Megéri előfizetni a mesterséges intelligenciáért? - 1. rész

Tech Hírek   |   2024.02.29 - 10:59   |   Írta: Hidasi Ákos   |   9149
29. feb Megéri előfizetni a mesterséges intelligenciáért? - 1. rész

Chat GPT VS Google Gemini

Mindenki a legjobb AI chatbothoz való hozzáférést akarja a havi 20 dolláros előfizetésért cserébe. Hogy azt kapod-e meg, az attól függ, milyen funkciók fontosak a számodra.

Az AI chatbot-előfizetések, mint például a Google Gemini Advanced és az OpenAI ChatGPT Plus tesztelésével a probléma az általánosságuk. Ugyanazt az eszközt különböző alkalmazási módokhoz használják; ugyanazt a szoftverszolgáltatást, amelyet a San Franciscó-i fejlesztők a legújabb alkalmazásuk elkészítéséhez használnak, a magyar szülők is használhatják a gyerekük Mancs őrjárat témájú születésnapjának megtervezéséhez. Bár a vállalatok gyakran ezoterikus összehasonlítási mutatókkal próbálják bizonyítani chatbotjuk felsőbbrendűségét, nehéz lehet felismerni, hogy egy chatbot technikai képességei hogyan vezetnek jobb élményhez a te, vagyis a felhasználó számára.

A Google a legújabb vállalat, amely az egyik legjobb AI chatbotját előfizetéses termékként kínálja. Február elején a vállalat havi 20 dollárért kezdte el kínálni a Gemini Advanced hozzáférést. Ezzel a Google az OpenAI által teremtett precedenst követte, amely havi 20 dollárért árul hozzáférést a GPT-4-gyel működő chatbotjához. Emellett a Microsoft ugyanennyiért árul előfizetést a csúcseszközéhez, a Copilot Pro-hoz (amely szintén a ChatGPT-4-en alapul). De vajon tényleg szükség van-e arra, hogy egy újabb drága előfizetést számíts be a költségvetésébe? Miután sok órányi felhasználói teszt eredményét néztem végig, amiket ezeken az előfizetéses chatbotokon végeztek azok korlátainak feszegetésével, a két fő tanulságom 2024-ben is ugyanaz marad, mint amit tavaly is levonhattunk, amikor ezek a szolgáltatások először megjelentek.

Először is, a legtöbb embernek megfelel az ingyenes opció. Ha speciális igényed van az eszközre, mint például a kódolás, vagy kísérletezni szeretnél a jelenleg elérhető legerőteljesebb AI-modellekkel és funkciókkal, akkor a Gemini Advanced vagy a ChatGPT Plus talán megéri a havi 20 dollárt. Az átlagos chatbot-felhasználó számára, aki a mesterséges intelligenciát a munkahelyén e-mailek, otthon pedig Rick és Morty-rajongói fikciók készítéséhez használhatja, a ChatGPT és a Gemini alapváltozatai ingyenesek, kompetensek és sokkal erősebbek, mint bármi, ami a közelmúltban elérhető volt.

A második legfontosabb tanulság? Ne bízz azonnal a válaszokban. Ez már milliószor elhangzott, és azért vagyok itt, hogy újra elmondjam: A chatbotok szeretnek hazudni. Például a korábbi tesztek során előfordult, hogy a ChatGPT képelemző funkciója magabiztosan bár de tévesen az elemzett multivitamint merevedési zavarokra felírt tablettának jelölte meg, ami potenciálisan veszélyes zavart okozhat.

Ha azonban ezek után is még mindig szeretnél előfizetni egy AI chatbot eszközre, de nem tudod, melyik a legmegfelelőbb a számodra? Íme néhány hasznos információ a Gemini Advanced és a ChatGPT Plus összehasonlításáról - és arról, hogy mi különbözteti meg az egyes előfizetéseket.

 

Mit tartalmaznak az AI Chatbot előfizetések


Gemini Advanced a Google-tól:

A Gemini Advanced csomagajánlatként a legtöbbet kínálja a felhasználóknak egy lenyűgöző chatboton felül. Igen, a havi 20 dolláros AI Premium előfizetéssel hozzáférést kapsz a Google legjobb AI-modelljéhez, a Gemini Ultra 1.0-hoz, de ebben az árban benne van minden, amit a vállalat Google One előfizetése kínál, amihez 2 terabájt felhőalapú tárhely is jár. A vállalat várhatóan az előfizetés részeként a Gemini integrációját a Gmailhez és a Dokumentumokhoz is hozzáadja majd. A Google nemrég jelentett be egy másik új Gemini-modellt, a Gemini Pro 1.5-öt, amely a jelenlegi iterációnál több adat feldolgozására képes, de ez egyelőre nem elérhető a nagyközönség számára.

 

ChatGPT Plus az OpenAI-tól:

Ha korábban már kísérleteztél AI chatbotokkal, akkor jó eséllyel ismered a ChatGPT használatát, ami a GPT-4 és a Dall-E 3 segítségével meglehetősen egyszerűvé teszi az átállást a ChatGPT Plus-ra. Bár az OpenAI előfizetése nem tartalmaz olyan járulékos előnyöket, mint a felhő tárhely, van egy exkluzív, innovatív funkciója: a GPT áruház. Itt létrehozhatod és megoszthatod a ChatGPT különböző helyzetekre optimalizált, egyéni változatait másokkal.

 

Copilot Pro a Microsofttól:

A ChatGPT Plushoz hasonlóan a Copilot Pro előfizetéssel korlátlan hozzáférést kapsz a GPT-4 és a Dall-E 3 programhoz. Az OpenAI technológiájára épülő Copilot Pro legfőbb megkülönböztető jegye a Microsoft produktivitási szoftvercsomagjával való integráció. Az AI-eszközök közvetlenül az Excel, az Outlook és a PowerPoint programokon belül is használhatók, ha Ön aktív Microsoft 365 előfizető.

 

A Gemini Advanced és a ChatGPT Plus kimeneteinek összehasonlítása 

Bár a az ilyen összahasonlítások és tesztelések mindig érdekesek, ne feledd, hogy ezek az összehasonlítások arra szolgálnak, hogy áttekintést adjanak az eszközök működéséről. A tesztek nem mindenre kiterjedőek. (Például túlságosan tisztelem a programozókat ahhoz, hogy úgy tegyek, mintha fel tudnám mérni egy AI-eszköz szoftverfejlesztésre való alkalmasságát.) Továbbá, mivel a Microsoft ajánlata ugyanazokat a generatív AI-modelleket használja, mint az OpenAI szolgáltatása, hasonló eredményekre számíthatsz mindkét eszköztől. Ezért csak a ChatGPT Plus és a Gemini Advanced eredményeit hasonlítottam a cikk második felében össze, amit ide kattintva tudsz elolvasni.

Forrás: Wired

 

Kapcsolódó tartalmak:

 


Kommentek megjelenítése