iPad mini 6: az 5 legjobb funkció

Tippek és trükkök   |   2021.11.09 - 12:53   |   Írta: Nagy Bence   |   1791
09. nov iPad mini 6: az 5 legjobb funkció

Még mindig sok mindent lehet szeretni a szeptemberben bemutatott iPad miniben, amely sokak számára remek új táblagép lehet.

Az iPad mini 6 az iPad mini sorozat legújabb belépője és legnagyobb ráncfelvarrása, illetve ez első új modellje 2019 óta, amikor az Apple bejelentette az iPad mini 5-öt egy új, erős chippel és Apple Pencil támogatással. Ha az iPad Mini 6 megvásárlását tervezed, összegyűjtöttünk öt okot, ami miatt mindenképp érdemes beszerezni a táblagépet.

 

Tökéletes méret

Az iPad mini 6 egy 8,3 hüvelykes Liquid Retina kijelzőt kapott, ami azt jelenti, hogy vékonyabb keretekkel rendelkezik, így a felhasználók még zavartalanabbul élvezhetik a könyvolvasást, a webes böngészést, a zenehallgatást vagy a kedvenc játékaikat. Bár ez a "nagy" kijelző nem óriási meglepetés, mégiscsak iPadről beszélünk - gondoljunk csak az óriási, 12,9 hüvelykes iPad Próra - az új iPad Mini mégis maradt nevéhez hűen kis méretű, így könnyen elfér bármilyen táskában, könnyen hordozható és használható.

Ezentúl az iPad mini 6 elhozza a második generációs Apple Pencil támogatást is. A tollat a tablet oldalán tudjuk tölteni (hasonlóan például az iPad Pro modellekhez), így mindig feltöltve tarthatjuk, miközben könnyen hordozhatjuk és sokkal nehezebb elveszítenünk. Korábban az iPad mini 5-öt és az első generációs Apple Pencilt külön kellett hordoznunk, és a tollat sokkal körülményesebb volt tölteni.

 

Touch ID az ujjlenyomatolvasók szerelmeseinek

Az iPhone-felhasználók egyik legnagyobb vágya, hogy az Apple a telefonjaiba is visszahozza a Touch ID-t. Bár a vállalat itt-ott már tesztelt új ujjlenyomatolvasókat az új iPhone-okon, valószínűleg csak az iPad modellekben lesz benne. Az Apple már 2020-ban bevezette a Touch ID-támogatást az iPad Air 4 oldalsó gombján - most is hasonló utat követtek, és az iPad mini 6 bekapcsológombjára is megkaptuk az ujjlenyomat-olvasót.

Érdekes apróság, hogy az iPad Mini Touch ID érzékelője az Apple által valaha tervezett legkisebb ujjlenyomat-szenzor. Ettől függetlenül azonban tökéletesen működik a készülék feloldásához, az Apple Pay segítségével történő fizetéshez és még sok máshoz.

 

 

A15 Bionic chip

Egy új iPad megvásárlása - különösen, ha egy szülőnek vagy idősebb rokonnak vásároljuk - azt jelenti, hogy valószínűleg nagyon sokáig ragaszkodni fognak a táblagéphez. Az iPad mini 6 egyike azoknak az Apple-termékeknek, amelyekről biztosan állíthatjuk, hogy még sok-sok évig fog tökéletesen működni.

Egyrészt az Apple a régebbi készülékeket is meglepően hosszú ideig támogatja, a szoftverfrissítéseket még több év után is meg szokták kapni a régebbi termékek is. Másrészt az iPad mini 6 egy új chippel, az A15 Bionic-kal bővült, ami körülbelül 80%-kal gyorsabb, mint az előző modell, így nem lesz olyan feladat, ami gondot tudna okozni neki.

 

Rivaldafény (Center Stage) és a kamerák

Az új tablet egyik legérdekesebb képessége a Rivaldafény (Center Stage. Az év elején az M1 iPad Próval bevezetett funkciót az Apple meglepő módon úgy döntött, hogy ezt a funkciót az összes új iPadre elhozza: az alapmodellre és az iPad mini 6-ra is.

Az iPad mini 6 egy 12 megapixeles, 122°-os látómezővel rendelkező, széles látószögű előlapi kamerát kapott. Ezt kombinálva az A15 Bionic processzorral, a gépi tanulással és egyebekkel, a szelfikamera képes arra, hogy kövessen minket, amikor videóbeszélgetést (FaceTime, Zoom) folytatunk.

Az iPad mini 6 ezen felül tud 4K minőségben videót felvenni, támogatja a Smart HDR 3-at (akárcsak az iPhone 12), szóval ahhoz képest, hogy egy kisméretű tablet, nagyon jó minőségű kamerákkal van ellátva.

 

5G, 5G és 5G

Az Apple-nek egy kis időbe telt, de amióta az iPhone 12 bemutatkozott 5G támogatással, a vállalat már az M1 iPad Pro, az iPad Mini 6 és az iPhone 13 esetében is elhozta ezt a technológiát.

Magyarországon még gyerekcipőben jár az 5G hálózat kiépítése, azonban ha hosszú távra tervezünk, az iPad Mini 6-tal nem lőhetünk mellé, ugyanis Wi-Fi 6 és 5G-kapcsolattal is meg tudjuk vásárolni.

 

Összegzés

Az iPad mini 6 egy kifejezetten jó tablet; kis mérete ellenére egy gyors, jól működő táblagépet kapunk, ha a vásárlás mellett döntünk. Hazavitel után egy nagyon jó minőségű táblagépként mutatkozik be, amelynek teljesítményét tekintve méretosztályában nem igazán akad versenytársa. Ami az alternatívákat illeti, azok, akik egy rendkívül nagy teljesítményt nyújtó, kompakt készüléket keresnek (vagy némi pénzt spórolnának), csak az elődöt, az Apple iPad mini 5-öt vehetik figyelembe (ha ragaszkodnak az Apple termékeihez). Ha egy nagyobb tablet sem ijeszt el, akkor természetesen ott vannak a cég más táblagépei is, mint például a kedvezőbb árú iPad, a kisméretű iPad Pro vagy az iPad Air.

 

Forrás: 9to5mac.com

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése