Diszkrimináció miatt perelik az Apple-t

Tech Hírek   |   2018.08.20 - 17:22   |   Írta: SzavaRicsi   |   2058
20. aug Diszkrimináció miatt perelik az Apple-t

Az Apple weboldalán talált némi hiányosságot egy amerikai hölgy.

Egy frissen beadott per szerint az Apple weboldala áthatolhatatlan akadályokat állít a vakok és gyengénlátók elé, azaz diszkriminációval vádolják az almás céget. A felháborodás elsősorban amiatt tört ki, hogy a felperes Himelda Mendez szerint az apple.com nem azon előírások alapján épül fel, amelyekkel egy képernyőolvasó szoftver hatékonyan átláthatná a weboldalt.

Mendez a Jobs Access With Speech elnevezésű szoftverrel szerette volna felolvastatni a cupertinói tech cég hivatalos weboldalának tartalmát, de azt vette észre, hogy nehezen igazodik el az oldalon, illetve nem minden esetben kapja meg a megfelelő tájékoztatást. A beadott per szerint az apple.com-on olyan alapvető kiegészítések is hiányoznak, mint a képekhez és grafikákhoz rendelt alternatív szövegek, vagy a hivatkozások megfelelő formázása.

A perben összefoglalták az Apple webhelyének hiányosságait, és arra kérik a vállalatot, hogy mihamarabb alkalmazzanak egy konzultánst, aki segít a weboldal átláthatóságát az elfogadható szintre javítani. Továbbá azt várják a cégtől, hogy kifejezetten erre irányuló képzést kapjanak a fejlesztőik, illetve folyamatosan ellenőriztessék a weboldal áttekinthetőségét a vakok számára.

Emellett az Apple arra is számíthat, hogy állnia kell a per költségeit, illetve kártérítést is követelnek majd a weboldal hiányosságai miatt.

Forrás: AppleRider/AppleInsider

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése