Célkeresztbe vette az Apple-t az EU

Tech Hírek   |   2020.06.19 - 11:30   |   Írta: L Ferenc   |   1575

Az Európai Uniónak két dolog nem tetszik az amerikai vállalat háza táján.

Az Európai Unió trösztellenes szabályozótestülete vizsgálatot kezdeményezett az Apple ellen, egyrészt az App Store, másrészt az Apple Pay kapcsán. 

Az Európai Bizottság arról számolt be, hogy a vizsgálatot lefolytató ellenőrök az App Store kapcsán az alkalmazáson belüli kötelezően használandó fizetési rendszert veszik górcső alá. Erre azért van szükség az ellenőrök szerint, mert ez a megoldás nem teszi lehetővé az alkalmazások fejlesztőit, hogy az iOS operációs rendszerű okostelefonokat és táblagépeket használókat értesítsék az kedvező árú alternatív ajánlatokról. 

A vizsgálódó európai szakértők ezenkívül annak is utánajárnak, hogy mennyire etikus az Apple azon feltételrendszere, mely előírja az Apple Pay fizetési szolgáltatás különböző internetes oldalakon és applikációkban történő használatainak feltételeit. Az ellenőrök annak kapcsán is vizsgálódni fognak, hogy az Apple a riválisai számára nem engedi a rendszer használatát. Ezenkívül azt is kifogásolják az EU munkatársai, hogy a 2014-ben indított Apple Pay az egyetlen mobilfizetési szolgálatatás, mely számára engedélyezett az iPhone-ok úgynevezett "tap and go" funkciója. 

Az Apple szerint csalódást keltő, hogy az Európai Bizottság egy maréknyi vállalat alaptalan vádjaival hozakodik elő. Az Apple álláspontja szerint ezek a vállalatok nem akarják betartani azokat a szabályokat, melyeket minden más piaci szereplő betart. 

Az ügy előzménye, hogy a Spotify tavaly bepanaszolta az EU-nál az Apple-t, mondván, hogy az tisztességtelen módon korlátozza a riválisait az Apple Music zeneszolgáltatás kapcsán. A svéd központú zene-streaming szolgáltató most üdvözölte az Európai Unió vizsgálatát. A Spotify-on kívül egyébként idén márciusban egy másik kisebb cég is bepanaszolta az Apple-t az e-bookok és hangos könyvek vonatkozásában.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése