Samsung, Xiaomi, Apple az új erősorrend

Tech Hírek   |   2021.07.16 - 08:52   |   Írta: L Ferenc   |   1440
16. júl Samsung, Xiaomi, Apple az új erősorrend

A Huawei teljesen kikopott az élmezőnyből.

A Canalys piackutató cég legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az idei esztendő második negyedévében globális szinten 12 százalékkal javultak az okostelefon eladási mutatók. Ezt az átlagot minimálisan haladta meg a Samsung növekedése: a dél-koreai gyártó az elmúlt negyedévben 15 százalékot tudott javítani, és jelenleg mintegy 19 százalékos részesedéssel uralja a világpiacot.

A Xiaomi elképesztő mértékű, 83 százalékos növekedést produkált, melynek köszönhetően a piaci részesedése elérte a 17 százalékot, ami már elegendő is az előkelő második helyhez. A Xiaomi több mint 300 százalékot nőtt Latin-Amerikában, 150 százalékot Afrikában és 50 százalékos Nyugat-Európában.

Megjegyzendő, hogy Xiaomi mobilok átlagos eladási ára 40 százalékkal elmarad a Samsung-, illetve 75 százalékkal az Apple készülékekétől. Ez persze változni fog, ugyanis a közelmúltban a Xiaomi is kiadott már néhány prémium kategóriás drágább modellt. 

A harmadik helyen lévő Apple mindössze 1 százalékot tudott növekedni, így az amerikai vállalat jelenleg egy körülbelül 14 százalékos méretű szeletet hasít ki magának a piaci tortából. 

A negyedik a 28 százalékot növekedett Oppo, mely kínai cég részesedése 10 százalékra tehető, és hasonló piacrészt tudhat magáénak az ugyancsak kínai Vivo, mely az utóbbi időszakot 27 százalékos növekedéssel zárta. Megjegyzendő, hogy az Oppo és a Vivo ugyanannak az anyacégnek, a BBK Electronics-nek az érdekeltsége, mint amely a OnePlus-t, a Realme-t és az IQOO-t is birtokolja. 

A toplistán sokáig előkelőt helyet elfoglalt Huawei immár sehol sincs, ami könnyen kikövetkeztethető módon annak "köszönhető", hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt a cég új készülékein egy ideje már nem érhetők el a Google szolgáltatásai, így például a Play Áruház, a Google Térképek vagy a YouTube. Sőt, a Huawei mostanság kezdi meg a telefonjai Androidról saját szoftverrre, Harmony OS-re történő átállítását. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése