Elképesztő funkciót kaphat az Apple Glass

Almás Pletykák   |   2021.05.31 - 19:38   |   Írta: ARPII   |   3132
31. máj Elképesztő funkciót kaphat az Apple Glass

Lehengerlő jövő vár ránk az Apple termékeivel.

Az Apple Glass a cég talán legizgalmasabb terméke, ami az elkövetkezendő években fog megjelenni, persze csak az Apple Car után. Előbbi már egyre közelebb van végleges formájához, amikor is kézbe foghatjuk majd, vagy akár meg is vásárolhatjuk. Ameddig viszont ez nem jön el, addig rengeteg információ, pletyka és híresztelés fog még következni, amikkel még közelebb kerülünk a kész termékhez.

Egy előző heti jelentés szerint az Apple Glass képes lesz majd felismerni, hogy a viselője miként viszonyul a körülötte lévő tárgyakhoz, illetve érdeklődik-e irántuk, annak érdekében, hogy minél jobb felhasználói élményt nyújthasson.

 

Az amerikai cég óriási, így nem nehéz elveszni a rengeteg szabadalom között, amiket beadnak. Nem is olyan régen összefüggést találtak néhány ilyen beadvány között, amiből az egyik egy olyan programra épült, ami összehasonlítaná a szemüveg viselőjének a látott tárgyat pár hasonlóval, akárcsak az Árukereső, ez azonban a szemünk előtt történne, „élőben”. Itt megjelenne pár felugró ablak táblázatokkal és ábrákkal, a könnyebb összehasonlítás érdekében.

A most felszínre kerülő szabadalom kiegészítené a korábbit, ami a „Eljárás, Eszköz, és Rendszer ajánlások készítésére” névre hallgat. A továbbgondolás szerint az eszköz akkor tenne ajánlatokat, ha a viselője érdeklődést mutatna az adott tárgy, vagy tárgyak iránt.

 

A szabadalom leginkább arról szól, hogy a döntés miként születik majd meg az információ ajánlását illetően, nem pedig arról, hogy mi is az az információ. Természetesen az „ajánlás” alatt nem filmekre, vagy hasonlókra kell gondolni. Az ajánlás itt szinte minden létező témára és persze látott tárgyra is kiterjedhet. A szemüvegnek pedig el kell tudnia dönteni, hogy a rendszer és a hardver milyen szenzorokat és forrásokat használjon majd, hogy megállapítsa annak a valószínűségét, hogy a felhasználó érdeklődik-e valami iránt. Amennyiben a válasz igen, az esetben megtörténhet az információ megosztása különböző ajánlásokon keresztül.

 

Az Apple Glass a viselőjének kiismerésére tekintet figyelő szenzorokat” fog használni, amik felismerik, hogy a viselő éppen merre, vagy pontosan mire néz az adott környezetben, ez pedig az AR-ral kombinálva jöhet létre. A szabadalom példaképpen egy muffint említett, ami akár lehet egy valós, fizikai kiterjedéssel rendelkező tárgy is, de akár egy 2D-s plakát is, az Apple szemüvege mindkét esetben képes lesz majd felismerni.

„Egy muffin esetében akár egy recept, vagy táplálkozási táblázat is megjelenhet a viselő szeme előtt, amennyiben az kerül a látóterébe, és érdeklődést mutat felé.”

A muffin felismerése és az információ célba juttatása után az Apple Glass-ra, a rendszer felismerheti, hogy a viselő szeretne-e többet megtudni az adott témában. A cég arról is szót ejtett, hogy az eszköz tudhatja a felhasználó orvosi adatai alapján, hogy vajon ehet-e muffint vagy sem, és ennek függvényében jelenít majd meg információt számára. Ezen felül, akár egy tiltó jelet is kommunikálhat felénk, egy piros áthúzott körrel a muffin előtt, ezzel jelezve számunkra, hogy a termék nem egészséges nekünk.

 

Persze a tárgy felismerése és a releváns információk összevetése egyéb adatokkal végtelen lehetőségeket rejt, így a felhasználás módja és korlátai csak rajtunk múlnak majd. Az is előfordulhat, hogy a felhasználó rendelkezik egy összetevő listával a muffinhoz a jegyzetek alkalmazásában, amely esetben a rendszer fel tud ajánlani számára egy receptet a konkrét muffinhoz, amire éppen néz.

„A felhasználó-specifikus tartalom a viselő érdeklődésétől függően generálódik, majd jelenik meg az interfészen”.

Az eljárás célja a kényelem abszolút fokozása, ugyanis a szabadalom szerint az Apple Glass „lehetővé teszi a felhasználó számára hogy teljesen elmerüljön az élményben, anélkül hogy manuálisan meg kéne adnia bármilyen preferenciát is ”. Ezen felül „a zökkenőmentes integráció csökkenti az energiafelvételt is és növeli az akkumulátor időt ugyanis az eszköz így sokkal effektívebben és gyorsabban használható”.

 

Tárgyak jelölése színekkel az AR térben

A nemrég megjelent különálló szabadalom megemlíti a „Sok téren használható színes megkülönböztető jelzéseket”, ez segíthet majd megkülönböztetni a tárgyakat a mixelt valóságban. Ebben az esetben a tárgyak jelölő címkékkel lesznek ellátva, amik akár QR kódokat is tartalmazhatnak.

 

„A vizuális jelzések 2D-s objektumok, amik bináris kódot (pl. QR kód) vagy más információkat rejtenek a „távoli alapú élmény” eléréséhez. Néhány implementációban, a „távoli alapú élményhez” vezető jelzések (pl. QR kód) tartalmazhatnak fizetési opciót, linkeket weboldalakhoz, vagy elindíthatnak egy újabb „web alapú élményt”.

Így akár kaphatunk egy virtuális „Fizetés” jelölőt is, vagy választhatunk egy másik virtuális tárgyat, ami egy másik környezetbe visz minket.

„A vizuális jelölők csak a készítő által jóváhagyott szankcionált távoli alapú élménybe vihetnek. Néhány implementációban, a vizuális jelölő készítője jelöl majd entitásokat, akik készítik, nyomtatják, és menedzselik ezeket a jelölőket a virtuális térben”.

 

A fejre helyezett kijelző helyes működésének megtartása

Az eddig említett elgondolások mindegyike megegyezik legalább egy téren, ez pedig nem más, minthogy a felhasználó egy környezetben fogja magát találni, ami nem teljesen a valóság. A harmadik szabadalom, amiről szó esett említést tesz arról, hogy a fejre helyezhető kijelző megtartja majd az „a virtuális tárgyak optimális pozícióját a valós térben” attól függetlenül, hogy milyen gyorsan mozgatjuk a fejünket.

 

A leírás ezt több mint öt oldalban fejti ki, röviden azonban annyit érdemes tudni, hogy az Apple Glass, vagy egyéb eszközök „tartalmaznak majd egy személyre szabható állítási mechanizmust”.

„Az állító mechanizmus beleintegrálható a fejre helyezhető kijelzőbe, ahol a fényt vetítő kijelző elem állítható lesz különböző műveletek segítségével. Itt személyre szabható lesz a fény vetítő kijelző egy elemének pozíciója és/vagy az orientációja a kivetítendő felülethez képest”.

 

Az Apple több száz szabadalmat készít évente, ezek azonban közel sem jelentik azt, hogy az itt szereplő megoldások, vagy a készülék, amihez kapcsolódnak valaha is napvilágot látnak majd egy kereskedelmi forgalomba kerülő tárgyban. Természetesen a számos ilyen dokumentáció, ami az „Apple Glass” -hoz és az „Apple AR” -hoz kötődik bizonyítja azt, hogy a cég nagyon is elkötelezett egy ilyen viselhető eszköz elkészítésének irányába.

Ti mit gondoltok az Apple Glass-ról, várjátok már? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: appleinsider

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése