Oroszország megbüntette az Apple-t

Tech Hírek   |   2021.04.28 - 08:40   |   Írta: L Ferenc   |   1288
28. ápr Oroszország megbüntette az Apple-t

Az amerikai vállalatnak komoly pénzbírságot kell fizetnie.

Orosz híradások szerint az ország trösztellenes hatósága 12 millió dolláros pénzbírság megfizetésére kötelezte az Apple-t. Az átszámítva mintegy 3,6 milliárd forintnak megfelelő összeget azt követően kell leperkálnia az amerikai vállalatnak, hogy a világ legnagyobb kiberbiztonsági cégek között jegyzett orosz Kaspersky tisztességtelen piaci viselkedés és a trösztellenes előírások megsértése miatt a helyi hatóságnál bepanaszolta az Apple-t. 

A történet 2018-ra eredeteztethető vissza, amikor is a Kaspersky kiadta a Safe Kids nevezetű szülöi felügyelet alkalmazás új verzióját, amit aztán gyorsan tiltólistára tett az Apple. Ezzel egy időben az utóbbi cég az iOS 12 mobil operációs rendszer részeként elérhetővé tette a hasonló funkcionalitással rendelkező Screen Time funkciót. 

Az orosz hatótág döntése értelmében az Apple-nek nem csak pénzbírságot kell fizetnie, hanem a működési és használati feltételein is változtatnia kell. Az Apple nem meglepő módon nem ért egyet az ítélettel és fellebbezést nyújtott be az üggyel kapcsolatban. 

Az amerikai vállalat azt állítja, hogy nem azért blokkolta a Kaspersky alkalmazását, mert az egy a sajátjához hasonló szolgáltatást biztosított. Az Apple meglátása szerint a Safe Kids-et azért kellett nagyon gyorsan tiltólistára helyezni, mert az komoly biztonsági fenyegetést jelentett és veszélyeztette a felhasználók személyiségi jogait. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése