Újabb pereket varrnak az Apple nyakába

Tech Hírek   |   2021.01.27 - 09:43   |   Írta: L Ferenc   |   491
27. jan Újabb pereket varrnak az Apple nyakába

A bíróságokon sok-sok millió euró sorsa dőlhet el.

2017 végén napvilágot látott egy jelentés, mely szerint az Apple feltehetően csökkenti az öregedő akkumulátoros okostelefonjai sebességét. Nem sokkal később az amerikai vállalat beismerte, hogy adott esetben szándékosan csökkentette egyes készülékek teljesítményét, még pedig annak érdekében, hogy azok üzemideje az idő elteltével ne csökkenjen jelentős mértékben. Ennek következtében több pert is indítottak az Apple ellen, és minden jel arra mutat, hogy a pereskedésnek még mindig nincs vége. 

Az elmúlt hónapban Belgiumban és Spanyolországban fogták perbe a fentiek miatt az amerikai gyártót, most pedig arról szólnak a híradások, hogy az Apple ügyvédeinek Olaszországban is bőven lesz dolguk. Az egyik olasz jogvédő szervezet eladott telefononként 60 dolláros kompenzáció megfizetésére kényszerítené az Apple-t, ami összességében mintegy 60 millió eurós büntetési tételt jelentene. 

Ezenkívül az Apple-nek néhány héten belül egy portugál bírósági perre is számítania kell. Mind a négy esetben a következő készülékek kapcsán fogták perbe a gyártót: iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s és iPhone 6s Plus. Ezek az almás logós telefonok 2014 őszén, illetve 2015 őszén kerültek forgalomba. 

Az Apple-nek a közelmúltban többek közt Belgiumban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban és Brazíliában gyűlt meg a baja a különböző helyi szervezetekkel. Az Egyesült Államokban egyszer 113 millió dolláros, egyszer pedig 500 millió dolláros pénzbírságra ítélték a céget, melynek Franciaországban 25 millió eurós büntetést kellett fizetnie. 

Utóbbi két esetben a fentebb említett régebbi okostelefonok mellett a kicsit újabb iPhone 7, iPhone 7 Plus és iPhone SE kapcsán fogták perbe az Apple-t, melynek Olaszországban tavaly novemberben 10 millió eurót kellett fizetnie azért, mert félrevezetően kommunikálta egyes termékei vízállóságát.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése