A Google nagy elhatározást tett

Tech Hírek   |   2024.02.21 - 21:03   |   Írta: Hidasi Ákos   |   11173
21. feb A Google nagy elhatározást tett

Beköszönt a Gemini-korszak

A Bard és a Duet eltűnik, mivel a Gemini lesz az a modell és a termék is, amellyel a Google összes mesterséges intelligenciája világot lát majd.

A Google híres arról, hogy millió hasonló termékkel rendelkezik, amelyeknek zavaróan különböző nevük van, és látszólag semmi közös nincs bennük. Azonban mostanra az már biztos, ha a vállalat AI munkájáról van szó, a jövőben csak egy név számít majd: Gemini.

A vállalat nemrég jelentette be, hogy átnevezi a korábban Bard névre hallgató chatbotját Gemini-re, kiad egy külön Gemini alkalmazást Androidra, sőt, a Google Workspace-ben található összes Duet AI funkcióját is a Gemini márkanév alá vonja. Azt is bejelentette, hogy a Gemini Ultra 1.0 - a Google nagy nyelvi modelljének legnagyobb és legképzettebb változata - a nyilvánosság elé kerül.

A Gemini mobilalkalmazásaiban találkozhatnak majd a legtöbben az új eszközzel. Ha letöltöd az új alkalmazást Androidon, akkor a Geminit alapértelmezett asszisztensként állíthatod majd be, ami azt jelenti, hogy az felválthatja a Google Assistantot, mint a virtuális asszisztensed, ami válaszol, amikor azt mondod, hogy "Hey Google", vagy hosszan megnyomod a home gombot. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a Google teljesen megszabadulna az Assistant-tól, de a vállalat már egy ideje deprioritizálja az Assistant-ot, és egyértelműen úgy gondolja, hogy a Gemini jelenti a jövőt. "Szerintem ez egy szuper fontos első lépés egy valódi AI asszisztens megalkotása felé" - mondta Sissie Hsiao, aki a Bardot (most már Gemini) vezeti a Google-nél. "A Gemini egy olyan generatív AI, amely beszélgető, multimodális és minden eddiginél hasznosabb."

Bár tény, hogy nincs külön Gemini applikáció iOS-re, és egyébként sem lehetne alapértelmezettként beállítani egy nem Siri asszisztenst, de a Google alkalmazásban minden AI funkciót elérhetünk majd. És hogy érzékeltessük, mennyire fontos a Gemini a Google számára: lesz egy kapcsoló az alkalmazás tetején, amellyel a Keresésről át lehet váltani a Gemini-re. A Google egész fennállása alatt a Keresés volt a legfontosabb termék, most azonban kezd úgy tűnni, hogy a Gemini is ugyanolyan fontos lehet. (Egyelőre egyébként a Google keresésen belüli mesterséges intelligenciáját még mindig Search Generative Experience-nek hívják, de valószínűleg biztosra vehető, hogy ez is Gemini lesz idővel). Ráadásul a tendenciát figyelve azt sem zárhatjuk ki, hogy a közeljövőben akár át is vegye a Keresés egyeduralmát.

 

 

A Gemini egyéb jelenlegi változásai többnyire csak a márkaépítésre vonatkoznak. A Google elhagyja a Bard nevet, de egyébként a chatbotja ugyanúgy fog működni, mint korábban; ugyanez vonatkozik a Google Workspace alkalmazások, például a Gmail és a Dokumentumok AI funkcióira is, amelyeket korábban "Duet AI"-nak hívtak, de mostantól Gemini néven is ismertek. Ezek azok a funkciók, amelyek segítenek e-mailt szerkeszteni, táblázatot rendszerezni és egyéb munkával kapcsolatos produktivitási feladatokat elvégezni.

A legtöbb felhasználó továbbra is a Gemini modell standard változatát használja, amelyet Gemini Pro néven ismerünk. Ahhoz, hogy a Gemini Ultra-t, a modell legerősebb változatát használhassuk, elő kell fizetnünk a Gemini Advanced előfizetésre, amely az új, havi 20 dolláros Google One AI Premium csomag részét képezi. (Ezek a nevek nem sokat segítenek ám, Google!) Az előfizetéshez 2 TB Google Drive tárhely és a Google One előfizetés összes többi funkciója is jár, így a Google úgy állítja be, hogy ezeknek a felhasználóknak csak 10 dolláros havi emelést jelent. Mindenki másnak ugyanannyiba kerül, mint a ChatGPT Plus és más termékek - havi 20 dollárnak tűnik a magas szintű AI-robotok ára.

Hsiao szerint a havi 20 dollárért a Gemini Ultra "a szöveg, a kép, az audio és a videó terén a mércék széles skáláján belül a technika jelenlegi állását képviseli". Az Ultra modell több kontextust tartalmazhat és hosszabb beszélgetéseket folytathat, és úgy tervezték, hogy jobb legyen olyan összetett dolgokban, mint a kódolás.

Nem meglepő, hogy a Google ennyire elkötelezett a Gemini iránt, de ez megnöveli a vállalat azon képességének tétjét, hogy felvegye a versenyt az OpenAI-val, az Anthropic-kal, a Perplexityvel és a piacon lévő, egyre növekvő számú más, erős AI versenytársakkal. Közvetlenül a Gemini tavalyi bevezetése után végzett tesztjeinkben a Gemini által hajtott Bard nagyon jó volt, majdnem a GPT-4-gyel egyenrangú, de annál jelentősen lassabb volt. A Google-nek most be kell bizonyítania, hogy lépést tud tartani az iparággal, mivel egyrészt egy meggyőző fogyasztói terméket szeretne létrehozni, másrészt pedig megpróbálja meggyőzni a fejlesztőket, hogy a Geminire és ne az OpenAI-ra építsenek.

A Google történetében csak néhányszor fordult elő, hogy úgy tűnt, az egész vállalat egyetlen dologra tesz fel mindent. Egyszer volt úgy, hogy a Google Plus lett a cél... és tudjuk, mi lett a vége. Ezúttal azonban úgy tűnik, hogy a Google teljes mértékben elkötelezte magát amellett, hogy egy AI-vállalat legyen. És ez azt jelenti, hogy a Gemini ugyanolyan nagy lehet, mint a Google.

Forrás: The Verge

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése