Sokáig hiány lesz az iPhone-okból

Tech Hírek   |   2021.11.09 - 10:03   |   Írta: L Ferenc   |   5271
09. nov Sokáig hiány lesz az iPhone-okból

A chiphiány megteszi a maga nem éppen pozitív hatását.

A globális chiphiány szinte minden iparágat sújt, elég csak arra gondolni, hogy egyes autótípusokra mostanság már 70 hetes szállítási határidőket mondanak a gyártók, és bizony a techszektorban sem minden fenékig tejfel. A chiphiány okozta nehézségek sokáig elkerülték az Apple-t, azonban az utóbbi időkben az amerikai mamutcég is elkezdte érezni annak igencsak káros hatásait.

A vállalat első embere, Tim Cook nemrégiben azt nyilatkozta, hogy az előző negyedévben mintegy 6 milliárd dolláros vesztesége származott az Apple-nek abból kifolyólag, hogy egyszerűen nem tudott elegendő chiphez jutni. Cook ezzel kapcsolatban továbbra sem túl optimista, meglátása szerint az aktuális negyedévben ennél is komolyabb károkat okozhat a chiphiány.

Iparági források úgy látják, hogy a chiphiány várhatóan csak nagyon lassan fog enyhülni, melynek következtében az új iPhone-ok adott esetben továbbra is hiánycikknek fognak számítani. Egyes szakértők szerint legkorábban 2022 februárjában fordulhat elő, hogy az Apple képes lesz annyi iPhone 13-at gyártani, mint amennyi iránt a piacon igény mutatkozik. 

Az Apple-t egyébként a riválisainál kevésbé sújtják a chiphiány okozta problémák, ami annak köszönhető, hogy a hatalmas készpénz mennyiséggel rendelkező vállalat rá tudta venni régi tajvani gyártópartnerét, a TSMC-t arra, hogy a gyártósorai jelentős részét a számára tartsa fenn. 

Emlékezetes, hogy az Apple legutóbb idén szeptemberben mutatott be új okostelefonokat, konkrétan a szuperkompakt iPhone 13 minit, az arany középutas iPhone 13-at, a fejlett kameraszettes iPhone 13 Prót és a mindent bele kategóriás hatalmas iPhone 13 Pro Maxet.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése