Az Apple dollár milliókat költ valamire, ami nagy pazarlás lehet

Apple Hírek   |   2024.08.27 - 22:21   |   Írta: Hidasi Ákos   |   1161
27. aug Az Apple dollár milliókat költ valamire, ami nagy pazarlás lehet

Vajon bejön a cégnek a kísérletezés?

Az Apple továbbra is egy olyan projektre pazarol, amely nem biztos, hogy rövid távon a befektetésnek megfelelő hozamot hoz - írta nemrég Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa.

 

Hosszú távú fókusz:

Az Apple hosszú távra játszik a saját mobilmodem építésére irányuló erőfeszítéseivel, amely az iPhone, az Apple Watch és más készülékek kulcsfontosságú eleme - mondta Gurman a Power On című heti hírlevél legfrissebb számában. Ahelyett, hogy a kezdetektől fogva nagy nyereségre számítana, a vállalat abban reménykedik, hogy a modem egy „fejlettebb komponenssé” fejlődik, amely végül megváltoztathatja az iPhone kinézetét és működését - mondta.

Az Apple már több mint egy évtizede a Qualcomm, Inc. (NASDAQ:QCOM) cégtől szerzi be a modem chipeket. Ez az iPhone legfontosabb alkatrésze a főprocesszor után, és nehéz gyártani, mondta Gurman. Az Apple szakembere úgy véli, hogy a Qualcomm modemchipjeit nehéz lecserélni, mivel azok már a legkorszerűbbek, és „a telefonszolgáltatók világszerte egymással szembeszállva tesztelték őket hosszú évekig, így rendkívül megbízhatóak”. Johny Srouji, aki az Apple hardveres csapatát vezeti, a CNBC-nek adott interjújában elmondta, hogy nem valószínű, hogy az Apple bármilyen fejlesztést hajt végre az alkatrészen, az jobb felhasználói élményt eredményezne, és hogy a modem fejlesztése „rendkívül nehéz feladat”.

 

Viták és békülések

Az Apple 2018-ban döntött a modemchip-gyártásról, amikor jogi csatát vívott a Qualcommal a jogdíjak és szabadalmak miatt. A két fél egy évvel később egyezségre jutott, és megállapodtak abban, hogy a két vállalat között világszerte minden peres ügyet lezárnak. Az Apple beleegyezett, hogy fizetést teljesít a Qualcommnak, és a két fél egy hatéves, 2019. április 1-jén hatályba lépő licencszerződést is aláírt, amely kétéves hosszabbítási opciót tartalmaz, valamint egy többéves chipkészlet-szállítási megállapodást.

 

Az Apple kitart

A nehézségek ellenére az Apple nyomul előre, mondta Gurman, hozzátéve, hogy a vállalat „dollármilliárdokat, több ezer mérnököt és több millió munkaórát szánt egy olyan projektre, amely nem igazán fogja javítani a készülékeit - legalábbis kezdetben”. Egyes Apple-belsősök beletörődtek abba, hogy a vásárlókat nem érdekli, hogy a telefonjaikban használt modemet házon belül vagy kiszervezve készítik-e. A modemgyártás házon belülre vétele segíthetne abban a marketingfogásban, hogy a legfontosabb iPhone-alkatrészek házon belül készülnek, de a felhasználói élmény nem fog észrevehetően változni - mondta Gurman.

Szintén Gurman azt is megjegyezte, hogy az Apple modem projektje számos kudarcot szenvedett az elmúlt években. Ezek közé tartoznak a teljesítmény és a túlmelegedéssel kapcsolatos problémák, valamint a bevezetési idő késése legalább a jövő évig - mondta. A cikkíró szerint az Apple a Qualcommal kötött beszállítói megállapodás 2027 márciusáig történő meghosszabbítása annak köszönhető, hogy a vállalat a saját gyártású modemchipek fokozatos bevezetését tervezi, kezdve a hiánypótló modellekkel. A házon belüli modemre való áttérés egyik oka a pénzmegtakarítás, mivel az Apple azzal érvelt, hogy a Qualcomm túl sokat kér érte - mondta Gurman. Hozzátette, hogy az Apple-nek még a váltás után is ki kell majd köhögnie egy bizonyos összeget jogdíjként a Qualcommnak.

 

Végső konklúzió

Hosszú távon az Apple is jól járhat, mivel a technológiai óriás azt tervezi, hogy a modem dizájnját „egy új vezeték nélküli chipbe illeszti, amely a Wi-Fi és Bluetooth hozzáférést kezeli” - mondta Gurman. „Ez egyetlen csatlakoztathatósági komponenst hozna létre, ami potenciálisan javítaná a megbízhatóságot és az akkumulátor élettartamát”. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az Apple egy nap mindezt a készülék fő rendszerében, a System on a Chipben, vagyis a SoC-ben kombinálja. Ez Gurman szerint tovább csökkenthetné a költségeket és helyet takaríthatna meg az iPhone belsejében, ami több tervezési lehetőséget tenne lehetővé. „A legjobb esetben minden simán megy, és a legtöbb vásárló nem is tud a váltásról. A projekt valódi értékét azonban csak évek múlva lehet majd tesztelni - amikorra az Apple a saját reményei szerint egy jobb iPhone-nak teremti meg az alapját” - mondta.

Forrás: yahoo!finance

Kapcsolódó tartalmak:

 




Kommentek megjelenítése