A Notes alkalmazás egyre izgalmasabb lesz - 1. rész

Alkalmazások - Játékok   |   2024.08.27 - 22:07   |   Írta: Hidasi Ákos   |   2304
27. aug A Notes alkalmazás egyre izgalmasabb lesz - 1. rész

Rég érkezett ennyi izgalmas frissítés a Notes alkalmazásba.

Az iOS 18 rendszerrel a Jegyzetek alkalmazás számos új funkciót kap. Az általános dizájnban nincs sok frissítés, de a Notes mélyebb integrációkkal rendelkezik majd más alkalmazásokkal, amelyek mindenféle új funkciót adnak hozzá. Van néhány ügyes, csak iPad-re korlátozódó Notes funkció is, amelyek az Apple Pencil-t érintik.

 

Matematika jegyzetek

Az iOS 18-ban a Jegyzetek integrálódik a Számológép alkalmazással egy új, Matematikai jegyzetek nevű funkcióval. A Math Notes arra szolgál, hogy egyenleteket oldhass meg, így például összeadhatod a havi költségvetésedet, kiszámolhatod, mennyivel tartoznak a csoportos utazáson résztvevők, vagy feloszthatsz egy éttermi számlát. A Math Notes közvetlenül a Jegyzetek alkalmazásban vagy a Számológép alkalmazás Math Notes részében működik.

Minden beírt egyenlet automatikusan megoldódik, ha egyenlőségjelet adsz hozzá, és támogatott a változók használata is. Ha több változót határozol meg, akkor ezeket a definíciókat használhatod a számításokban. Ha a Jegyzetek alkalmazásban azt írod mondjuk, hogy vacsora = 42 $, mozi = 24 $, és desszert = 18 $, akkor beírhatod, hogy vacsora + mozi + desszert, és egyenlőségjelet adva megkapod a végösszeget. A változókat egyenletekben és grafikonokban is használhatod (a megfelelő egyenlet segítségével), és később módosíthatod az eredményeket is. A Math Notes alkalmazással még mértékegység-átváltásokat is végezhetsz.

Csak írd be, hogy mit szeretnél átváltani, és máris megkapod az eredményt. Ha egy jegyzetbe beírod, hogy “10 Euros to Pounds”, majd hozzáadsz egy egyenlőségjelet, a Notes alkalmazás megadja a választ. Az sajnos nem egyértelmű, hogy ez magyarul is működik-e majd, angolul azonban egészen érdekes frissítésnek hangzik. Az Apple szerint a Math Notes ugyanazokat a funkciókat képes ellátni, mint egy tudományos számológép. A Math Notes a nyugati arab számokkal és a szokásos matematikai szimbólumokkal írt, illetve az arab (keleti és nyugati) és devanagari számokkal és a szokásos matematikai szimbólumokkal gépelt matematikához használható. Math Notes az iPadOS 18-ban Az iPaden a Math Notes az Apple Pencil segítségével használható. Csak írd ki az egyenleteket kézzel, és adj hozzá egy egyenlőségjelet, hogy a Jegyzetek alkalmazás megoldja őket.

A Math Notes összes funkciója működik kézírással, beleértve az egység-átváltásokat is.

 

Hangfelvétel és átírás

A Jegyzetek alkalmazással bármilyen hangfelvétel rögzíthető, kihasználva az iPhone-ban található mikrofonok előnyeit. Hangfelvétel készítéséhez koppints az eszköztáron lévő gemkapocs ikonra, majd a „Hangfelvétel” gombra. Innen a felvétel elindításához koppints a piros felvétel gombra, a befejezéshez pedig a leállítás gombra. A hangfelvételek készítésének lehetősége közvetlenül a Jegyzetek alkalmazásban hasznos lehet előadások, értekezletek és egyéb megbeszélések esetén például.

A Jegyzetek alkalmazással rögzített összes felvétel automatikusan, valós időben átírásra kerül, így a felvételt elolvashatod, és akár kulcsmondatokra is rákereshetsz. A hangrögzítés és átírás az iPhone 12 és újabb iPhone készülékeken érhető el, de a funkció csak angol nyelven működik.

 

Telefonalkalmazás felvétele

Az iOS 18 támogatja a telefonhívások rögzítését, és ha kezdeményezed egy telefonhívás rögzítését, a felvétel a Jegyzetek alkalmazásban tárolódik. A telefonos alkalmazással készített felvételek ugyanazzal a funkcionalitással rendelkeznek, mint a Jegyzetek alkalmazásban készített hangfelvételek, és átiratokat is biztosítanak.

 

Átiratos összefoglalók (Apple Intelligence)

Az Apple Intelligence segítségével a Jegyzetek alkalmazásban egy hangfelvétel vagy egy rögzített telefonhívás átiratát lehet összefoglalni. Ehhez a funkcióhoz olyan eszközre van szükség, amely támogatja az Apple Intelligence szolgáltatást. Ez az iPhone 15 Pro/Pro Max és újabb készülékeket, valamint az M-sorozatú chippel rendelkező Maceket és iPadeket jelenti.

 

Összecsukható szakaszok

Ha hosszú, több fejléccel ellátott jegyzeteid vannak, mostantól ezeket a fejléceket összecsukhatod, hogy egy tömörebb jegyzetet hozz létre. Bármelyik szakaszfejléc összecsukható, beleértve a fejléceket, alcímeket és címeket is. Csak koppints a címsorra, majd a lefelé mutató nyílra az összecsukáshoz. Érintsd meg újra a nyilat a felnyitáshoz.

 

Színek kiemeléshez

A Jegyzetek alkalmazás most először támogatja a színeket a begépelt szöveghez, lehetővé téve a kiemelést. Az Apple öt színt adott hozzá, rózsaszínt, lilát, narancsot, mentát és kéket, a színeket a formázási felületen keresztül lehet hozzáadni. Egy szó vagy mondat kijelölésekor elég az Aa gombra koppintani, hogy elérjük a színválasztási lehetőségeket. Egy mondathoz több szín is használható, és a színeket címekhez és címsorokhoz is lehet használni, valamint kombinálhatók olyan szövegformázásokkal, mint a félkövér és dőlt betűk.

Ez a cikkünk egy kétrészes cikksorozatunk második része, a második részben pedig még izgalmasabb újdonságokat veszünk sorra. A második részt ide kattintva érheted el, amint az felkerül az oldalunkra.

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése