Összehasonlítás: Apple AirTags vs Tile Pro vs Chipolo One Spot

Tech Hírek   |   2021.04.27 - 18:07   |   Írta: ARPII   |   5675
27. ápr Összehasonlítás: Apple AirTags vs Tile Pro vs Chipolo One Spot

A három legkomolyabb nyomkövető egymás mellett.

Az Apple nemrég mutatta be a régóta várt eszközét, az AirTag-et, amiről mi is írtunk már korábban, ha esetleg szeretnétek róla többet megtudni, akkor azt ezen a linken megtehetitek. Az amerikai cég koránt sem első a piacon, ugyanis már számos más gyártó is készített hasonló kiegészítőket. Ezen közül az egyik legismertebb a Tile, illetve méltó kihívó lesz a nemrég Find My (Lokátor) támogatást kapott Chipolo One Spot is.

 

Természetesen az Apple mobilpiaci kihívója, a Samsung is készített már hasonló nyomkövetőt, Smart Tag néven, ez azonban önmagában is megérne egy külön cikket.

 

A legrégebbi, és legnagyobb ellenfél kétség kívül a Tile, ők már több éve vannak jelen a piacon különböző méretű és formájú nyomkövetőkkel. Nem is meglepő, hogy az AirTag megjelenése után pár órával már ki is adtak egy nyilatkozatot, ami szerint „Az Apple számos alkalommal használta, és élt vissza a platformja méretével, ezzel limitálva, vagy ellehetetlenítve a konkurenciát”. Még ezen a napon a Tile tanúskodott is az Apple ellen a szenátusban, így kíváncsian várjuk, hogy mi lesz az ügy kimenetele.

 

Ahogyan azt már említettük, a Tile több termékkel is rendelkezik a piacon, ami egy nagy előny az AirTag-gel szemben, ebben a cikkben az egyszerűség kedvéért viszont egy termékkel fogjuk összehasonlítani, ami a Tile Pro lesz.

 

Find My (Lokátor) hálózat

Az Apple április 7-én hivatalosan is megnyitotta a Find My hálózat kiegészítő programot, ami lehetővé teszi a külsős gyártók számára, hogy használják az amerikai cég hálózatát hasonló eszköz követés céljából. Ez kifejezetten nyomkövető centrikus cégek, és egyéb kiegészítőgyártók felé is megnyitotta a lehetőséget, hogy hasznát vegyék a platformnak, ha erre esetleg eddig még nem gondoltak volna.

Azzal, hogy a külsős gyártók az Apple platformját használják, megspórolják azt az erőfeszítést, hogy egy saját rendszert építsenek ki, ami rengeteg pénz, idő és energiabefektetéssel járna. Emellett saját alkalmazást sem lesz szükséges fejleszteni, hiszen a Find My app már adott.

 

Az eddigi külsős résztvevők közé tartozik az elektromos kerépkpár gyártó VanMoof, illetve a Belkin is, akik a fülhallgatóik követésére használják majd az appot. A Chipolo pedig az első olyan cég, aki nyomkövető készülékeket gyárt, és csatlakozik a Finf My hálózathoz, amivel egy ideális harmadik jelölté váltak a listán, az AirTag és a Tile mellett.

 

A mostani cikkben a Chipolo One Spot-ot vesszük górcső alá, ugyanis ez az eszköz kizárólagosan a Find My hálózatával működik.

 

Kialakítás

Az AirTag egy érme méretű és formájú kis eszköz, 32mm-es átmérővel és kevesebb mint egy centiméteres, vagyis 7,8mm-es vastagsággal.

 

A Tile Pro ezzel szemben 42mm magas és széles négyzet, csöppet vékonyabb 6,5mm-es vastagsággal.

 

A Chipolo One Spot szintén kör alakú, ahogyan az AirTag is, illetve 37,8mm átmérőjű, és 6,35mm vastag, amivel a legvékonyabb a három modell közül.

 

Kialakítás téren a Tile egy lekerekített szélű négyzet formát kapott, amíg az AirTag és a Chipolo kerek kialakításúak lettek. Illetve érdemes még hozzátenni, hogy a Tile többfelé méretű és kialakítású modellt is kínál. A három közül viszont a Tile Pro a legméretesebb, leginkább a szögletesebb kialakítása miatt, még ha ez csak pár millimétert is jelent.

Az eltérés azonban nem csak a formában jelenik meg, hanem a praktikumban is, illetve abban, hogy milyen könnyen tudjuk az adott követőt a tárgyainkra tenni. Ilyen szempontból az Apple AirTag a legproblémásabb, ugyanis ez nem tartalmaz semmilyen kulcskarika lyukat.

Így csak arra van lehetőségünk, hogy betesszük a táskánkba, autónkba és így tovább. Amennyiben viszont fel szeretnénk rakni a kulcscsomónkra, akkor bizony vásárolnunk kell egy speciálisan erre a célra készült AirTag kulcstartót, ami legjobb esetben is megduplázza az árat, amennyiben eredeti Apple kiegészítőt vásárolunk hozzá. Igen, a tartó annyiba kerül, mint maga a kis eszköz, amivel használjuk. Egy AirTag ugyanis 12 990 Ft, az AirTag pántok pedig 12 990 Ft-tól indulnak, és egészen 17 990 Ft-ig mennek fel.

 

Ha viszont meg szeretnénk mutatni, hogy nálunk lehet mit aprítani a tejbe , akkor választhathatjuk a Hermès poggyász pántot is, potom $449-ért, ami megközelítőleg 135 000 Ft-nak felel meg, ez több mint egy Apple Watch SE.

 

Visszatérve a földre, beszéljünk a két kihívóról. Mind a Tile Pro, mind pedig a Chipolo One Spot rendelkezik egy apró kis lyukkal, amire kényelmesen ráfűzhetünk egy kulcskarikát – ugye mennyire egyszerű?

 

Az anyatermészet kegyetlenségeit is érdemes szem előtt tartanunk, hiszen ha elveszik a kulcsunk egy túra során, akkor bizony lehet hogy az AirTag is elfog ázni vele együtt. Erre szerencsére mindhárom cég gondolt, így az Apple AirTag vízálló 1 méter vízmélységig 30 percen keresztül, a Tile erre rátett egy lapáttal, ugyanis ő 1,5 méterig bírja 1 órán keresztül.

Ami a Chipolo-t illeti, itt csak fröccsenés állóságról beszélhetünk, ha pedig hivatalosabb útra terelnénk a beszélgetést, akkor azt is mondhatnánk, hogy megfelel az IPX5-ös tanúsítványnak. Ez annyit tesz, hogy egy eső még nem tesz benne nagyobb kárt, elmeríteni viszont már nem célszerű.

 

Jelzés és Hang

Mindhárom eszköz rendelkezik legalább Bluetooth LE-vel, így nagyobb távolságokból is bemérhetőek lehetnek, azonban ez a távolság gyártónként változhat. A Tile szerint például a Pro modell Bluetooth LE-je akár 120 méter távolságból is bemérhető. Sem az Apple, sem a Chipolo nem nyilatkozott arról, hogy mi a maximum Bluetooth távolság az eszközeik esetében, azonban valószínűleg a Tile-éhoz hasonlóra számíthatunk majd.

 

Az Apple AirTag két másik technológiát is alkalmaz a Bluetooth LE-n kívül, ezek a kommunikációs technológiák pedig az Ultra-Wideband és az NFC.

Az NFC segítségével az AirTag képes lesz kommunikálni Androidos mobilokkal is, egyszerűen csak a készülék hátuljához kell majd érinteni az eszközt, és már fel is ugrik egy infó ablak a tulajdonos adataival, vagyis elérhetőségeivel.

Az Ultra-Wideband lehetővé teszi a pontos helyzetmeghatározást, bizonyos iPhone-ok esetén, ezt az Apple Precision Finding-nak hívja. Ez nagyon hasznos tud lenni, amikor egy szobán belül keressük az elveszettnek hitt tárgyat. Ilyenkor az iPhone megmondja nekünk a körülbelüli távolságot és irányt, amerre az AirTag található.

 

Ez a funkció, vagyis a Precision Finding csak Ultra-Wideband támogatott iPhone-ok esetén működik, ami egyelőre az iPhone 11-es, illetve iPhone 12-es szériát jelenti. A korábbi modellek szintén használhatják a Bluetooth-t, ezt azonban sajnos nem.

A Tile és a Chipolo sajnos nem használják az említett Ultra-Wideband technológiát, viszont egy másik módon közlik velünk a távolságot: hanggal. Mindhárom eszköz képes hangot kiadni, amit a felhasználók könnyen meg tudnak hallani, ha már a közelben tartózkodnak. Ami a számokat illeti, a Tile Pro 128 dB hangerőre képes, míg a Chipolo One Spot 120 dB-re, ez bőven elegendő arra, hogy nagyobb távolságból is könnyen hallható legyen. Az AirTag-ről pontos számadatot még nem tudunk, viszont minden bizonnyal ő is meg fog felelni az elvárásoknak.

 

Find My (Lokátor) hálózat vs Tile hálózat

Az Apple AirTag és a Chipolo One Spot is a gyártó Find My hálózatát használja. Amennyiben aktiváljuk az elvesztett módot, az esetben a nyomkövetők titkosított Bluetooth jelet küldenek majd ismételten a közelben lévő összes iPhone felé. Ezt követően, az említett iPhone fogadja majd a titkosított jelet a Find My hálózaton keresztül, amit elküld a tulajdonos számára. Ebben az esetben mindig a legutóbbi ismert pozíció fog megjelenni az alkalmazáson belül.

 

A Tile részéről szintén egy hasonló rendszer működik, ahol a Tile Pro titkosított Bluetooth jelet küld az arra elhaladó telefonok számára. Ez a jel pedig az elhaladó telefonon keresztül eljut a tulajdonoshoz, aki így megtudhatja majd az eszköze helyzetét.

Mind a két rendszer komolyan veszi a titkosítást, ez nem is kérdés, azonban van egy nagy különbség, ami bizony az Apple malmára hajtja a vizet. A Find My hálózat esetében ugyanis, ha az eszköz elveszett módba lett állítva, akkor bármelyik iPhone képes lesz majd fogadni a jelét, bármilyen külön letöltendő alkalmazás nélkül, hiszen a Find My hálózatnak minden iPhone automatikusan tagja, így tud jelenteni az Apple rendszerén keresztül.

 

A Tile esetében a Tile hálózat közösségi funkciója akkor segít csak az elveszett tárgy megtalálásában, ha az elhaladó telefon rendelkezik a Tile alkalmazásával. Persze ez az app elérhető iOS-re és Android-ra is, így nagyobb lehetne a hálózat, viszont a ténylegesen feltelepített alkalmazások száma jóval kevesebb az Apple eszközeinek számánál.

 

Egyéb funkciók

Mindhárom modell egy CR2032-es elemmel működik, amit általában óráknál használnak, ezeket egyszerűen ki lehet cserélni otthon is. Az üzemidő pedig nagyjából 1 év, habár az Apple azt állítja, hogy az ő esetükben ez több is lehet mint 1 év.

 

Kiegészítők szempontjából messze az AirTag vezet, ugyanis a külsős cégek nagyon szeretnek Apple termékekhez ilyen kiegészítőket gyártani, ugyanis többet kérhetnek értük, mint ha egyéb más termékekhez készülnének. Így általában drágábbak is lesznek talán, viszont nagyobb lesz a választék is.

 

Őt követi a Tile, akihez szintén akad jó pár kiegészítő, lévén sok éve van már a piacon, illetve a kulcskarika lyuk miatt hozzá nem is annyira lesz szükségünk ilyenre. Végül pedig megérkezik a Chipolo, akihez még relatív kevés ilyen kiegészítőt találhatunk a piacon.

 

Árak és Elérhetőség

Az Apple AirTag $29-ba kerül (12 990 Ft) egy darab vásárlása esetén, és $99-ba (43 990 Ft) a négy darabos csomagnál, emellett pedig kérhetünk még ingyenes gravírozást is, emojikkal, betűkkel és számokkal, amit kár lenne kihagyni.

Elérhetőség téren 2021 április 30-tól lehet majd őket kézbe fogni, az előrendelés pedig már most is él.

 

A Tile Pro nyomkövető egy darab vásárlása esetén $34,99 (kb.: 10 500 Ft) illetve van lehetőség venni kettő darabos csomagot is $59,99 (kb.: 18 000 Ft), valamint négy darabos $99,99 (kb.: 30 000 Ft) csomagot is.

Sajnos a Tile jelenleg nem elérhető hazánkban, esetleg csak bizonyos viszonteladóknál, egyéb esetben viszont az internetről kell rendelnünk.

 

A Chipolo még nem jelentette be az árazását a One Spot-ot illetően, azonban úgy tartjuk, hogy egy darab nagyjából 7 500 Ft lesz, míg a négy darabos csomag 22 000 Ft körül mozoghat majd.

Elérhetőség téren itt is várnunk kell, ugyanis még csak előrendelni lehet a terméket, hazánkban pedig minden bizonnyal csak viszonteladóknál lehet majd kapni (már ha lehet majd), a megjelenési dátum pedig június körül mozog majd.

 

Látva minden szempontot, azt tudjuk mondani, hogy amennyiben Apple termékeket használunk, az esetben az AirTag a befutó, ez nem is kérdés. A Chipolo csak egy kicsit (lesz talán) olcsóbb, bár egy nagyobb csomag esetén azért már jelentős lehet a különbség, így akár az is egy jó opció lehet a Find My hálózat miatt. A Tile pedig a kisebb lefedettsége miatt nem a legszerencsésebb, viszont ha számunkra nem megfelelő az AirTag alakja és mérete, akkor a Tile számos lehetőséget kínál ilyen téren.

Ti mit gondoltok a három nyomkövetőről, Nektek melyik a kedvenc, esetleg használtok már hasonlót?

Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: appleinsider

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése