iPhone 11 dummy a kezünkben

Tesztek   |   2019.08.15 - 18:33   |   Írta: N Marcell   |   7723
15. aug iPhone 11 dummy a kezünkben

Igaz, csak a készülő telefonok dummy modelljei és tokjai, de már tisztán látható, mit tervez idén az Apple.

Már csak néhány hétre vagyunk az iPhone 11 megjelenésétől, és az ahogy minden évben lenni szokott, egyre több minden derül ki idő előtt az Apple idei csúcsmobiljáról. A folyamatos pletykák és szivárgások miatt egyre biztosabb kép körvonalazódik a 2019-es iPhone-ok kinézetéről és tudásáról – bár ez utóbbi csak a bemutató során derül ki teljesen, a telefonok külseje már hetekkel korábban megmutatkozik, szinte teljes bizonyossággal. Hogy miért is? Nos, annak több oka van. 

Kezdetnek csak a rajongók publikálnak saját maguk által készített képeket és 3D-s modelleket, amiben azt mutatják meg, szerintük hogyan fog festeni az aktuális iPhone, a mobilpiac trendjeit és újításait látva. Ez persze a legkevésbé megbízható forrás, hiszen egy saját kútfőből dolgozó dizájner akarva-akaratlanul is szubjektíven végzi a munkáját, így a fanok által készített formatervek inkább azt tükrözik, amit a készítőjük szeretne, és nem azt, ami a valóság. Második körben befutnak a szivárogtatások: ezek lehetnek a gyárakban, suttyomban fotózott képek, de akár teljes tervrajzok is, amikre valahogy az internet népe rátette a mancsát. Ezek már jóval biztosabb képet alkotnak, de ebben a stádiumban még simán csúszhat baki a számításokba, hiszen a kémfotók általában nem a legmegbízhatóbb forrásból származnak, illetve simán lehet, hogy a tervrajzoknak csak egy korábbi verzióit sikerül megszereznie szemfüles tolvajoknak. A végső szakasz csak a telefon megjelenése előtti utolsó hetekben-hónapokban kezdődik meg, ekkor már befejeződött a tervezési fázis, és az Apple gyártósorai már gőzerővel dolgoznak, hogy a rajtra elég iPhone-t sikerüljön bespájzolni. Ekkor kerülnek képbe a tokgyártók és a dummy modellek. A dummy modell az iPhone fizikai manifesztációja, bármiféle tudás nélkül: egy műanyagdarab, aminek méretei és kialakítása megegyezik a végső termékkel. Létezésének egyetlen célja a tokgyártó cégek segítése, akik a dummy modellek alapján tudják megkezdeni az új iPhone-ra tervezett kiegészítőik gyártását, hogy az első körös vásárlók is gyorsan felszerelhessék vadonatúj mobiljaikat némi védelemmel. Pontosabban nem, a dummy-k egy másodlagos célt is szolgálnak: minden évben megmutatják a nagyközönségnek, hogyan is fog kinézni a legújabb Apple csúcsmobil kialakítása. Ez a helyzet idén is: sikerült dummy modelleket és tokokat szereznünk a Pitakától, így meg tudjuk mutatni, mire is számíthatunk ősszel, a telefon bemutatójakor. 

 

Az iPhone 11 (f) és az iPhone 11 Max (l) dummy modelljei

 

Hát igen. Tisztán látszik az, amitől tartottunk: a hatalmas kamera-kitüremkedés, ami három lencsének ad helyet. A három kamerával még nem is lenne gond, inkább azzal nem elégedettek a felhasználók, ahogy az Apple mérnökei megoldották az elhelyezésüket. A telefonok hátán ugyanis az előző, kétlencsés generációk kameraméretének pontosan a kétszerese kap majd helyet, ahogy ez a tokokon látszik is: 

 

Baloldalt az iPhone 11 Max, középen egy iPhone XS, jobboldalt pedig az iPhone 11 tokja

 

Mind a kicsi, mind a nagy verzió megkapja az irdatlan dudort hátra, így az iPhone XS-hez és XS Maxhoz hasonlóan valószínűleg idén sem lesz semmilyen különbség a két telefon között, leszámítva természetesen a kijelző méretét (az idén érkező XR-utód viszont csak két lencsét kap az azonos méretű házba, arról erre tudtok bővebben olvasni). Öröm az ürömben, hogy olyan nagyra sikerült a kamerákat tervezni, hogy szinte egyáltalán nem hintázik a telefon, ha tok nélkül letesszük egy asztalra, bár manapság szinte senki sem használja tok nélkül a telefonját, így ez a ’funkció’ sem marad meg sokáig. Viszont felfedeztem egy érdekes különbséget a dummy modelleken: a Max kivitel kamerái a nagy téglalapon belül külön-külön, köralakú üveglencsékben foglalnak helyet, míg a kisebb iPhone 11 kamerái korong nélkül, pucéran ülnek a borításuk alatt. Erre gondolok:

 

 

Hogy ez a végleges dizájnban is így néz-e majd ki, az egyelőre rejtély – illetve számomra az is rejtély, hogy milyen szerepe lenne az extra üvegnek az iPhone 11 Max kameráin a megkülönböztetési lehetőségen kívül. Mondjuk az már önmagában jó pont lehet a nagyképűbb vásárlóknál, akik tavaly igencsak bajban voltak, hiszen a méregdrága iPhone XS Max készüléküket a laikusok simán összetéveszthették holmi mezei iPhone XS-sel.

 

 

A harmadik lencse a pletykák szerint egy széles látószögű szenzor lesz, amivel az Apple hivatalosan is belép a háromkamerások klubjába. A telefon ezen felül viszont szinte teljesen változatlan. Ugyanúgy megvan a notch, nem kapunk teljes kijelzőt beágyazott vagy mozgó szelfikamerával; maradnak az antennacsíkok és felemás hangszórók, illetve a fejhallgató jack sem támadt fel (ami nem meglepő, hiszen már a Samsung is ejtette a portot, de arról majd egy későbbi cikkben). A telefonok méretei sem változtak, a dummy ugyanazt a 143,6 x 70,9 x 7,7 millimétert foglalja, mint amit az iPhone XS is (157,5 x 77,4 x 7,7 mm a Max esetében). Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy ezek a modellek csak a tokgyártók számára készült másolatok, akiknek csak a fizikai kiterjedésük számít a tokok elkészítéséhez, így a kozmetikai részletek szinte biztos, hogy nincsenek a helyükön. Ezek közül a legszembetűnőbb az Apple logó, amit taktikusan a készülék hátának közepére sikerült elhelyeznie a dummy kreálójának – ez szinte biztos, hogy feljebb fog vándorolni, a korábbi iPhone-okon megszokott helyére. 

 

 

Beszéljünk egy kicsit a tokokról is. Az iPhone 11-hez készült Pitaka MagCase tokok az iPhone X-nél és XS-nél megszokott aramid alapanyagból lettek megformálva, és azon kívül hogy vékonyak és biztoságosak, további részleteket árulnak el a telefonról. Néhány forrás az év folyamán pedzegette, hogy az Apple átszabni készül a némító gombot, ami függőleges orientáció helyett innentől vertikálisan mozgott volna – azonban ahogy a tokról is bebizonyosodott, a kivágás mérete nem változott, így valószínűleg megmarad a lapos gomb, és elfordulni sem fog. A másik érdekes részletet alul találjuk: a tokok alsó kivágásának mérete sem változott, így ahogy sejthettük, idén sem térnek át az iPhone-ok USB-C-re. Az Apple Pro termékvonalai (MacBook, iPad) már megtették, így remélhetőleg csak idő kérdése, hogy a telefonokon is lecseréljék a Lightningot a szupermodern csatlakozóra. A Pitakások egyébként már készen állnak a következő iPhone-rohamra, így ha úgy döntötök, hogy vesztek a kérdésés telefonokból, akkor ezen a linken tudtok majd beszerezni hozzá némi védelmet – már többször volt dolgunk a Pitaka termékeivel, és még soha nem okoztak csalódást. Ráadásul a PITAKA10%OFF kóddal a mostani és jövőbeli vásárlásaitokból 10% lejön, így használjátok ki a lehetőséget, amíg csak tudjátok!

 

 

Az új iPhone-ok persze nem csak a kamera terén újulnak majd meg. Hallottuk már hírét a bilaterális töltésnek (amikor a telefon a hátán keresztül tud tölteni bármit, amit rátesznek), erősebb hardvernek, nagyobb akkumulátornak és mindenféle új funkciónak – ebben a cikkben részletesen kifejtem, mikre is számítunk. A kamerák pedig... nos, igen. Mostmár kilencvenkilenc százalékig biztos, hogy ilyenek lesznek. Tisztában vagyok vele, hogy a dizájn szinte senkinek sem tetszik – ez az első pont, amikor én is azt mondom, hogy csúnya lesz az iPhone – de bele kell törődnünk a dologba. Azt pedig sosem szabad elfelejteni, hogy az Apple szinte minden évben eljátssza ugyanezt: kidobnak egy megosztó dizájnt, amit eleinte az emberek utálnak, megjelenéskor egyre több mindenkinek megtetszik, végül pedig hopp – pár év múlva ’mint a legszebb iPhone’-ként hivatkoznak rá. Így volt ez a 6-tal is, amikor a nagy tepsi méreten ment a pánik, a 7 Plus dupla kameráival is (ami azóta alapfunkcióvá vált majdnem minden telefonban), és a X vertikális lencseelrendezésével és kijelzőszigetével is, melyek szinte minden második mobilon szembejönnek, mióta az Apple piacra dobta a jubileumi iPhone-t. A cupertinóiak nagyon jól tudják, hogy milyen hatalmas behatásuk van a piacra, és nem is félnek kihasználni – tudják, hogy nem tudnak nagyon mellényúlni, hiszen sok gyártó mennek utánuk, a felhasználók pedig előbb-utóbb hozzászoknak a megosztó kialakításokhoz, ha eleget látják őket (micsoda meglepetés, a Google Pixel 4 renderein már vissza is köszön egy kellemetlen ismerős). 

 

 

Egy azonban biztos: az új iPhone mindig megkülönböztethető. Ha egy kicsit is értesz hozzá, akkor egy egész szobán keresztül is akarva-akaratlanul kiszúrod, ha valaki a legújabb iPhone-t tartja a fülénél, az Apple pedig zseniálisan alakítja úgy a termékeit, hogy ez a fontos marketingelem mindig megmaradjon. Így volt ez korábban is, így lesz a jövőben is, a jelenben pedig itt állunk egy csúnyácska iPhone-nal. Azért majd megszokjuk, nemde?

 

Mit gondoltok az új iPhone-ok dizájnjáról, és arról, hogy az Apple direkt változtatgatja a kinézetet a felismerhetőség érdekében? Osszátok meg velünk a gondolataitokat kommentben vagy Facebookon!

Forrás: StillApple

Kapcsolódó cikkek: 
Kommentek megjelenítése