TWD: Daryl Dixon・AppleTV (AMC+)

AlmaBlogger   |   2024.03.26 - 17:34   |   Írta: Ca$h   |   2846
26. márc TWD: Daryl Dixon・AppleTV (AMC+)

Még nincs veszve a remény ...

Daryl (Norman Reedus) egy tengerparton tér magához, ki tudja mióta sodródott egy felfordult csónak fenekéhez kötözve, ki tudja hol van éppen és hogy mennyi idő telt el azóta, hogy a vízbe került. Bele kell telnie egy kis időnek mire rájön arra, hogy nem éppen ott van ahol gondolta, valójában a tengerpart amire kisodródott Franciaországban van. Egy átlagemberen ilyenkor eluralkodna a pánik, főleg ha felfogja hogy több ezer kilóméter távolságra van otthonától, de Daryl sose volt az a félős típus, olyan meg végképp nem aki bármitől is pánikba esne. Vérbeli túlélő, nem létezik olyan helyzet, amiből nem vágná ki magát, viszont amikor először találkozik újra sétálókkal, akkor bizony rajta is eluralkodik némi félelem. Ugyanis az egyiknek elég volt csak hozzá érnie ami savos maráshoz hasonló súlyos égési sérüléseket okozott a karján. Vajon mi történhetett ebben az országban? Ennyire más lenne itt minden? Lehetséges, hogy a halottak továbbfejlődtek és megjelentek újabb „fajok”? Ez képtelenség ... a halottak nem tudnak fejlődni ... itt valami másnak kellett történnie, valami nagyon ronda dolognak.

Tavaly szeptemberben folytatódott a Walking Deades spinoff gépezet, bevallom őszintén nem gondoltam túl sokat erről a sorozatról sem, talán pontosan ezért döbbentett meg újra, hogy milyen jó lett. Akárcsak a Dead City esetében, ez is hamar megtalálta a saját stílusát és sikerült másodjára is valami egészen mást alkotni, mint amilyen az alapsorozat volt. Daryl a közönség nagy kedvence mióta Rick eltűnt a képből, sokan nem tudják róla, de ő talán az egyetlen olyan karakter, akit a filmes készítők találtak ki, ez azt jelenti hogy egyáltalán nincsen benne a képregényben. Talán éppen ezért volt mindig is olyan eredeti, újszerű még akkor is, ha nem valami bonyolult személyiség. Tény viszont, hogy ezalatt a több mint tíz év alatt elképesztő milyen sokat változott a személyisége, milyen sokat fejlődött, sokan fel se ismernék, ha elővennék az első évadot, rögtön beugrana nekik milyen nagy utat tett meg mire a szűkszavú, bölcs, lojális, végtelenül becsületes emberré vált, amilyennek ma ismerjük.

Daryl valójában olyan egyszerű mint a bot, nincsen benne semmi bonyolult, összetettség, ő maga a tökéletes túlélő, egyetlen gyengéje talán az, hogy mindig védelmezi és oltalmazza a gyengéket, rögtön észreveszi ha valaki nagyon nem illik bele ebbe a világba és ekkor odalép mellé és minden tőle telhetőt megtesz azért hogy oltalmazza és védje őt. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy sok mindenit elveszített már, sokszor nem járt sikerrel, ezzel rengeteg fájdalmat okozva magának. Viszont ha cselekedni kell, vagy éppenséggel ölni, akkor soha nem habozik, mindig megteszi amit kell, legyen az normális emberi mércével mérve bármilyen borzalmas dolog. Sokan nem tudták elképzelni mégis mi a fészkes fenét keres Daryl Párizsban, sokáig ez lesz a legfőbb titok és rejtély a sorozatban, de szerencsére nem sokkal az első évad végefelé meg fogjuk tudni és hirtelen minden teljesen tiszta lesz. Érdekes vonal ez a sorozatban, hiszen idáig legyen szó bármelyik TWD-ről eddig csak azt láthattuk mi történt Amerikában a zombi outbreak óta, azon belül is leginkább csak a déli államokban, vidéken, ahol az emberek teljesen mások mint a nagyvárosokban. Érdekes volt látni milyen sors jutott Franciaországnak, hogyan boldogulnak ott az emberek.

Meg fogunk ismerni egy csomó új karaktert, akiknek az előéletét TWD-től nem várt módon flashbackekkel mutatnak majd. Számomra a legérdekesebb, összetettebb karakter Isabelle (Clmémence Poésy) volt, akit apácának ismerünk meg egy olyan világban, ahol teljesen egyértelmű, hogy ha valaha létezett is, ma már elhagyott minket Isten. Sőt mi több olyan elméletek is forogtak a rajongók körében, hogy mindaz ami az emberiséggel történt gyakorlatilag a végítélet napja, Isten végső büntetése. De Isabelle, aki korábban nem volt éppenséggel egy szent életű ember, megtalálta a hitét, teljesen biztos benne, hogy Isten létezik, sőt mi több ő és harcos apáca társai szentül hiszik, hogy megtalálták a kiválasztottat, a fiatalembert aki Jézushoz hasonlóan meg fogja váltani a világot. Ez a fiatalember, aki félelmetesen hasonlít Timothée Chalamet-re egyébként tényleg rendkívül különleges ember, korához képest döbbenetesen bölcs, olyan mintha beléd látna, nem fél semmitől, végtelenül nagy a hite, ami valóban megvédi mindentől és néha olyan mintha még a jövőt is látná. Ez az egyik vonal, ami nagyon eredetivé teszi a sorozatot, hiszen egy olyan világban ahol eddig a vallás morzsáját se láthattuk, hirtelen el kezdünk hinni valamiben, ami már nagyon régóta elveszett a világból.

A másik dolog ami nagyon eredeti, az a különböző zombik megjelenése, amikről sokáig nem fogjuk tudni honnan jöttek, hogyan alakultak ki, de persze később ezekre a kérdésekre is választ fogunk kapni. Tény viszont, hogy nagyon feldobják az akciójelenetet a savas, az intelligens, az emberfeletti erővel bíró zombik jelenléte. Szóval bárhogy is nézzük, a TWD: Daryl Dixon akárcsak a Dead City egy nagyon friss, eredeti és új színfolt ebben a világban. Kezdem úgy érezni, hogy a készítők végre megtalálták azt az irányt amire már sokkal korábban szüksége lett volna ennek a sorozatnak. Változásra volt szükség, vérfrissítésre és arra, hogy a szeretett karaktereinkre végre több idő jusson, sokkal több idő és amikor ebben a teljesen új világban és megközelítésben végre valahára meglátunk egy régi arcot, akkor olyat dobban majd a szívünk, amit már nagyon régen nem éreztünk a Walking Dead nézése közben. Izgalmas, új, fordulatokkal teli, érzelmes és meglepő sorozat volt a Daryl Dixon, amit melegen ajánlok minden rajongónak és talán még olyanoknak is, akik soha nem láttak egyetlen részt sem az eredetiből.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.6 | Rotten Tomatoes: 71% | Metacritic: 68
The Walking Dead: Daryl Dixon (season 1 | 2023 -)
Dráma, Horror, Sci-Fi

Rendezte: Daniel Percival, Tim Southam
Írta: David Zabel, Robert Kirkman (képregény), Tony Moore (képregény), Laura Snow, Charlie Adlard, Jason Richman, Coline Abert, Shannon Goss
Zene: David Shardy
Szereplők: Norman Reedus, Clémence Poésy, Laika Blanc-Francard, Anne Charrier, Romain Levi, Melissa McBride, Louis Puech Scigliuzzi, Adam Nagaitis, Eriq Ebouaney, Francois Delaive

Játékidő: 6x 1óra

 

 

Ha rendelkezel AMC+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

 

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Apple Original sorozatok 2023

>>> Apple Original filmek 2023

>>> Monarch: Legacy of Monsters sorozatkritika

>>> True Detective sorozatkritika

>>> Criminal Record sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése