Dolgok, amiket sose kérdezz Siritől, Alexától vagy a Google assistant-től

AlmaBlogger   |   2024.02.22 - 21:09   |   Írta: Hidasi Ákos   |   17256
22. feb Dolgok, amiket sose kérdezz Siritől, Alexától vagy a Google assistant-től

Ezeket tényleg sosem szabad.

Képzelj el egy olyan helyzetet, amiben remélhetőleg sosem kell majd helyt állnod. Hirtelen olyan helyzetben találod magad, ahol újraélesztést kell végezned, hogy megments egy életet. Viszont akárhogy is gondolkozol, hirtelen semmire nem emlékszel a 15 évvel ezelőtti tanfolyamról. Ráadásul a hirtelen stressz csak ront a helyzeten, fogalmad sincs mihez kezdj.

Azt gondolhatnád, hogy egy gyors "Hé, Siri" felkiáltás után a telefonod a kezedbe adja a helyzet kezeléséhez legfontosabb utasításokat, de ez az egyik legrosszabb, amit ilyenkor tehetsz. Egy nemrégiben készült tanulmányban a kutatók a hangalapú asszisztenseket kérdezték meg a szívmegállással kapcsolatos vészhelyzetekről. Igen, sajnos az eredmény teljes katasztrófa volt.

Nem szeretném, ha elkövetnéd ezt a hibát. Ha valakinek újraélesztésre van szüksége, hívd a 112-t. Ez az egyik legfontosabb az ilyen helyzetekben. A 32 virtuális asszisztens válaszai közül azonban csak kilenc javasolta valahogyan ezt a kritikus lépést. A válaszok 88%-a egy olyan weboldalt adott meg, ahol el lehet olvasni az újraélesztés lépéseit. Ami természetes, hiszen ezek az asszisztensek sokszor ha nem találnak valamiről nagyon rövid és egyértelmű információt, akkor inkább egy olyan forráshoz irányítanak, ahonnan te magad tudsz elsőkézből tájékkozódni. Azonban az ilyen sürgős helyzetekben ez nem a leghasznosabb.

Talán te is hallottad már, hogy a "Stayin' Alive" a Bee Gees-től kiváló dal az újraélesztés közben, mivel a dal percenkénti ütemei utánozzák a mellkaskompresszióhoz szükséges ütemeket. Ennek a dalnak az ütemére végezni a mellkaskompressziót tehát egy egész megbízható segítség tud lenni.

Ez már önmagában is nagyszerű, de itt van néhány más ajánlás is, ha más stílust hallgatnál vagy dúdolgatnál a bajba jutott embertársad segítése közben:

"Baby Shark" a Pinkfongtól "Dancing Queen" az ABBA-tól "Girls Just Want to Have Fun" Cyndi Laupertől. "I Will Survive" Gloria Gaynortól. "Sweet Home Alabama" a Lynyrd Skynyrd-tól.

Az a tény viszont, hogy az okos asszisztensed vészhelyzetben egy weboldalra irányítana, elgondolkodtatott más olyan parancsokon, amelyeket nem igazán szabadna kérdezni tőle. Íme hét dolog, amit jobb, ha magad intézel.

 

"Játssz orvost"

Jobb, ha nem kérsz Siritől, Google-től vagy Alexától semmilyen orvosi tanácsot - nem csak életmentő tanácsot. Ha megbízol ezekben az okos asszisztensekben, az csak ronthat a helyzeten. Az öndiagnosztizálás egyébként is komoly pánik-forrás sok páciens számára. Az interneten elérhető leírások alapján ugyanis nagyon könnyű bármilyen tünet után valami borzalmas betegséggel diagnosztizálnunk magunkat. Ha ebben még az okos asszisztensünk tanácsát is kikérjük, az aztán végképp csak katasztrófához vezethet. Nem is beszélve arról, ha a kezelésére is elfogadjuk az esetleges tanácsot. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy az asszisztensek is úgy vannak többnyire kialakítva, hogy ilyen helyzetek ne fordulhassanak elő. Inkább kibújnak a válaszadás alól vagy semleges tanácsot adnak. Ennek a problémának a kezelésére mindig az a legjobb, ha felhívod az orvosod és foglalsz egy időpontot hozzá.

 

 

"Hogyan árthatok valakinek?"

Soha ne kérdezd meg az okos asszisztensedet arról, hogy árthatsz-e valakinek, még akkor sem, ha csak a feszültséged levezetéséről van szó és “viccből” beszélsz ilyesmiről. A Sirivel vagy a Google Asszisztenssel folytatott beszélgetések visszaüthetnek rád, ha a törvény rossz oldalán végzed. Sokkal jobban jársz, ha megtartod magadnak az esetleges ilyen gondolatokat.

 

Bármi, ami a végén a körözési képeddel végződik

Ne kérdezd meg Alexát, hogy hol lehet drogot venni, hova lehet elrejteni egy holttestet vagy bármi más gyanúsat. Ahogy azt sem jó ötlet, ha megkérdezed az okos asszisztensedtől, hogyan árthatnál valakinek, az ilyen típusú kérdéseket is könnyedén felhasználhatják ellened.

 

Legyen a telefonos operátorod

Ha fel kell hívnod a legközelebbi pizzériát, hogy megtudd, mikorra tudják kihozni a kedvenc rendelésed, nyugodtan kerestesd meg Sirivel a számukat. Ugyanez viszont nem vonatkozik arra, ha vészhelyzetben a segélyszolgálatot szeretnéd felhívni. Hacsak nem akadályoz valami abban, hogy hozzáférj a telefonodhoz, a 112 tárcsázása két másodpercet vesz igénybe és biztonságosabb manuálisan elvégezni.

 

"Kezeld a pénzem" 

Bár a hangalapú asszisztensek csatlakozhatnak a pénzügyi alkalmazásaidhoz, a hangalapú adatokkal kapcsolatban számos biztonsági probléma merül fel. A ravasz kiberbűnözők feltörhetik a telefonodat, ellophatják a hangodat, és arra használhatják, hogy kiürítsék a számláidat. Csak jelentkezz be a bankod weboldalára vagy mobilalkalmazásába és intézd ezt is inkább manuálisan.

 

"Meghalok, ha ezt megeszem?"

Ha egy túrán azon tűnődsz, hogy a talált bogyók jó rágcsálnivalók-e, a hangalapú asszisztensek nem megbízható források ennek eldöntésére. A mérgező ételekről és növényekről ellentmondásos információk vannak az interneten, és ha megfogadod a tanácsukat, akár kórházba is kerülhetsz.

 

"Szabadulj meg ettől!"

Ne kérd meg Alexát vagy Sirit, hogy törölje a keresési előzményeket, töröljön egy alkalmazást vagy távolítson el fényképeket. Volt már jónéhány olyan baleset, amikor egy egyszerű félreértés miatt valami fontos dolog törlődött. Hidd el, megéri a plusz egy percet, ha kézzel csinálod.

 

Az intelligens asszisztensek mindent rögzítenek Alapvetőleg fontos észben tartani, hogy az okos asszisztensek tech funkciók. Így a velük folytatott beszélgetések nem felejtődnek el csak úgy, mint amikor emberekkel beszélgetünk. Ezeket a funkciókat kikapcsolhatod, ha nem akarod, hogy a nagy techcégek virtuális fülükkel hallgassák, amit mondasz, de akkor is vannak dolgok, amelyeket jobb emberi ítéletre bízni. Maradj okos az okos asszisztenseiddel!

Forrás: USA Today

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése