A Notes alkalmazás egyre izgalmasabb lesz - 2. rész

Alkalmazások - Játékok   |   2024.08.28 - 22:13   |   Írta: Hidasi Ákos   |   1174
28. aug A Notes alkalmazás egyre izgalmasabb lesz - 2. rész

Rég érkezett ennyi izgalmas frissítés a Notes alkalmazásba.

Az iOS 18 rendszerrel a Jegyzetek alkalmazás számos új funkciót kap. Az általános dizájnban nincs sok frissítés, de a Notes mélyebb integrációkkal rendelkezik majd más alkalmazásokkal, amelyek mindenféle új funkciót adnak hozzá. Van néhány ügyes, csak iPad-re korlátozódó Notes funkció is, amelyek az Apple Pencil-t érintik. Fontos megjegyezni, hogy ez a cikkünk egy kétrészes cikksorozatunk második része, így azt tanácsoljuk, hogy ha még nem tetted, akkor először ide kattintva az első rész elolvasásával kezdd.

 

Fájlok csatolása

Az eszköztár ikonja, amellyel képeket vagy beolvasott dokumentumokat adhatsz hozzá egy jegyzethez, az iOS 18-ban több funkciót is kapott. Ha rákattintasz, akkor a Fájlok alkalmazásból csatolhatsz egy fájlt, ami sokkal egyszerűbbé teszi a dokumentumok hozzáadását egy jegyzethez. Hangfelvételre is használhatod, ami szintén új funkció.

Korábban egy fájlt be kellett másolni és beilleszteni a jegyzetekbe a hozzáadáshoz, ami több lépést igényelt.

A korábbi Fotó vagy videó kiválasztása, Dokumentumok beolvasása, Fotó vagy videó készítése és Szöveg beolvasása lehetőségek megmaradtak. Az új funkciót jelzi, hogy az eszköz ikonja mostantól egy iratkapocs a kamera helyett.

Az eszköztár használatának alternatívájaként egy fájl csatolásához hosszan megnyomhatod a jegyzetet, ez a lehetőség korábban nem volt elérhető.

 

Jegyzetbeállítások

Ha rákoppintasz a jegyzet jobb felső sarkában lévő három pöttyös ikonra, akkor a Jegyzetek beállításaihoz juthatsz, ahol számos új lehetőség található.

Ezen a felületen láthatod a Legutóbbi jegyzeteket. A Jegyzetek alkalmazásban a gyors hozzáférés érdekében több korábbi jegyzetedez is megnézheted. A Matematikai jegyzeteknél is van egy kapcsoló, amellyel választhatsz a javasolt eredmények és az egyenlőségjel beírása esetén automatikusan beillesztett eredmények között, illetve kikapcsolhatod a funkciót.

A jegyzetben való keresés, a jegyzet áthelyezése, a vonalak és rácsok hozzáadása, valamint a mellékletek nézetének módosítása korábbi funkciói továbbra is rendelkezésre állnak.

 

Zárolt képernyő jegyzetek

Az iOS 18-ban a Vezérlőközpont vezérlőelemeit hozzáadhatja a Zárolási képernyőhöz. Ezzel a funkcióval a korábban a zseblámpa és a kamera által elfoglalt helyek egyikébe a Jegyzetek alkalmazás megnyitásához adhatsz lehetőséget, így gyorsan lejegyezheted a gondolataidat.

A Jegyzetek alkalmazás korábban is elérhető volt a Zárolási képernyőről, de ehhez a Vezérlőközponton keresztül kellett menni.

 

Intelligens írás (iPadOS 18)

Az iPaden van egy új funkció, a Smart Script, amely az Apple Pencil segítségével a kézírásodat hivatott javítani. A funkció a gépi tanulást használja a saját kézírásod stílusának újrateremtésére, hogy finomítsa az írásodat, így a kusza írás rendezettebbnek tűnik.

A Smart Script nem változtatja meg a kézírásodat, de simábbá, egyenesebbé és könnyebben olvashatóvá teszi azt.

A Smart Script segítségével gépelt szöveget is beilleszthetsz a saját kézírásodba, kijavíthatod a kézzel írt helyesírást, a szavakat megérintheted és áthúzhatod, hogy áthelyezd őket vagy megváltoztasd a távolságot, és kihúzhatod, amit írtál, hogy kitöröld.

 

Íróeszközök (Apple Intelligence)

A Writing Tools egy Apple Intelligence funkció, amely javíthatja az írásodat. Nem generál neked szöveget a semmiből, de képes lektorálni, segít átírni, hogy egy adott hangnemhez igazodjon, és összefoglalókat készíthet.

  • A szöveget helyesírási és nyelvtani hibákra, többek között a szóválasztásra és a mondatszerkesztésre vonatkozóan lektorálja. Az összes javaslatot egy érintéssel elfogadhatod, vagy egyenként, magyarázatokkal ellátva végigmehetsz rajtuk.
  • Újraírás a leírtak megtisztításához és a hangnem megváltoztatásához a tartalom befolyásolása nélkül. A lehetőségek között szerepel a Barátságos, a Professzionális és a Tömör.
  • Lehetőségek a szöveg kiválasztásához és összefoglalásához. Kiválaszthatod, hogy bekezdést készítesz, kiemeled a legfontosabb pontokat, listát készítesz, vagy táblázatot hozol létre. Az összefoglalók elérhetők a Mailben, az Üzenetekben és más területeken is.

A Jegyzetek alkalmazásban az Íráseszközök használatához csak annyit kell tenned, hogy írsz valamit, kijelölöd a szöveget, majd a billentyűzet tetején lévő gyors hozzáférési Íráseszközök opciókat megérinted, vagy a kijelölt szövegre koppintva kiválasztod az Íráseszközök lehetőséget.

Az iOS 18 és az iPadOS 18 megjelenésekor még nem lesznek elérhetőek az Írási eszközök, de a funkció az iOS 18.1 és az iPadOS 18.1 frissítésekben érkezik majd, amelyeket várhatóan októberben láthatjuk majd.

 

Képek (Apple Intelligence)

A Jegyzetek appot úgy tervezték, hogy integrálható legyen az Image Playgrounddal, az Apple hamarosan megjelenő, mesterséges intelligenciával működő képgeneráló alkalmazásával. A Jegyzetek alkalmazással létrehozhatsz majd egy képet, ami passzol ahhoz, amit beírtál, az iPaden pedig durva vázlatot készíthetsz arról, hogy mit szeretnél beleírni, majd az Apple Intelligence generálhat egy csiszoltabb verziót.

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése