Melyik iPhone-t vegyem 2024-ben? - 2. rész

AlmaBlogger   |   2024.02.23 - 15:15   |   Írta: Hidasi Ákos   |   6528
23. feb Melyik iPhone-t vegyem 2024-ben? - 2. rész

Minden, amit az elérhető iPhone-okról tudnod kell.

Az iPhone vásárlás mindig nehéz döntés. Sok dolgot kell figyelembe venni. Árat, kiadási időt, teljesítményt, szoftveres támogatást, akkumulátor kapacitást, és még sorolhatnánk. Nem is beszélve a rengeteg különböző modell különböző erősségeiről és gyengeségeiről. Összezavarodtál? Itt jövünk mi a képbe.

Ebben a cikksorozatban sorbavesszük az elmúlt években kiadott készülékeket, azok erősségeit és gyengeségeit, illetve azt is megvizsgáljuk, hogy melyik készülék kinek szól. Az elején azzal az egy kikötéssel élünk, hogy a legújabb szériát kihagyjuk az elemzésből. Ezt abból az okból tesszük így, mivel az elmúlt időszakban túlnyomórészt erről a generációról hallottuk a legtöbbet és könnyű tisztába lenni az új készülékek tulajdonságaival és erősségeivel. A korábbi készülékek azonban igazán érdekes tanulságokat tartogatnak. Készen állsz? Merüljünk el benne. Ez a cikk egy kétrészes cikksorozat második része, az első részt ide kattintva tudod elolvasni. Javasoljuk, hogy ha még nem tetted, akkor azzal kezdj.

 

Régimódi, de még mindig megfontolandó

iPhone 13 - 299.999 forinttól újonnan

 

 

Az iPhone 13 kipipálja az alapvető mezőket és egy olyan méretben érkezik, amivel sok mindent el tudsz végezni. A 6,1 hüvelykes képernyő mérete bőségesen elegendő a weboldalak böngészéséhez, az idővonalak görgetéséhez, és ami még fontosabb, a billentyűzet használatához. Ráadásul az iPhone 13 az általunk valaha tesztelt egyik legjobb kettős kamerarendszerrel rendelkezik, amely egy 12 megapixeles széles lencséből és egy 12 megapixeles ultraszéles lencséből áll. A 13-as készüléket csak az újabb iPhone 14-es modell előzi meg a legjobb választásunkban.

 

Releváns ex-szupersztár

iPhone 13 Pro

 

 

Ez a készülék a második választásunk fotózáshoz. Az iPhone 13 Pro egy trió objektívvel párosul tükörsima és élénk kijelzővel, osztályelső teljesítménnyel és tényleg hosszú akkumulátor-üzemidővel. Azonban az érdekes helyzet az, hogy ezt a terméket már nem igazán lehet újonnan megvásárolni. Használtan azonban még mindig jó választás lehet ez a termék.

 

Olcsó de nem SE

iPhone 12 - 214.990 forinttól újonnan

 

 

Gyakorlatilag az iPhone 12 nem is olyan rég. Az iPhone 13 megjelenésével és az idő múlásával iPhone 12 régebben kifejezetten magas árát egészen megfizethető szintre csökkentette.

Egy dolgot mindenképp fontos azonban előre tisztáznunk: az iPhone 12-t működtető A14 Bionic processzor majdnem olyan gyors, mint az iPhone 13-ban lévő. Ez tényleg egy névleges frissítés volt, amely növeli a hatékonyságot, és azt eredményezi, hogy az alkalmazások valamivel gyorsabban nyílnak meg. Az iPhone 12 bőven elég gyors a mindennapi feladatokhoz és a játékhoz. A nagyobb processzorigényű feladatok, például a kötegelt exportálás vagy a videoszerkesztés azonban az újabb iPhone 13-ban komoly lökést kaptak. Azt is fontos megemlíteni viszont, hogy az iPhone 13 kicsit tovább fog ketyegni majd, mint az iPhone 12, ahogy a készülékek öregszenek idővel.

Az iPhone 12-es modell választásának egyik lehetséges hátránya, hogy az alap tárhely mennyisége 64 GB-nál kezdődik, míg az iPhone 13-as termékcsalád 128 GB-nál. 64 GB elég szűkös, és ha nagy fotótárral, sok letöltött zeneszámmal vagy nagy mennyiségű alkalmazással rendelkezünk, akkor valószínűleg előbb-utóbb tárhelyhiányunk lesz, így az iPhone 13-as jobb választás lehet azoknak, akik hajlamosak tetemes mennyiségű digitális fájlt felhalmozni a telefonjukon.

Az iPhone 12 jó kameraélményt nyújt. Nem kapod meg az új Cinematic video vagy Makró módot, amit az iPhone 13 hozott be, de így is kapsz két hátlapi 12 megapixeles kamerát - az egyik széles, a másik ultraszéles. Mindkettő éles részleteket és pontos színeket kínál, de ha szeretsz fotózni, észreveheted, hogy a 13-as jobban megvilágítja a felvételt. Az iPhone 13-mal készített felvételeknél tisztább mélység van az előtér és a háttér között, például egy klasszikus felvételnél, amelyen valaki a naplemente előtt áll. Mégis, az iPhone 12-ben egy nagyon jó képességű fényképezőgépet kapsz.

Mindkét telefonon az iOS 17 fut, az iPhone legújabb operációs rendszere, és biztos, hogy még évekig támogatott marad majd. Ez jó hír, hiszen az ár még ennyi idő után is borsos, és nem akarsz olyan telefonba fektetni, amelyet néhány év múlva már nem támogatnak.

 

A legolcsóbb opció

iPhone 11 - 170.000 forinttól újonnan

 

 

Ha egy még mindig modernnek számító iPhone-t szeretnél, szinte keret nélküli képernyővel és Face ID-vel a könnyű feloldáshoz, az iPhone 11 egy megfizethető opció, amely a szilárd teljesítményt és a modern funkciókat ötvözi - iPhone mércével mérve abszolút megfizethető áron (főleg a 64GB-s modell esetében).

A legfontosabb különbség az iPhone 11 és az újabb modellek között az, hogy OLED helyett 6,1 hüvelykes LCD-képernyőt használ. Ez nem olyan fényes vagy éles, mint az újabb modellek, de még mindig tiszta megjelenítési élményt nyújt, ami végső soron meghosszabbítja az akkumulátor élettartamát.

Az iPhone 11 hátoldalán két hátsó kamera található, egy az ultraszéles felvételekhez - ami a kedvenc funkciónk - és egy normál kamera, mindkettő 12 megapixeles. A képek erős részletgazdagságot kínálnak, és még mindig Instagram-képesek, de nem nyújtanak olyan részletgazdagságot, mint az iPhone 13. A gyenge fényviszonyok mellett készített felvételek bármelyik újabb modellel készített felvételekhez képest gyengének számítanak viszont.

Mindent egybevetve az iPhone 11 méltó választás azok számára, akik modern dizájnt szeretnének Face ID-val, és szorosabb költségvetésből vásárolnak.

Forrás: CNN

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése