Ez lehet a valaha volt legjobb Mac mini

Almás Pletykák   |   2024.08.24 - 13:45   |   Írta: Hidasi Ákos   |   6636
24. aug Ez lehet a valaha volt legjobb Mac mini

Hamarosan érkezik az M4 chippel szerelt mini gép, ami a sárba döngöli majd a konkurenciát.

2024 nagy év lehet az Apple legkisebb Mac-je számára. Míg a többi Mac a pletykák szerint iteratív specifikációs bővítéseket kap (újabb chip, egy-két frissített funkció), a Mac mini a hírek szerint drasztikus változásokon megy majd keresztül - olyan változásokon, amelyek megváltoztathatják a készülék megítélését. Ha mindent elmondunk, a Mac mini lehet az Apple legérdekesebb számítógépe. Íme, mit kell tudnod a készülő Mac miniről, és hogy miért lesz érdemes beszerezned, akár tudsz róla, akár nem.

 

Új, kisebb kialakítás

Az Apple által 2010-ben bevezetett dizájn eltűnik. Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa szerint az Apple mégkisebbé teszi az amúgy is kicsinek számító Mac minit - körülbelül akkora lesz, mint a jelenlegi Apple TV, amely 93 x 93 x 3.1 milliméter (3,7 x 3,7 x 1,2 hüvelyk) méretű, ami drámaian kisebb, mint a jelenlegi mini 7,75 x 7,75 x 1,41 hüvelykes (19,7 x 19,7 x 3,58 cm) kerete. A kisebb Mac mini megjelenéséről már évek óta pletykálnak. Az M1 és M2 Mac mini szétszedésén alapuló elemzések azt mutatták, hogy az M sorozatú chipekre való átállás kisebb alaplapokat és egyéb alkatrészeket tesz lehetővé, így rengeteg hely marad a Macek belsejében. Úgy tűnik, hogy az Apple végre megszabadul ettől a helytől, hogy a Mac mini kisebb alapterületű legyen. Az új kialakításnak köszönhetően kevesebb helyet foglal, ami nagyszerű, ha kis asztalod van, vagy csak csökkenteni szeretnéd a munkaterületeden lévő rendetlenséget. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb anyagot használ fel a gyártáshoz és a csomagoláshoz, így környezetbarátabb lesz. Ez bizonyára tetszeni fog az Apple egy korábbi promóciós videójában emberi alakot öltő anyatermészetnek.

 

Jobb hordozhatóság

A kisebb Mac mini új mobil lehetőségeket nyit meg. Bár a legtöbb embernek a hordozhatóságról a MacBookok jutnak eszébe, a Mac mini néha mobil helyzetekben is használható. Az emberek kreatívak a Mac minivel, és használják autós installációkban, kioszkokban, DJ-készülékekben és még sok másban. Sokkal olcsóbb is, mint egy MacBook, így egy ultrahordozható mini remek választás lehet olyan diákok és távmunkások számára, akiknek rendszeresen kell változtatniuk a helyüket.

 

Színes színek

Az Apple jelenleg ezüst és csak ezüst színben kínálja a Mac minit. Ha a világosszürke Mac mini újjáélesztésében reménykedsz, valószínűleg nem fog megtörténni - egy fekete Mac mini nagyon menő lenne, de valószínűleg szintén nem fog megtörténni. Hogy miért? Mivel az Apple TV fekete, az Apple valószínűleg megtartja az ezüstszínű Mac minit, hogy megkülönböztesse a kettőt. De itt van egy kis vágyálom: Király lenne, ha az Apple úgy döntene, hogy a Mac minit az iMachez hasonlóan kezeli, és az iMac színeiben kínálná. Az Apple az M4 Mac minit kék, rózsaszín, zöld és ezüst színben kínálhatná, az M2 Pro pedig ugyanezekben a színekben, valamint narancssárga, lila és sárga színben lenne ezesetben elérhető. A Mac mini színeiről azonban egyelőre nem érkezett jelentés, és a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az Apple az ezüstöt választja. A jelenlegi Mac mini alumínium házzal rendelkezik, az Apple TV pedig műanyaggal. Mivel az alumínium jobban elvezeti a hőt, az Apple valószínűleg ezt fogja használni az új Mac mini esetében.

 

M4 chip

Az új Mac mini lesz az M4 Mac bevezetésének központi eleme. A jelenlegi Mac mini vagy az alap M2 chipet, vagy az M2 Pro-t tartalmazza. Az Apple ragaszkodik ehhez a konfigurációs kínálathoz, de Gurman szerint az időzítés eltérő lehet, az M4 azonnal elérhető lesz, az M4 Pro pedig néhány héttel később érkezik majd. Az M4 az iPad Próban debütált, és ez jó képet ad arról, hogy milyen gyors lehet egy M4-es Mac mini. Az iPad Pro M4 45 százalékkal gyorsabb, mint a Mac mini M2-je - a Mac mini M4 egy kicsivel még ennél is gyorsabb lehet, köszönhetően a Mac mini formai tényezőjének, amely lehetővé teszi, hogy jobban elvezesse a hőt. És ha a Mac mini rendelkezik hűtőventilátorral - az iPad Pro pedig nem rendelkezik ilyennel -, akkor talán a Mac mini sebessége még néhány százalékponttal gyorsabb lesz. Aztán ott van még az M4 Pro, amely a Mac minihez érkezik, és még nagyobb teljesítményt nyújt. Az M2 Pro-hoz képest 45 százalékos teljesítménynövekedésre lehet számítani. Az M4 Pro modell ideális lesz azoknak a felhasználóknak, akik sok processzorigényes feladatot végeznek. Ha még mindig Intel-alapú Mac minit használsz, az M4-gyel a teljesítménynövekedés óriási. A leggyorsabb Intel Mac mini egy 2018-as modell 3,2 GHz-es, 6 magos Core i7 processzorral - az M4 iPad Pro 162 százalékkal gyorsabb. Ez teszi az M4 Mac minit nehezen kihagyható frissítéssé.

forrás: Macworld

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése