Megvannak az eredmények: így befolyásolja a Spectre-frissítés az iPhone-okat

Tesztek   |   2018.01.15 - 17:07   |   Írta: N Marcell   |   9404
15. jan Megvannak az eredmények: így befolyásolja a Spectre-frissítés az iPhone-okat

A biztonságosabb szoftver komoly változásokat hoz.

Az Apple iOS 11.2.2-vel próbálja kiküszöbölni a Spectre nevű biztonsági rést a Safarin belül (az egész Meltdown-Spectre ügyről itt olvashattok egy terjedelmesebb anyagot). Mint tudjuk, ezek a fejlesztések komoly teljesítménycsökkenéssel járhatnak, így sokan kíváncsiak rá, hogyan muzsikál majd a biztonságosabbá tett telefonjuk. Több nagy forrás is nekiállt benchmarkolni a készülékeit, az eredmény pedig igencsak kellemetlen. 

A tesztek működése 

Az alábbi benchmark egy iPhone 6-on futott, háttérben futó alkalmazások nélkül (az eszköz a Melv1n munkatársának tulajdona). Az első teszt során az iOS 11.1.2, a másodiknál pedig az iOS 11.2.2. hajtotta belülről a telefont. Mivel semmi egyébbel nem kellett foglalkoznia, a készülék az összes erőforrását bevetette a teszt lefuttatása során, a minél pontosabb eredmény érdekében. Extra infó: az iOS nyelve holland, maga a rendszer jailbreakeletlen. Az eszköz nem felújított modell volt, az akkumulátor sem lett kicserélve. 

A számok

  • Single-Core: csak egyetlen processzormagot figyelünk meg külön
  • Multi-Core: egyszerre több mag is megfigyelés alatt áll

A kiterjedt eredményeket a Melv1n oldalán találjátok.

Konklúzió

Mint láthatjátok, elég komoly csökkenés állt be a processzor teljesítményében - akár 40%-kal is kevesebbet mutattak a tesztek, mint az iOS 11.1.2. esetén. Persze senkinek sem lesz ínyére egy ilyen komoly visszalépést tenni, de a biztonsági frissítés sajnos szükséges rossz; nem érdemes kikerülni. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy az eredmények változhatnak, mivel rengeteg faktor közrejátszik egy ilyen benchmark során. Az iPhone modelljének függvényében is lehetnek eltérések, valamint az Apple teljesítménycsökkentő szoftvere sem tett jót a telefonok gyorsaságának. Mások azt tapasztalták, hogy hosszabb távú teszteléskor az eredmények folyamatosan ingadoznak, nem mutatható ki konkrét változás; egyszerűen nincs 100%-ig biztos válasz a kérdésekre. Mi továbbra is azt tudjuk tanácsolni, hogy frissítsétek a készülékeket, valamint reménykedjünk, hogy hamarosan megoldódik az egész mizéria. 

Ti frissítettetek már? Mik a tapasztalatok, lassabb a telefon? Akinek van benchmark teszt eredménye küldje le nekünk.

Forrás: AppleRider/Melv1n

Kapcsolódó cikkek:

 


Kommentek megjelenítése