Melyik iPhone-t vegyem 2024-ben? - 1. rész

AlmaBlogger   |   2024.02.22 - 20:58   |   Írta: Hidasi Ákos   |   10233
22. feb Melyik iPhone-t vegyem 2024-ben? - 1. rész

Minden, amit az elérhető iPhone-okról tudnod kell.

Az iPhone vásárlás mindig nehéz döntés. Sok dolgot kell figyelembe venni. Árat, kiadási időt, teljesítményt, szoftveres támogatást, akkumulátor kapacitást, és még sorolhatnánk. Nem is beszélve a rengeteg különböző modell különböző erősségeiről és gyengeségeiről. Összezavarodtál? Itt jövünk mi a képbe.

Ebben a cikksorozatban sorbavesszük az elmúlt években kiadott készülékeket, azok erősségeit és gyengeségeit, illetve azt is megvizsgáljuk, hogy melyik készülék kinek szól. Az elején azzal az egy kikötéssel élünk, hogy a legújabb szériát kihagyjuk az elemzésből. Ezt abból az okból tesszük így, mivel az elmúlt időszakban túlnyomórészt erről a generációról hallottuk a legtöbbet és könnyű tisztába lenni az új készülékek tulajdonságaival és erősségeivel. A korábbi készülékek azonban igazán érdekes tanulságokat tartogatnak. Készen állsz? Merüljünk el benne.

 

Összességében a legjobb iPhone

 iPhone 14 - 349.000 Ft-tól újonnan

 

 

Az iPhone 14 nagyon hasonlít az előző iPhone 13-as modellre, és ez nem is egy teljesen rossz dolog. A könnyebb, 170 grammos iPhone 14 olyan készülék, amelyet jó érzés kézbe venni és megfogni. És bár az alumínium kivitel nem olyan erős és masszív, mint a rozsdamentes acélból készült iPhone 14 Pro, mégsem tűnik olcsónak és törékenynek.

Az iPhone 14 továbbfejlesztett kétlencsés kamerarendszerrel rendelkezik, amelyet a Photonic Engine nevű új szoftveres varázslat továbbfejlesztett. Egyszerűbben fogalmazva: Az új iPhone szélesebb, részletesebb fotókat készít (különösen mozgó témákról), továbbfejlesztett vakut kínál, sokkal jobb fotózást ígér gyenge fényviszonyok mellett, és még a remegő videókat is képes automatikusan stabilizálni. A valós használatban mindez olyan fényképezőgépet eredményezett, amelyet öröm használni a mindennapi kalandok során.

Az iPhone 14 a kijelző és a teljesítmény terén is olyan, amilyennek egy iPhone-nak lennie kell. Továbbra is gyönyörű a képernyője, és még mindig nevetségesen gyors, pont mint a többi Apple-modell. A filmek és műsorok remekül mutattak a telefon 6,1 hüvelykes Super Retina XDR kijelzőjén, különösen az "Obi-Wan Kenobi" epikus végső csatája során jöttek ki a képernyőt megtöltő, pattogó neonkék, -vörös és -sárga színek. Az iPhone 14 kijelzője továbbra is fantasztikus vászon marad a tévézéshez és a TikTok görgetéshez.

Az iPhone 14 inkább evolúció, mint forradalom; fantasztikus képeket készít, egész nap bírja egy töltéssel, és nagyszerű kijelzőt kínál, mindezt egy gyönyörű és könnyű kialakításban, amelyet jó érzés órákon át használni, és még mindig gyorsabb, mint a megvásárolható telefonok túlnyomó többsége. Használtan pedig már egészen elérhető árkategóriába került.

 

A legjobb iPhone fényképezéshez

iPhone 14 Pro - ~450.000 Ft-tól

 

 

Az iPhone 14 Pro kikapcsolt állapotban nem tűnik túlságosan másnak, mint az előző 13 Pro, de amint bekapcsol a képernyő, azonnal feltűnik, hogy a notch lefelé mozdult kissé, és most a képernyőn belül helyezkedik el. Nos, technikailag ezt nem notchnak hívják. Ahelyett, hogy hagyta volna, hogy a felhasználók és a média nevet adjon az új kivágásnak, amely a FaceID TrueDepth érzékelőknek és az előlapi kamerának ad otthont, az Apple Dynamic Islandnek nevezte el.

De ahelyett, hogy egyszerűen csak egy kevésbé zavaró kamerakivágást biztosítana, az Apple egy szoftveres élményt épített erre az új modulra - és ez az, ahol a Dynamic Island valóban kiérdemli a nevét.

A Dinamikus szigetet interaktív területként használhatjuk ugyanis, ahol a médiaalkalmazások, például a Spotify vagy az Apple Music bármely ”Now Playing”, azaz “jelenleg lejátszás alatt” információját megtekintheted. Emellett olyan információkat is láthatsz, mint a csatlakoztatott AirPods hangerőállapota, egy új FaceID feloldási animáció vagy egy időzítő ikon, ha aktív visszaszámlálás van folyamatban. A Dynamic Island akár két ikont is képes egyszerre megjeleníteni, így például egyszerre láthatod az aktuális zeneszámodat és az időzítő állapotát.

Az iPhone 14 termékcsaládban talán a legjelentősebb különbség a kamera, amely az egyik legnagyobb fejlesztés, amit eddig egy iPhone-ban láttunk. A fő kameraérzékelő 12 megapixelről 48 megapixelre változik, míg az ultraszéles és a telefotó kamera 12 megapixeles marad. A fényképek valamivel élesebbnek tűnnek, pontosabb színekkel és részletességgel. Az Apple pedig új akcióvideó móddal bővítette a kameraalkalmazást. Ha engedélyezve van, a kamera inkább úgy viselkedik, mint egy igazi akciókamera - GoPro vagy hasonló -, hogy stabilizált felvételeket rögzítsen a nagy mozgással járó tevékenységek során.

Az iPhone 14 kamera frissítései inkább iteratívak, mint érdemlegesek, de az iPhone 14 Pro frissítései az elkövetkező évekre meghatározzák az iPhone kamerák alaphangját. Bár tény hogy az Apple hivatalos magyarországi weboldalán már nem elérhető ez a termék, viszonteladóktól még beszerezhető újonnan, illetve ha jobb áron szeretnél hozzájutni, akkor a használt modellek közt is érdemes szétnézned.

 

A legjobb olcsó iPhone

iPhone SE 2022 - 219.990 Ft-tól újonnan

 

 

Ha modern iPhone-teljesítményre vágysz, de nem szeretnél 300.000 forintot költeni egy új telefonra - vagy egyszerűen csak valami kisebbet szeretnél -, akkor az iPhone SE 2022 pont neked való. Az Apple ~220.000 forintos iPhone-ja nagyon kevés kompromisszumot köt a teljesítmény terén, és ugyanazt a gyors A15 Bionic processzort tartalmazza, amelyet az iPhone 13-as sorozatban is megtalálsz. Itt nem okoz gondot az alkalmazások közötti multitasking vagy a legújabb iOS-játékok lejátszása.

Az SE egyben a legkisebb iPhone is a termékcsaládban, és mindezt a teljesítményt egy 4,7 hüvelykes kialakításba csomagolja, amely különösen ideális a kis kezű (vagy kis zsebű) felhasználók számára. A dizájn a régi iPhone-okat idézi, ami elég vastag kijelzőkereteket jelent felül és alul, de egy Touch ID ujjlenyomat-érzékelőt is, amelyet nem találsz a prémiumabb modelleknél. Retina HD kijelzője remekül néz ki filmnézéshez és játékhoz, és bár nem rendelkezik az iPhone 13-as sorozat két-három kamerájával, egyetlen 12 megapixeles objektívje megbízható fényképeket készít - és képes portré módban is fényképezni a professzionális megjelenésű arcképek készítéséhez.

Szóval, miről mondasz le ezért az árért? Az iPhone SE kijelzője nem olyan nagy és nem olyan zökkenőmentes élményt nyújt, mint az iPhone 13 és 13 Pro modellé, és hiányzik belőle az utóbbiak ProMotion technológiája, amely extra sima görgetést és 120 Hz-es streaminget tesz lehetővé. Emellett nem kapsz MagSafe funkciót a kompatibilis töltők és tokok mágneses rögzítéséhez, és a Face ID segítségével nem tudod majd az arcoddal feloldani a telefonodat. De ha a legfejlettebb kamerarendszer, a legkarcsúbb dizájn vagy a legnagyobb képernyő nélkül is tudsz élni, az iPhone SE egy kompakt, nagyszerű teljesítményű iPhone, amely évekig kitart - ráadásul az iPhone 13 árának töredékéért. Használtan pedig még kedvezőbb áron tudod beszerezni.

Ez a cikk fontos, hogy a cikk sorozatunk első része csupán. Ide kattintva folytathatod a második olvasásával.

Forrás: CNN

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése