Csak még egy dolog... 1. rész

AlmaBlogger   |   2024.02.27 - 08:15   |   Írta: Hidasi Ákos   |   11756
27. feb Csak még egy dolog... 1. rész

A legzseniálisabb Apple termékbejelentések

iPod! iMac! iPhone! iPad! - és néhány olyan dolog, ami nem i-vel kezdődik! - Az Apple színpadi bemutatói mindig is nagyszerűek voltak

Mielőtt még mindannyian eluntuk volna azt a tényt, hogy az Apple okostelefonjairól szóló pletykákat rendszeresen és könyörtelenül előre kiszivárogtatják és megjelentetik, az Apple rendezvényei tele voltak valódi meglepetésekkel. És még az elmúlt években is az Apple gondoskodott a furcsa sokkról, akár úgy, hogy valahogyan titokban tartotta a dolgokat, akár úgy, hogy a spekulációkon túlmutatóan lépett fel. Íme a legjobb Apple-leleplezések, amiket a cég tett a múltban.

Átfésültük az Apple történetét, hogy megtaláljuk a kedvenc Apple-központú meghökkentő, show-szerű pillanatainkat, és azt a mondatot, amelytől egykor minden Apple-rajongó hátán végigfutott a hideg: "CSak még egy dolog..."

 

Steve Jobs WWDC kérdezz-felelek (1997)

1997-ben az Apple egy igazán nehéz helyzetben találta magát, Steve Jobs pedig tanácsadóként tért vissza, azaz akkoriban még nem volt ideiglenes vezérigazgató, azaz "iCEO". A WWDC-n a fejlesztőkkel folytatott kérdezz-felelek ellentmondásban volt az akkori vállalati prezentációkkal. Ez az esemény az eseményen belül meglepő emberséggel mutatta meg, merre fog haladni az Apple a következő évtizedben.

 

Bill Gates nagyban jelenik meg (1997)

Az Apple visszatérésekor Steve Jobs bejelentette a Microsofttal való partnerségét. “Fúúj!" - hahotázott a tömeg. Jobs folytatta. "Keresztlicencelés!" FÚÚÚJ! "Az Apple úgy döntött, hogy az Internet Explorer lesz a Macintosh alapértelmezett böngészője..." FÚÚÚÚÚÚÚJ! A komikus színpadiasságot fokozta, hogy Bill Gates óriási videó formájában jelent meg, Jobs fölé magasodva. Ez olyan volt, mint egy rossz előjel. De Jobs előrelátó volt: "El kell engednünk azt a gondolatot, hogy ahhoz, hogy az Apple nyerjen, a Microsoftnak veszítenie kell."

 

iMac (1998)

Kevesebb mint egy évvel azután, hogy egy új vezetőség vette át az Apple irányítását, Jobs egy élesen fókuszált fogyasztói hálózatot vázolt fel: egy-egy "asztali" és "hordozható" termék a "fogyasztói" és a "profi" vásárlók számára. A fogyasztói asztali számítógép az iMac lett, amely Jobs szerint "az internet izgalmának és a Macintosh egyszerűségének házasságából" született. Többé már nem volt minden számítógép unalmas bézs színű doboz. Néhány PC-gyártó azonban ezt nem értette meg, és nevetséges módon áttetsző színes műanyagdarabokat hegesztettek a bézs színű dobozokra. Ez lett minden idők egyik legikonikusabb számítógépe.

 

iBook (1999)

Az Apple rácshálójának utolsó "üres négyzetét", a fogyasztói hordozható számítógépeket a vásárlók igényei szerint töltötték ki: egy "iMac to go". Utólag visszagondolva az apró noteszgép kicsit úgy nézett ki, mint egy cukorkaszínű vécéülőke, de akkoriban az volt a ritka, aki nem volt elkápráztatva és meglepve. (És "még egy dolog", Jobs megjegyezte, hogy vezeték nélküli is volt).

 

OS X (2000)

Az internet növekvő népszerűsége ellenére (részben az iMac révén) az Apple-nek még mindig sikerült titokban tartania néhány dolgot, köztük az OS X nagy részét. Jobs egy meglepően haszonelvű demóban mutatta be, de rengetegen kapkodták a fejüket, amikor a Dock nagyító és minimalizáló funkcióját használta.

 

Nincs többé iCEO (2000)

Miután Jobs két és fél évig az Apple "ideiglenes" vezérigazgatója volt, az "ideiglenes" részt elhagyta. Az OS X nagy tapsot kapott aznap, de a legnagyobbat annak a pillanatnak tartották fenn, amikor mindenki rájött, hogy Jobs hosszú távon marad a cégnél.

 

G4 Cube (2000)

Az Apple egy új asztali géppel bővítette termékmátrixát, amely a PowerMac erejét az iMac eleganciájával, csendességével és miniatürizálásával kívánta ötvözni. Képek már keringtek az interneten, de az Apple ügyvédei jól jogászkodtak, ami azt jelenti, hogy a gyönyörű készülék - amely talán az Apple legjobbja volt ebben a tekintetben - még mindig sokakat meglepett, amikor bemutatták.

 

iPod (2001)

A pletykák már kavarogtak, de az Apple-nek nagyrészt sikerült titokban tartania az ultrahordozható lejátszóját. Az iPod akkora volt, mint egy kártyapakli, 1000 dal tárolására volt alkalmas, az Apple notebookjainál fejlettebb akkumulátorral rendelkezett, és könnyed kezelhetőséggel büszkélkedhetett. A szakírók az árat kifogásolták, de az Apple megtette az első lépéseket egy másik iparág forradalmasítása felé. A következő évben pedig újabb iPoddal kapcsolatos meglepetés következett: Windows-támogatás.

Most már természetesen tudjuk, hogy az iPod korszaknak vége, ez azonban semmiben sem teszi semmissé az anno forradalminak számító készülékek zsenialitását.

 

iMac G4 (2002)

Ezt egy kicsit elrontotta, hogy a Time kanadai kiadása egy nappal az Apple előadása előtt a címlapon megjelentette a számítógép fotóját; ennek ellenére a közönség még mindig el volt ájulva a Pixar Luxo című filmjének és az iMac hátuljának lefűrészelésének összeházasításán. Különleges hangulata volt az előadásnak, az biztos.

 

Az Intel váltás (2005)

A pletykák már korábban is arról szóltak, hogy az Apple hamarosan ágyba bújik az Intellel, de mégis megdöbbentő volt, amikor Jobs a színpadon kijelentette, hogy ez igaz. Ezúttal nem volt fújolás, tekintve, hogy az aznapi Macek belsejében lévő PowerPC-k az Intel pörköléséből átmentek abba, hogy maguk is pörköltek legyenek. Mára persze az Apple már dobta az Intelt, áttérve a saját Apple Siliconjára.

Ez a cikkünk egy kétrészes cikksorozat első része. A második rész elolvasásához (amiben a végképp legikonikusabb Apple bejelentések kerülnek sorra) kattints ide.

forrás: Stuff

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése