Mi az Apple végső célja a Vision Pro-val?

Almás Pletykák   |   2024.02.26 - 20:06   |   Írta: Hidasi Ákos   |   14788
26. feb Mi az Apple végső célja a Vision Pro-val?

Hová vezet majd ez a teljesen új irány?

Az Apple végre leszállította a régóta várt Vision Pro-t, ami a megjelenése után természetes módon hatalmas port kavart. Az Apple legújabb és leginnnovatívabb kütyüje sokakat lenyűgözött, másokat pedig elgondolkodtatott, hogy mi is az élet valódi értelme ma és a jövőben. Sok emberben megfogalmazódott valószínűleg az a kérdés, hogy vajon mik az Apple céljai a Vision Pro-val és annak hosszú távú lehetőségei. Azt hiszem ez egy olyan kérdés, ami kicsit félve mindannyiunk fejében megfordult már. A Ready Player One-t idéző disztópikus képeket egy kicsit félretéve azonban ebben a cikkben arra teszek kísérletet, hogy megpróbáljuk a rendelkezésünkre álló információk alapján megközelíteni a témát.

Hogy erre a kérdésre válaszoljak tehát, szeretnék megosztani egy beszélgetést, amelyet Tim Cookkal, az Apple vezérigazgatójával folytatott a Forbes egyik újságírója az AR Kit bemutatása után a 2017-es WWDC-n. A keynote délutánján mindketten részt vettek egy zártkörű rendezvényen. Ez az esemény minőségi négyszemközti időt eredményezett kettőjük közt, ami olyan beszélgetést eredményezett, amit érdemes most felidézni kicsit.

“Sokszor beszélgettünk már az Apple-ről és az iparági kérdésekről, de én Tim AR-vízióját akartam hallani. Amikor megkérdeztem a véleményét az AR Kitről, felcsillant a szeme. Világossá tette számomra, hogy az AR és az AR Kit a kezdete annak, hogy piacra kerüljön az, ami szerinte "az Apple egyik legnagyobb hozzájárulása" lesz a számítástechnika jövőjéhez.” - mesélte a beszélgetésről később a fent említett újságíró.

Ez egy sokat mondó és fontos megjegyzés volt Tim Cook részéről, tekintve, hogy a Mac és az iPhone már eddig is kényelmesen elmondható, hogy jelentősen megváltoztatta a számítástechnika világát az elmúlt néhány évtizedben.

Most, hogy a Vision Pro piacra került, és most, hogy már az Amerikai Egyesült Államokban élő felhasználók kézben tarthatják a készülékeiket és látjuk, mire képes, még inkább nyilvánvalóvá vált az azon a találkozón elhangzott megjegyzéseinek jelentése.

Az Apple ismét látnoki szerepet játszik a számítástechnika világának megváltoztatásában.

A Mac grafikus felületeket, egeret és egy új operációs rendszerplatformot adott nekünk, amely örökre megváltoztatta a számítástechnikát. Ezt megelőzően a PC szövegvezérelt volt. A Mac bevezetett minket a grafikus felhasználói felületek korszakába, amely új típusú alkalmazásokat tett lehetővé, például az asztali kiadványszerkesztést, a multimédiás számítástechnikát stb.

2007-ben az Apple bemutatta az iPhone-t és az iOS-t, amelyek megteremtették a zsebszámítógépet. Ez a formafaktor lehetővé tette a fogyasztók számára, hogy személyi számítógépet hordjanak magukkal. Az Apple ismét látnoki szerepet játszott az iparágban azzal, hogy új szintre emelte a személyi számítógépek használatát.

Az Apple Vision Pro és a visionOS ismét megváltoztatja a számítástechnikát. Érdekes felvetés és gondolat, hogy napjainkban mindannyian az első sorból figyelhetjük, ahogy a számítógépek több ezer évnyi analóg adatot hoznak át a digitális átalakulás világába. Az is tény viszont, hogy bár a digitalizálás forradalmi eredmény, de csak 2D-s eredményekkel járnak. Ezt a szó minden értelmében értem.

Az Apple víziója azonban, amelyet mások is osztanak, a számítástechnika legjelentősebb és leghatásosabb korszakába vezet át minket azáltal, hogy a 2D-s digitális számítástechnika világából a 3D-s, magával ragadó számítástechnika világába vezet át minket.

 

 

Ha használtad a Vision Pro-t vagy akár az olcsóbb headseteket, mint a Meta Quest 3, akkor már bepillantást nyerhettél a számítástechnika jövőjébe. Igen, ez még nagyon korai stádiumban van, és a 2D digitális számítástechnikáról a 3D térbeli, magával ragadó számítástechnikára való áttérés még sok évet vesz igénybe.

Öt év múlva azonban, amikor visszatekintünk, fel fogjuk ismerni, hogy az Apple Vision Pro a nagy teljesítményű térbeli számítási funkciókkal, a fejlett optikával és a 3D-s, magával ragadó képalkotással megváltoztatta a játékot, és katalizátora volt a számítástechnika 2D-ről 3D-re való átmenetének.

Tekintettel az Apple evolúciós termékmenetrendjére, a Vision Pro-t valószínűleg alacsonyabb árú, hagyományos szemüvegekhez hasonlóvá fogja tenni, amikor a technológia elérhetővé válik, hogy ez megtörténhessen.

Rövidlátó lenne azonban, ha ma a Vision Pro korlátait néznénk, nem pedig a személyi számítástechnika következő jelentős evolúciójának elindításához nélkülözhetetlen termékként tekintenénk rá.

Jelenleg sokan megkérdőjelezik a Vision Pro előnyeit. Úgy gondolom, hogy a Vision Pro és más XR headsetek olyan platformot jelentenek a fejlesztők számára, amely új alkalmazásokat vetít előre, amelyekről ma még csak nem is álmodtunk. Ez pedig elkezdi megválaszolni azt a kérdést, hogy ezek a headsetek általában mit tudnak nyújtani.

Valóban, nem minden számítástechnikának kell 3D-s, magával ragadó alkalmazásokat tartalmaznia. Másrészt azonban a szoftverfejlesztők most még erőteljesebb palettával dolgozhatnak, és nem kételkedem abban, hogy olyan alkalmazásokat fognak létrehozni az XR-ben, amelyek a jövőben bárkinek, aki számítógépet használ, tetszeni fognak.

És mivel elég jól ismerem az Apple-t, úgy vélem, hogy ismét az egyik legkritikusabb vállalat lesz, amely befolyásolja a személyi számítógépek jövőjét.

Forrás: Forbes

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése