Itt az új Macek első kártevője

Tech Hírek   |   2021.02.18 - 09:27   |   Írta: L Ferenc   |   625
18. feb Itt az új Macek első kártevője

Nem tartott sokáig, hogy felbukkanjon az első natív Apple M1 kártevő.

Az Apple tavaly novemberben leplezte le első saját fejlesztésű ARM-alapú SoC-jét, a Macintosh számítógépekben történő használatra szánt M1-et. A nagy teljesítményt relatíve szerény fogyasztással kombináló, iparágvezető 5 nanométeres gyártási technológiával készülő újdonság első körben az új MacBook Air, MacBook Pro és Mac mini modellekben érhető el. A 4+4 magos felépítésű, 12+4 MB L2 cachememóriát felvonultató Apple M1 a TSMC gyártósorain készül, a legmagasabb órajele 3,2 GHz. 

M1 fronton friss hír, hogy feltűnt a színen az első olyan ismert digitális kártevő, mely natív Apple M1 támogatással rendelkezik. Patrick Wardle Mac biztonsági szakértő a malware-t egy Safari adware kiterjesztés formájában fedezte fel, melyet eredetileg Intel x86-os chipekre fejlesztettek. A GoSearch22 nevezetű kártékony kiterjesztés a jól ismert Pirrit Mac adware-család tagja és elsőként decemberben találtak rá. A Pirrit egyike a legrégibb és leginkább aktív Mac adware-eknek, és elsősorban arról ismeretes, hogy a detektálást megnehezítendő folyamatosan változásban van. Így aztán nem meglepő, hogy már az M1-alapú új hardvereket is célkeresztbe vette. 

A GoSearch22 adware egy teljesen hétköznapi legitim Safarai böngésző kiterjesztésnek mutatja magát, de egyrészt titokban rengeteg felhasználói adatot gyűjt be, másrészt sok reklámot, bannert és felugró ablakot hoz magával. Utóbbiak egy része olyan internetes oldalakra irányítja a böngészőt, ahonnan számos további kártevő szabadulhat a számítógépünkre. 

A biztonsági szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy mivel egy nagyon friss kártevőhöz van szerencsénk, az antivírus szoftverek nehezebben fedezik fel és nem védenek olyan hatékonyan ellene, mint egyéb más x86-os vírusoktól. Egy másik biztonsági cég, a Red Canary arra figyelmeztet, hogy a GoSearch22-n kívül már más olyan digitális kártevőket is felfedeztek, melyek natív Apple M1 támogatással rendelkeznek. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése