Az iOS 15 egyik leghasznosabb funkciója

Tippek és trükkök   |   2021.11.08 - 23:10   |   Írta: Nagy Bence   |   2995
08. nov Az iOS 15 egyik leghasznosabb funkciója

Már több mint egy hónapja használhatjuk az iPhone-ok szoftverének legújabb verzióját, az iOS 15-öt - ennyi idő alatt megismerhettük az összes funkciót, kitapasztalhattuk, hogyan működik az új szoftver.

Nézzük meg, hogyan működik az iOS 15 egyik legjobb funkciója: a Fókusz Mód.

A Fókusz Mód a Ne Zavarjanak funkció frissítése. A már megszokott Ne zavarjanak mód olyan újításokat kapott, mint például a helyzetünktől függő alkalmazásértesítések, a különböző szituációk beállítása (ezek függvényében kapunk értesítéseket különböző alkalmazásoktól) és az automatikus válasz lehetősége. Az Apple célja a Fókusz Móddal, hogy a felhasználók nagyobb kontrollt kapjanak, és a saját élethelyzeteikhez igazíthassák az értesítéseiket.

 

Hogyan használjuk a Fókusz módot?

Az iOS 15-öt futtató iPhone vagy iPad készülékeken a Beállításokban érhető el a Fókusz Mód. Itt néhány előre beállított opciót találunk: Ne zavarjanak, Vezetés, Alvás, Személyes, Munka, valamint  egy “+” gombot a jobb felső sarokban - ezzel tudunk új módot létrehozni. Legalul pedig egy ‘Megosztás eszközök közt’ funkciót találunk. Ha ezt bekapcsoljuk, minden Apple eszközünk, legyen szó például iPad-ről vagy Apple Watch-ról, az adott fókuszt fogja használni és csak az aktuális módban engedélyezett alkalmazásoktól kapunk üzenetet.

Ha egy saját Fókusz módot kívánunk telefonunkhoz hozzáadni, a jobb felső sarokban levő '+' gombbal tehetjük meg. Ha rákattintunk, kapunk egy sor javaslatot az Apple által (pl.: Játék, Tudatosság) vagy az 'Egyéni' feliratra kattintva tudunk teljesen új módot létrehozni. Megadhatunk saját nevet, kiválaszthatjuk a mód színét és egyedi ikont rendelhetünk hozzá. Az ezt követően megjelenő ablakon szabhatjuk személyre, hogy kitől engedélyezünk hívásokat vagy üzeneteket, majd ha ezt kiválasztottuk, el kell döntenünk, hogy mely applikációk küldhetnek nekünk értesítéseket, amikor a mód be van kapcsolva. 

Egy érdekes funkció az 'Időérzékenyként megjelölt értesítések azonnali küldése': ez az Apple által fontosnak titulált értesítések küldését engedélyezi (ilyen lehet például a Naptár vagy az Emlékeztetők értesítései), még akkor is, ha az adott alkalmazás egyébként nem küldhet push-értesítéseket. Ez az utolsó lépés, ezt követően készen áll a Fókusz a használatra. 

Azonban a Fókusz módnak is vannak extra beállításai, amelyek még hasznosabbá teszik a funkciót - ezeket az adott fókuszmódra kattintva érhetjük el.

 

 

A beállítások név alatt négy opciót szabhatunk személyre. A 'Fókusz állapota' menüpontban lehetőségünk van bekapcsolni, hogy az Üzenetek alkalmazásban megjelenjen-e, hogy éppen nem kapunk értesítést. 

A 'Főképernyő' menüpont rejti a Fókusz vitathatóan egyik leghasznosabb funkcióját. Egyrészt itt tudjuk kikapcsolni az értesítési jelvényeket (az appok jobb felső sarkában levő piros kis köröket). Emellett szintén itt tudunk egyéni oldalakat hozzáadni a fókuszmódhoz. Ez talán a legjobb része a Fókuszmódnak, ugyanis ez azt jelenti, hogy ki tudjuk választani a főképernyőnk melyik oldalai lesznek láthatóak, ha a telefonunkat az adott módba rakjuk. Ez akkor kifejezetten hasznos, ha az egy kategóriába tartozó alkalmazásokat egy oldalra rakjuk: például a közösségi média alkalmazásokat, a játékokat egy oldalra gyűjtjük, majd az 'Alvás' fókuszmódban elrejtjük ezt az oldalt. 

Ezt követően a 'Zárolási képernyő' alatt dönthetjük el, hogy a Fókuszmód bekapcsolása a záróképernyő elhalványulását jelentse, vagy hogy a meg nem kapott üzeneteket megjelenítse-e a telefon. A negyedik opciót kiválasztva pedig lehetőségünk van a Fókuszmód nevének és megjelenésének (szín, valamint ikon) megváltoztatására. 

Ezek mellett lehetőségünk van a Fókuszmód bekapcsolását is automatizálni: be tudjuk állítani, hogy egy adott időtartam alatt, egy adott helyhez érkezés vagy távozás során, vagy egy adott applikáció megnyitásakor melyik Fókuszmódunk kapcsoljon be. Emellett az Apple felkínál egy 'Intelligens aktivitás' funkciót is: ez azt jelenti, hogy a telefon a viselkedésünkből tanulva fogja magától bekapcsolni az adott Fókusz módot. Tehát ha hazaérkezünk, akkor a ‘Személyes’ módot aktiválja, míg ha a munkahelyünkre érkezvén az ott leggyakrabban használt módot. 

Személy szerint az én egyik kedvenc iOS 15-ös funkcióm a Fókuszmód. A Ne Zavarjanak mód fejlesztése kifejezetten hasznos lett, számos újítást hozott és ha kihasználjuk, teljesen megreformálhatjuk az értesítéseket telefonunkon.

 

Forrás: The Verge


Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése