M1 chip, új MacBook Air, Pro és Mac mini: ezeket mutatta be az Apple a mai esemény folyamán

Apple Hírek   |   2020.11.10 - 23:01   |   Írta: N Marcell   |   1585
10. nov  M1 chip, új MacBook Air, Pro és Mac mini: ezeket mutatta be az Apple a mai esemény folyamán

Az este tényleg az Apple Siliconról szólt, ami új magasságokba repíti a cég gépeinek teljesítményét.

M1 chip

Először az M1 mutatkozott be, ami a legelső Arm-architektúrára alapuló Mac-ek erejét fogja szolgáltatni. Az iPhone-okban található A14 Bionic-hoz hasonlóan az M1 is 5 nm-es, és az Apple szerint a valaha látott leghosszabb üzemidőt fogja elhozni az érintett gépeknek. A nyolcmagos CPU négy gyors és négy magas hatékonyságú magból áll össze, ami egy tipikus laptop számítási erejét úgy tudja hozni, hogy mindössze negyedannyi energiára van szüksége. Ehhez érkezik egy szintén nyolcmagos GPU, ami az Apple szerint a világ leggyorsabb integrált grafikus gyorsítója lesz, ez azonban nem minden: az M1 rendelkezni fog még egy 16 magos Neural Engine-nel, enkóder és dekóder motorokkal, illetve titkosítási, bootolási és futási időben érvényesülő biztonsági funkciókkal.

 

 

A chip továbbá lehetővé teszi, a Mac-ek instant ébredését alvó módból, illetve a 3D-s programok futtatása, valamint a 4K-s videóvágás már nem lesz kihívás az új gépeknek. A macOS Big Sur, illetve egy csomó alkalmazás pedig már most az új erőforráshoz vannak optimalizálva, a Final Cut Pro akár hatszor gyorsabban dolgozik, a Logic Pro pedig háromszor annyi audiósávot tud kezelni, mint korábban. Az Adobe Lightroom még az év folyamán megkapja az optimalizációt, a Photoshopra és társaikra 2021-ig várni kell. A Rosetta 2 fordítószoftvernek köszönhetően pedig az iPhone-os és iPades appok is futtathatók lesznek Mac-en.

 

 

Az Apple végül azt állította, hogy az elkövetkezendő 2 év folyamán a teljes Mac-termékvonalukat átállítják a saját fejlesztésű chipekre. Most lássuk azokat a gépeket, amik még idén megkapják a frissítést!

 

MacBook Air

A 2020-as Air már az M1 chippel érkezik a motorháztető alatt, ami fontos újítás, hiszen a gép dizájnfronton semmit sem változott. Ugyanolyan széles, vastag és nehéz, mint korábban, a hangsúly a teljesítményen van: az Apple szerint a laptop gyorsabb lesz, mint az idén eladott Windows-os laptopok 98%-a, illetve 35%-kal gyorsabb, mint az Intel processzort használó generáció.

 

 

Az üzemidő is növekedésen esett át, a 49,9 Whr kapacitású akkumulátorból akár 15 óra webböngészést, vagy 18 óra videónézést lehet kisajtolni. Közben teljesen csöndben marad, hiszen nem található ventilátor a motorház alatt – meglátjuk, sikerült-e javítani a korábbi hőkezelési problémákat.

 

 

Az alapmodell specifikációi: 13,3 hüvelykes, 2560x1600-as felbontású Retina kijelző akár 400 nites fényerővel, háttérvilágítással rendelkező Magic Keyboard, 8GB RAM és 256 GB tárhely, ezeket 16 GB-ig és 2 TB-ig lehet felkonfigurálni. Már megrendelhető az Apple oldaláról, 429 990 forintért.

 

Mac mini

2018 óta most mutatkozott be először Mac mini, ami a második Apple gép a cég saját gyártású M1 chipjével. Az bemutatón elhangzott állítások szerint az új generáció 60%-kal energiatakarékosabb, mint az előző, illetve háromszoros gyorsulás tapasztalható CPU-fronton, valamint hatszoros gyorsulás grafikai fronton. A minibe is kérhető akár 16 GB RAM (ez az M1 chip felső limitje), és akár 2 TB tárolóhely. A gép akár két külső monitort is elbír, vagy egy 6K-s megjelenítőt, amit a megmaradt Thunderbolt porton keresztül lehet csatlakoztatni. Az Apple néhány valós példával is alátámasztotta a mini teljesítményét:

  • akár háromszor gyorsabb kódfordítás XCode-ban
  • 4-szer több képkocka másodpercenként Shadow of the Tomb Raiderezés közben
  • hatszoros gyorsulás egy komplex videó renderelésénél Final Cut Próban
  • háromszoros növekedés az egyszerre használható pluginok számában a Logic Próban

Az új Mac mini szintén rendelhető, 309 990 forintos kezdőárral.

 

 

13 hüvelykes MacBook Pro

A legerősebb Apple laptop lett az M1-csapat utolsó tagja, ami akár nyolcszor gyorsabb lesz, mint az Intel processzorokat használó, frissítés előtti modellek. Az Airrel ellentétben ebbe a laptopba kerül egy teljes értékű hűtőrendszer is, valamint megmarad a Touch Bar, illetve a négy darab Thunderbolt 4 port.

 

 

Az üzemidő is nagyot ugrik felfelé: a gépen akár 17 órát lehet internetezni, vagy 20 órát videót nézni egy töltéssel. RAM-ból akár 16 GB, tárhelyből akár 2 TB is kérhető bele. A gép úgyszintén elérhető az Apple oldalán, 549 990 forint árcédulával.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése