldeni. Most ismért megerősítést nyertek ezen pletykák, még pedig olyan formában, hogy nem USB-C váltja majd a Lightning portot, hanem utóbbi egyszerűen nem kap utódot. 

Vagyis a telefonok töltésére jó eséllyel csak vezeték nélküli módon nyílik majd lehetőségünk, és egyelőre csak bízni tudunk abban, hogy az Apple addig jelentősen javít majd a wireless töltési megoldása jelenleg még erősen kifogásolható hatékonyságán, sebességén. Egyelőre egyébként úgy tűnik, hogy nem minden iPhone 13-ról, hanem csak egyes modellekről tűnik majd el a Lightning port. 

Végül, de nem utolsó sorban ismét felröppentek a pletykák a flexibilis kialakítású iPhone-ról. Ennek érkezése azonban még jelentősen odébb lehet, ugyanis az Apple állítólag még csak néhány kezdetleges prototípussal rendelkezik, és egyelőre nem született végleges döntés a termék jövőjével kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése