2021 Május・Apple Arcade

Alkalmazások - Játékok   |   2021.05.31 - 10:10   |   Írta: Ca$h   |   1222
31. máj 2021 Május・Apple Arcade

Jöhet akkor az májusi Apple Arcade csemegézés?

Cut the Rope remastered:

Emlékszem a Cut the Rope volt az egyik olyan iOS játék ami teljesen elvarázsolt és rávett arra, hogy kifizessek érte kőkemény 0.99$-et. Igen, akkoriban még ennyibe került egy játék és utána még évekig jöttek hozzá ingyenes frissítések, új világokkal és pályákkal teletömve. Azóta számtalan folytatást megélt már, elképesztő mennyiségű pályával, mindegyik egy külön kis világ volt egy mini csoda, főhősünk az örökké éhes kis Om Nom azóta rátalált az igaz szerelemre, sőt még egy gyermeke is született. Várható volt hogy újra le fognak nyúzni róla egy kis bőrt, már ha még van rajta. Az remastered még mindig egy nagyon jó játék bár sajnos a grafikán változtattak egy kicsit. A kézzel rajzolt stílus helyett kicsit olyan képregényes vektoros grafikára váltottak ami hiba, mert az eredeti sokkal jobb volt. Viszont a térkép amin a pályákat kiválaszthatjuk nagyon kreatív, itt lesz egy csomó tárgy amivel interakcióba léphetünk, néha ha kitartóan bökdössük ezeket kaphatunk egy ajándék mágnest vagy éppenséggel egy extra lila csillagot, ez a maximalisták menyországa ugyanis ezzel együtt már nem három csillagra hanem négyre is meg lehet csinálni a pályát. Lesz fél tucatnyi világ, amiket persze csillagokkal tudunk kinyitni. A világok és a pályák nagyon ügyesen keverik és mixelik az eredeti címeket, nem lesz igazából egy új pálya sem, csak a régiek alaposan megkeverve, nem kevés kihívást nyújtva főleg azoknak akik még nem játszottak korábban vele. A fizika továbbra is döbbenetes, ahogyan az egyujjas játék is az. Igazi kihívás minden kedves logikai-ügyességi játékkedvelőnek. Om Nom és családja még mindig nagyon cuki, még így átrajzolva is.

Első Benyomás: 4/5
Orientáció: álló
Melegedés: *

 

Songpop Party:

Láttunk már ilyen játékot, játszottunk már sok hasonlóval, azok lesznek tőle elájulva kik még sosem, vagy még túl fiatalok ahhoz hogy ismerjék. Lényeg a lényeg, a Songpop Party adni fog nekünk egy jópofa és hangulatos, grafikailag aranyosan megrajzolt felületet, ahol vagy egyedül gép ellen (Solo), vagy három másik ember ellen (Arena), vagy pedig barátok ellen (Party) hostolhatunk vagy csatlakozhatunk egy partyba  (Join) találhatjuk ki a lejátszott zenéket. Annál több pontot kapunk minél hamarabb kitaláltuk, még többet kapunk ha hamarabb mint a másik vagy a többiek. A végén pedig az nyer aki a legtöbb pontot összeszedte. Minden győzelemmel illetve vereséggel is xp-t fogunk kapni, szintet tudunk lépni és idővel kulcsokat is fogunk kapni, hogy unlockoljunk esetlegesen olyan stílusokat amiket tényleg szeretünk és ismerünk. Eleinte csak az esszenciális slágerek illetve a 2010-es pakk lesz nyitva, szóval az idősebb korosztálynak csak az esszenciálisban lesz esélye, hiszen hiába ismerjük a legtöbb számot ha fingunk nincsen arról ki csinálta. De kellő kitartással elérhetőek lesznek a 2000-res 90-es sőt még a 80-as évek is. Már ha lesz annyi türelmed hogy eljuss odáig. Jópofa, aranyos, kompetitív, de semmi extra, egynek jó.

Első Benyomás: 3/5
Orientáció: fekvő
Melegedés: -

 

The Oregon Trail:

Bevallom még életemben nem találkoztam ilyen érdekes játékkal. Az Oregon Trailt a nagy mobilos múlttal rendelkező Gameloft csinálta akik már nem egyszer bizonyították rátermettségüket. De idáig még egyszer sem  csináltak hasonlót, én legalábbis még nem találkoztam ehhez fogható játékkal. Kezdjük azzal hogy egy jobbról balra szkrollozó játékról beszélünk, ahol embereink maguktól mennek, a grafika pixeles, mégis valahogy olyan minőségi, nagyon egyedi az már egyszer biztos. A játék maga pedig páratlan, gyakorlatilag egy szöveges kalandjáték ahol embereinkkel teljesen véletlenszerű csapások történnek. A céljuk az lenne hogy eljussanak A pontból B pontba, időnként megállva egy-egy városban, lehetőségünk lesz választani alternatív útvonalak között is, bár nem nagyon láttam különbséget egyik között sem. A városokban megállva érdemes alaposan átgondolni hogy milyen felszerelést veszünk, mert ahogyan azt Murphy mondta, ami megtörténhet az meg is fog történni, hát velünk meg is fog ez nem kérdéses. Mindentől megbetegedünk, minden mérgező, a kocsi állandóan lerobban, néha megállunk vadászni ami jó móka, de túl hamar elfogy a lőszer, koszosak leszünk, büdösek, elfogy a stamina, szomjan halunk, éhen halunk. Képtelenség mindenre felkészülni, még akkor sem ha valami csoda folytán tele vagyunk pénzzel, mert a kocsiba úgy se lesz elég hely mindennek. Szóval kőkemény kihívás a játék, egyedi élmény, de egyben nagyon rétegjáték is, manapság már nem divat ilyen nehéz játékot csinálni, mindezek ellenére nekem nagyon tetszett.

Első Benyomás: 4/5
Orientáció: fekvő
Melegedés: *

 

Solitaire+

Nem kell itt semmi extrára gondolni, aki ismeri a Solitaire-t annak talán kicsit uncsi és könnyű, a hardcore paklisoknak ott van a beépített Windowsos változat kétcsillió új szabállyal és nehézséggel. Ennek az leegyszerűsített változatnak annyi lenne a lényege, hogy bárhova magunkkal tudjuk vinni kedvenc játékunkat. Ezt tökéletesen teljesíti is, szép grafika, forgatható felület, több prémium háttér amit ugye az Apple-nek köszönhetően rögtön meg is kapunk. Szintlépés, fejlődési lehetőség, napi kihívás, sőt még multiplayer is van. Mi kell még? Aki szereti, az ezt is szeretni fogja, aki meg nem annak pont jó kezdőalap és tanulóiskola lesz az Apple Arcade-os Solitaire+.

Első Benyomás: 4/5
Orientáció: forgatható
Melegedés: -

 

Backgammon+

A Backgammon+ hozza azt amit elvárhatunk egy ilyen egyszerű táblás játéknak a digitális változatától, a gond vele csupán annyi, hogy aki nem ismeri a játékot vagy a szabályokat az igencsak nagy bajban lesz, mivel se nem mutatják meg, se nem írják le hogy mi a fészkes fenét kell itt csinálni. Jómagam nagy spílernek tartom magam, tudom is hogy a Backgammon a világ egyik legrégebbi táblás játéka, de bevallom nem ismerem a szabályokat (most éppen hevesen köpködöm magam a tükörben) de tekintettel arra hogy az Arcade változat jónak tűnik érdemes megnézni róla egy videót, vagy esetlegesen utána olvasni. Lévén a játékban van egyjátékos, kétjátékos, online, sőt még barát elleni játéklehetőség is, szóval vágjatok bele, mert érdemes.

Első Benyomás: 3/5
Orientáció: álló
Melegedés: -

 

Badland+

Aki esetlegesen még nem hallott róla a Badland egy örök klasszikus, nagysikerű játék iOS-re, elképesztő atmoszférája, hangulata, egyszerű irányítása, nomeg a Pazar grafika és hangeffektek tették ilyen sikeressé. Engem kicsit a Playdead (Limbo, Inside) játékokra emlékeztet, kicsit olyan komor, sötét, árnyékos, kézzel rajzolt grafika, nincsen semmi elmagyarázva, adott egy helyzet és nekünk kel mindenre rájönni. Az intuitív egy ujjas irányítás remekül működik, de szerencsére az első fél tucatnyi pályán meg is tanítanak minket mindenre amit tudnunk kell. Aztán bedurvulnak a dolgok, jönnek a brutális csapdák mi meg csak győzzünk életben maradni. A Badland+ tartalmaz szinte mindent ami az eredeti játékban benne volt, lesz single és multiplayer és persze cooperative mód is, viszont a régi nagy rajongóknak üzenem hogy sajnos a fantasztikus pályaeditor módot nem. Szóval a kreatív emberkéknek meg kell venni a régi eredeti változatot, akiket meg ez nem zavar azoknak itt van ez az instant classic remekmű, élvezzétek!

Első Benyomás: 5/5
Orientáció: fekvő
Melegedés: *

 

Blek+ (A Hónap Játéka):

Figyeljétek meg, hogy a legfantasztikusabb játékok mindig egy végtelenül egyszerű alapötletre épülnek fel és sikerül nekik azt a tökélyre fejleszteni. A gond általában az szokott lenni, hogy csinálnak egy folytatást amivel vagy sikerül még magasabb szinte emelni a címet, vagy pedig sajnos teljesen tönkretenni. A Blek tudtommal nem élt meg folytatást ami nem is baj, mert ez a játék így fantasztikus ahogy van. Ahogyan az lenni szokott nincsen semmi bevezetés vagy magyarázat, csupán egy pillanatnyi  tutorial, valójában csak egy mozdulat ami megmutatja nekünk miről fog szólni a játék. Adott egy képernyő azon egy pont, nekünk az ujjunkkal rajzolni kell egy hurkot ami életre kell, tovább mozog balról jobbra és nekünk az a feladatunk hogy ez a hurok felszedjen minden színes pöttyöt. De vigyázat! A fekete pötty restarthoz vezet, szóval azt mindig valahogy ki kéne kerülni. A dolgok szuperül fognak menni nagyjából olyan tizenöt pályán keresztül, majd komolyabban be fognak bonyolódni a feladatok, kifejezetten nehéz logikai feladványokat tartogat számunkra ez az egyszerű kis mestermű, a mi szívünket azonnal elrabolta és ezzel meg is született a hónap játéka. Gratulálunk!

Első Benyomás: 5/5
Orientáció: fekvő
Melegedés: -

 

Chameleon Run+

A hónap utolsó címe az ugyancsak klasszikusnak számító Chameleon Run+. Mint az összes pluszos játék ez is úgy került be az Apple Arcade felhozatalba, hogy előtte számos díjat megnyert és számtalan letöltéssel, hatalmas rajongói bázissal bír. Természetesen ez is mint a legtöbb ilyen játék egy végtelenül egyszerű ötlettel bír, tulajdonképpen ez is csak runner játék, ami azt jelenti hogy emberünk folyamatosan fut, nekünk csak annyi a dolgunk hogy a megfelelő időben ugorjunk, vagy csináljunk valami speckó mozdulatot, ez játéktól függ. Itt valóban csak ugrani fogunk a képernyő jobb oldalát megérintve, minél tovább tartjuk nyomva annál nagyobbat ugrik, illetve duplán ugrani is tudunk. A képernyő bal oldalával meg szint tudunk változtatni, ami abból a szempontból lesz fontos, hogy emberünk csak akkor tud továbbfutni, ha olyan a színe mint amilyen platformra éppen érkezik ugrás után. Ha elrontjuk akkor kipukkan és indul elölről a pálya. A cél természetesen hiba nélkül, minél gyorsabban elérni a célba, illetve a maximalistáknak mindig ott lesz a lehetőség, hogy összeszedjék az összes füstölgő kristályt, ha ez is megvan akkor unlockolódik az egész pálya és megcsinálhatjuk harmadjára színváltás nélkül is, ami egy idő után komoly kihívás tud lenni, gatyát felkötni hozzá! Addiktív, élvezetes, gyors és kihívásokkal teli cím, ami még ma is nagyot üt.

Első Benyomás: 4/5
Orientáció: fekvő
Melegedés: -

 

 

Ennyi fért most ebbe a hónapba, remélem azért tetszett a kis csokrunk, találkozunk egy hónap múlva. A játékokat az Appstore-ban található Apple Arcade-re való előfizetés után lehet letölteni és kipróbálni. Az első hónap ingyenes, utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$.

 

Kapcsolódó tatalom:

>>> A Hónap Játéka: Blek

>>> Apple Arcade 2021 Április

>>> Apple Arcade 2021 Március

>>> Apple Arcade 2021 Február




Kommentek megjelenítése